Makové mléko dodá tělu vápník a pomůže s překyselením

06.05.2013 10:16

 


Makové mléko dodá tělu vápník a pomůže s překyselením

Mák vždy symbolizoval spánek. Mléko z něj vytvořené zase přivolává podle

lidových pověstí krásné sny.

Ale pozor, nezaměňovat makové mléko za odvar z makovic!

Ten se totiž dřív opravdu používal jako uspávací prostředek, ostatně

účinky opia jsou obecně známé.

Při výrobě makového mléka nám ale jde o něco úplně jiného.

Mák je totiž rostlina s nejvyšším obsahem vápníku (1400 mg/100g), a proto

je určitě na místě,

začlenit tuto dobrotu do našeho jídelníčku.

 
 

Jak na to aneb Makový recepis

Na výrobu cca 800 ml makového mléka potřebujeme pouze tyto dvě základní ingredience:

  • 100 g máku (může být modrý, ale i bílý - mléko z bílého máku
  • bude mít malinko oříškovější chuť)
  • 800 - 1000 ml vody (když použijete jen 800 ml vody, vyrobíte mléka
  • méně, ale bude krémovější)

Mák propláchneme, zalejeme odměřeným množstvím vody a necháme přes

noc stát při pokojové teplotě.

Zrnka máku budou sedat ke dnu nádoby. Směs můžete občas promíchat, není to ale nutné.

Ráno bude tekutina našedlá, protože se z máku postupně uvolnil tuk.

Nenechte se tím odradit!

Přelejte směs do mixéru a spusťte jej na plné otáčky.

Teprve mixováním nabobtnalého máku se

totiž do nápoje dostanou cenné látky. Nápoj bude pěnit, právě díky

uvolněnému tuku, a výrazně zesvětlá.

Bude mít až mléčně bílou barvu. Pak už jen zbývá makové mléko přecedit.

My doma na scezení používáme velmi jemné sítko, které nám jinak

slouží na přípravu sypaných čajů.

Příjemně se s ním manipuluje, protože skvěle zapadne do hrnku či sklenice, a navíc,

postup už nemusíme opakovat. Tekutinu v sítku stačí lehce promíchat lžičkou,

aby filtrace proběhla rychleji. Pokud se Vám bude zdát, že struktura nápoje po prvním

scezení ještě není dostatečně jemná, nebojte se scezení zopakovat.

Vystačíte si i s klasickými jemnými kuchyňskými sítky, použít ale můžete také lněné plátno,

speciální vak na výrobu ořechových mlék, anebo třeba obyčejnou silonovou punčochu.

Pokud potřebujete tělu ulevit od překyselení, rozhodně mléko nedoslazujte cukrem,

vypijte ho jen tak, neochucené. Jestliže se ale do přípravy makového mléka pouštíte

ze zvědavosti, zkrátka na chuť, vyzkoušejte jej třeba s datlemi, s troškou medu nebo

s jiným přírodním sladidlem.

Chutnat Vám určitě bude také varianta se skořicí, anebo hotové mléko

rozmixujte s banánem.

Makové mléko vypijte nejlépe hned za čerstva, není dobré jej skladovat.

A co se zbytkem? Vyluhovaný mák rovnou vyhoďte, je bez chuti a nezůstanou

v něm vůbec žádné živiny.

Kravské, anebo makové?

Mák obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny, 40 - 60% hodnotného oleje, velké množství

vlákniny a je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa.

V makovém mléce je 12x více vápníku, než v mléce kravském. Mák je vysoce zásaditý,

takže makové mléko pomáhá při překyselení organismu.

Všichni jsme se ve škole učili, že máme pravidelně jíst mléčné výrobky,

abychom měli celý život zdravé a silné kosti a vyhnuli se osteoporóze.

Dozvídali jsme se také, že využitelnost vápníku z kravského mléka je podstatně

vyšší než z rostlinných zdrojů, a že jsou tedy mléko a mléčné výrobky jako

zdroj vápníku nenahraditelné.

Celostní medicína ale přináší zcela jiný pohled na věc. Mluví se o kaseinu, jakémsi „lepidle“,

které omezuje metabolismus buněk a zahleňuje tělo. Stále častěji také slýcháme o laktózové

intoleranci a o tom, jak je mléko kyselinotvorné. Moderní výzkumy také říkají, že se v naší

společnosti mléčné výrobky konzumují nadměrně. Zkrátka, přínos mléka pro lidské tělo,

to je kapitola sama pro sebe. Pokud jste se o tuto oblast dosud nezajímali, doporučujeme vyhledat

si co nejvíce informací. Možná budete překvapeni…

Za názory a zkušenosti děkujeme vitariánům z facebookového fóra RAW FOOD CZ & SK.