BYLINKY PRO ŽENY- Menstruace

04.05.2013 09:57

BYLINKY PRO ŽENY-
Menstruace
--------------------------
Maca
Používá se na neplodnost, nepravidelnou menstruaci, dismenorrhoeu, k srovnání hormonálního systému,
taky proti padání vlasů z hormonální nerovnováhy.
Svýma výživovýma látkama
(např. železo, jód, vápník, fosfor, E...)
má pozitivní vliv na plodnost a mestruační cyklus.
posiluje imunitu, omlazuje.
Indikuje se na únavu, podrážděnost, stres..

Meduňka
Bere-li se meduňka pravidelně, může odstranit nepravidelnosti menstruačního cyklu, redukuje menstruační bolesti a protože působí jako mírný stimulátor dělohy, lze ji použít k utišení porodních bolestí. Koupele ze silného odvaru meduňky mohou vyvolat krvácení při opožděné periodě.

Měsíček zahradní
Užívá se při silné a bolestivé menstruaci.

Šalvěj
Šalvěj je podobná ženským hormonům - estrogenu. Uživá se v pubertě, v přechodu či při nepravidelnosti menstruace. Zabraňuje návalům horka, přecitlivělosti a silnému krvácení. Tlumí nadměrnou menstruaci. Pití horkého odvaru - vyvolává opožděnou periodu. Má-li žena dělohu příliš vlhkou a kluzkou, pak se jí doporučuje čtyři dny před tím než se setká se svým mužem, užít velké množství šťávy šalvějové smíchané se špetkou soli. Pomůže jí to nejen otěhotnět, ale i donosit. Po potratu jako regenerační prostředek. Vhodná také u mladých děvčat, kde menstruace začíná s potížemi.

Chmel
Blahodárné účinky chmelu na ženské orgány při bolestivé periodě.

Kopřiva
Čerstvá šťáva kopřivová zastavuje krvácení dásní, nosu, ale i vnitřního, zejména menstruačního.

Lékořice
Lékořice lysá je vhodný doplněk hormonální léčby při nepravidelné menstruaci.

Heřmánek
Blahodárný vliv má na ženské orgány má také heřmánek. Uklidní menstruačn bolesti. Také se jí užívá na předmenstruační napětí a k regeneraci po porodu.

Sporýš lékařský
Sporýš lékařský příznivě působí na ženské orgány. Tiší předmenstruační migrény (napětí a bolesti hlavy) a menstruační bolesti. Lehce ovlivňuje činnost dělohy. Zlepšuje funkci vaječníků.

Zeměžluč
Zeměžluč pomáhá při opožděných menstruacích a děložních bolestech.

Kontryhel
Při menstruaci napomáhá tlumit bolesti a zvýšené krvácení. Léčí záněty.
Užívá se formou čaje (4 čajové Ižičky řezané natě na šálek vody, 2 šáIky denně) nejen při průjmech, ale při zvláště silné menstruaci a preventivně k ulehčení přechodu. Deset dní před počátkem menstruace až do jejího ukončení se pijí až 2 šáIky nálevu denně.

Medvědice lékařská
Vhodná při silně krvácející menstruaci, neurčitých vaginálních výtocích, pohlavních chorobách a hemeroidech. Medvědice vysušuje nepříznivou vlhkost vyskytující se v děložní oblasti. POZOR : Neužívat drogu déle než tři týdny. Potřebujete-li pokračovat, přerušte ji na tři týdny a poté dávku opakujte. Pokud nedojde k odstranění symptomů nemoci, konzultujte další léčbu s odborným lékařem. Během léčby nepijte černý čaj.

Zázvor
menstruační křeče způsobené prochlazením.

Vitex
reguluje menstruační cyklus. Největšího účinku lze dosáhnout dávkováním tinktury ráno na lačno. 15 kapek před snídaní. Užívejte po dobu 1 - 6 měsíců.

Pelyněk pravý
Pročišťuje krev, odstraňuje poševní výtoky.

Kozlík lékařský
Kozlíková tinktura rozpuštěná ve vlažné vodě tlumí menstruační bolesti.

Hluchavka bílá
Květ je výborné spasmolytikum, zejména při mentruaci doprovázené křečemi.

Kokoška pastuší tobolka
Nať je vhodná při mimomentruačním krvácení a močových komplikacích provázející ženské nemoci.

Pelyněk Černobýl
Nejznámější prostředek k urychlení menstruace. Byl používán ke kontrole porodu. Uklidňující a adstringentní prostředek. Je obzvláště vhodný pro dívky procházející pubertou, kdy počínající menstruační cyklus bývá bolestivý, krvácení těžší a delší. Poněvadž v sobě skrývá element horka, vysušuje nadbytečnou krev a redukuje její ztrátu. Pomáhá při nepravidelnosti tohoto cyklu. Upravuje jej v souladu s lunárním. Pije-li se ve formě horkého bylinného čaje upravuje opožděnou menstruaci.
-----
Před-menstruační bolesti
1 čajovou lžičku Majoránky spařit 1/4l vařící vody, 5-10 minut louhovat...Pít dle potřeby.

Zadržení menstruační periody
5 g myrhy 5g, zeměžluč 5 g, šalvěj 5g. Přísady pečlivě rozmělněte a 2,5 g směsi přidejte k bylinnému čaji zhotovenému z kopřivy a máty. Dávkování : pijte dvakrát denně.

Gynekologický sirup
3ťáva z mateřídoušky 50g, šťáva z cibule 30g, šťáva z majoránky 20g. Směs vmícháme do 0,5 kg tekutého medu. Dle potřeby podáváme 1 - 4 čajové lžičky 1 - 4 x denně

Vyvolání opožděné menstruace
Smíchejte 10 g pelyňku, 10 g šalvěje a 10 g máty peprné s medem tak, aby vznikla hustá pasta, kterou nanesete na plátno a přiložíte na oblast podbřišku.

Menstruační bolesti
Smíchejte 2,5 g bukvic, máty polej a pelyňku s trochou vody a vína. Povařte a pijte za horka.

Pelyňkové víno
Na posílení ženských orgánů. 35g pelyňku pravého navhčímea vylouhujeme ve 100 ml vodky po dobu 24 hodin. Pak vše zalijeme 1 litrem bílého vína a dále vylouhujeme 7 dní. Přecedíme a užíváme 1-2 lžičky před jídlem. Neužívat v těhotenství.

Zánět vaječníků
Sirup: šťáva z květů měsíčku 50g, šťáva z listů jitrocele 25g, šťáva z natě mateřídoušky 25g, šťáva z květů třezalky 25g. Směs vmícháme do 0,5 kg tekutého medu. Užívá se 1- 4 x denně čajová lžička.

Trotulin proti menstruačním bolestem
Smíchejte bobule jalovce, petržel, fenykl, libeček a šantu kočičí. Zalijte bílým vínem. Před použitím ohřejte.

Menstruace slabá, spojená s bolestmi žaludku
Smíchejte 30 g bobule jalovce, 30 g pelyňku pravého, 20 g routy vonné a 20 g mochny husí.Lžičku směsi přelijeme šálkem vody a vaříme 5-10 minut. Poté scedíme. Denně večer vypijte 2 šálky teplého čaje.

Menstruační bolesti
Smíchejte bobule jalovce, petržel, fenykl, libeček a šantu kočičí. Zalijte bílým vínem. Před použitím ohřejte.