Spouští takzvaný sval duše úzkost a strach?

08.11.2016 09:53

Spouští takzvaný sval duše úzkost a strach?

31. říjen 2016

Velkému svalu bedernímu (musculus psoas major) se často říká nejhlubší jádro nebo „sval duše“, jak uvádí jógová terapeutka a filmařka Danielle Olsonová. Tento sval stabilizující střed těla se nachází u kyčelní kosti a ovlivňuje pohyblivost, strukturální rovnováhu, funkci kloubů, pružnost a mnoho dalšího. Kromě toho, že pomáhá držet tělo vzpřímeně a asistuje při pohybu, umožní vám údajně se spojit s přítomným okamžikem, hlavně když je protahován, při čemž dochází k uvolňování napětí z těla.

Výzkumy naznačují, že kromě strukturálního zdraví je psoas důležitý i pro naše psychické blaho. Liz Kochová, autorka knihy The Psoas Book, tvrdí, že náš psoas “doslova ztělesňuje naši nejhlubší touhu po přežití, a co více, naši elementární touhu prosperovat”. To znamená, že má tento sval daleko větší význam, než se dosud myslelo. Pokud je váš „sval duše“ zdravý, je možné spoutat energii pránického léčení a upevnit duševní zdraví.

Kde se psoas nachází?

Velký sval bederní je nejdůležitějším svalem pro fyzickou stabilitu. A je také jediným svalem, který spojuje nohy s páteří. Sval začíná u obratle T12 pokračuje přes pět bederních obratlů a upíná se k horní části stehenní kosti.

Spojení s plazy

Kromě toho že spojuje nohy s páteří, je psoas spojen i s bránicí, která reguluje dýchání. S touto oblastí je rovněž spojováno mnoho fyzických příznaků, které souvisejí s projevy strachu a úzkostí. Kochová věří, že je to způsobeno propojením tohoto svalu s nejstarší částí mozkového kmene a míchy, která se nazývá plazí mozek.

“Dlouho předtím, než se v naší mozkové kůře vyvinula schopnost mluvit a organizovat, řídil naše základní fungování plazí mozek známý pro své instinkty pro přežití,” tvrdí Kochová. Kvůli modernímu způsobu života, kdy neustále spěcháme, soupeříme a snažíme se dosahovat lepších výsledků, je psoas udržován v neustálém stavu „bojuj, nebo uteč“.

Potíže spojované s chronickým napětím psoas

Kvůli tomu, že jsme uvězněni v tomto nekonečném stavu, je velký sval bederní napnutý a sevřený téměř od chvíle našeho narození. „Tento stav zhoršuje řada věcí, které přinesl moderní životní styl, od sedadel v autě po těsné oblečení a od židlí po boty, které narušují správné držení těla a přirozený pohyb, čímž ještě více svírají náš psoas,“ poznamenává Kochová. Dlouhodobý tlak vyvíjený na tento sval má za následek mnoho zdravotních potíží, jako jsou bolesti zad a kolen či dokonce potíže se zažíváním a dysfunkce dýchacích cest. Také by mohlo jít o hlavní příčinu chronické fyzické bolesti.

Fyzické tělo není jedinou vaší částí, která trpí v důsledku chronického tlaku vyvíjeného na psoas. Nejedná se totiž pouze o sval, který zajišťuje strukturální rovnováhu. Ovlivňuje veškeré aspekty vašeho života; od toho, jak se cítíte, přes váš pohled na okolní svět, až k tomu, jak jednáte s ostatními. Chronické napětí tohoto svalu bylo spojeno s řadou potíží: dokáže negativně ovlivnit vaše citové rozpoložení; může mít vliv na vaše vztahy s ostatními lidmi; a stejně tak může ovlivnit vaši celkovou spokojenost se životem. Abychom se ujistili, že tomuto svalu věnujeme pozornost, jakou si zaslouží, musíme si nejprve uvědomit jak moc je zdravý psoas důležitý pro náš duševní stav a tělesné zdraví.

„Ať už trpíte bolestí zad nebo úzkostí, namoženým kolenem nebo vyčerpáním, je docela dost možné, že k tomuto trápení přispívá psoas ve špatném stavu,” říká Kochová.

Strach a psoas

A protože je tento sval tak úzce spojen s naším mechanismem „bojuj, nebo uteč“, může se strach objevovat častěji právě u lidí, kteří nemají psoas v pořádku.

Je to emoce, která se projevuje těmi nejpodivnějšími způsoby a dokáže se v těle pevně uchytit, což má za následek jak fyzické, tak emocionální napětí. Obnovením rovnováhy velkého bederního svalu pravděpodobně uvolníte toto potlačované napětí, čímž se zbavíte bezdůvodného strachu ze života, a zlepšíte tak svůj fyzický a duševní stav. Kromě toho, že vás přestanou bolet svaly, pocítíte i větší vnitřní klid.

Spojení s energetickým tělem

Prodloužení a uvolnění psoas vás spojí se zemí, kterou proudí léčivá a revitalizující energie, což vám pomůže navodit rovnováhu vaší pránické energie a umožní vám bližší spojení a procítění přítomného okamžiku. Správná strukturální rovnováha, kterou zajišťuje zdravý psoas, umožňuje práně nepřerušovaně proudit tělem, a řádně tak šířit vitální energii. Z fyzického pohledu, pokud tělo dokáže správně podepírat svou váhu, je pohyb méně omezován a vyžaduje méně úsilí, takže vám zůstává více energie.

Starověké vědomosti pro moderní dobu

Naše chápání psoas není vůbec ničím novým. Ve skutečnosti je tato znalost blízká starověkým znalostem, které byly časem ztraceny nebo zapomenuty. Jóga nám jasně ukazuje, že staří guru chápali význam uvolnění napnutého psoas. Ásany, či pozice v józe, které cvičí lidé po celém světě, se soustředí právě na protažení a uvolnění velkého bederního svalu a obnovení pohody a rovnováhy v celém těle. Pravidelným cvičením se můžete naučit, jak tento sval izolovat, což pro vaše tělo může mít časem obrovský přínos.

Jóga je také skvělý způsob, jak zjistit současný stav vašeho psoas. Existuje mnoho pozic, jako je například strom (Vrkšásana), které nelze správně provést, pokud je psoas sevřený. Pokud cvičíte pozice jógy v sedě nebo ve stoje a cítíte tlak v kolenou nebo spodní části zad (nebo obojí), je docela pravděpodobné, že váš psoas není v pořádku, a je třeba mu věnovat více pozornosti.

Psoas je důležitý, a často kvůli neznalosti opomíjený sval, který hraje zásadní roli v našem fyzickém a duševním zdraví. Souhrnným účinkem zanedbávání tohoto svalu je fyzický a duševní stres a napětí projevující se v moderní společnosti jako úzkost, deprese, chronická bolest zad a kolen, problémy při zažívání, dýchací potíže atd.

Jak protáhnout a posílit psoas neboli sval duše?

 

zdrojový článek: www.collectivelyconscious.net

zdroje: www.bodydivineyoga.wordpress.comwww.yogajournal.com

překlad: Siw