Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis)

26.04.2016 12:33
Fotka uživatele Táňa Labovská.
Táňa Labovská
Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis)

Šišák je rostlinou pocházející - už podle názvu - z okolí jezera Bajkal a z Dálného východu. Nejstarší písemné dochované zmínky o jeho použití v čínské medicíně jsou z let 200 n.l. 
Léčivá je celá rostlinka, oficiálně se jako léčivo užívá kořen. Šišák se používá nejvíc pro léčení nervových potíží, podrážděnosti, bolestí hlavy, bolestí všeobecně, proti křečím, epilepsii, hysterii, podpůrně např. při ADHD(porucha pozornosti), aids, prostatických potížích. Také se doporučuje jeho užívání při revmatických a dnavých bolestech, menstruačních bolestech a při dlouhotrvající škytavce. Používá se i při onemocněních jater, žloutence, mononukleóze. Jako obklad na kůži lze použít při lupénce, svědivých ekzémech. V kombinaci s chvojníkem se užívá k léčbě infekcí dýchacích cest, senné rýmě a při virózách. Šamané šišák kouří. Bylina se používá jako vykuřovadlo při meditacích a relaxaci. V magii se šišák pije pro vyrovnání jing a jang - mužské a ženské energie v těle. Odvar ze šišáku se dával rituálně při svatbě pít manželskému páru.
Šišák nemohou užívat těhotné a kojící ženy, děti do 3 let.
Bylinku lze zakoupit v bylinkových lékárnách, e shopech. Semena jsou běžně k dostání, takže si ho můžete i sami vypěstovat...
Táňa Labovská