DOBRÁ STRAVA

23.01.2012 10:36

 

Lidská strava je velmi podceňovaná a málokdo si to uvědomuje. Vařená jídla mají minimální výživnou hodnotu a maso, škroby apod. působí v našem těle toxicky. Není mnoho syrové stravy, které přes den sním a pokud ano jde většinou o ovoce či zeleninu ze supermarketu. O jejich obsahu minerálů a vitamínů si však příliš nedělám iluze. Pokud jíme zeleninu pěstovanou ve sklenících na pouštích, která se navíc sklízí nezralá,  nemůžeme očekávat, že bude stejně hodnotná jako zelenina vypěstovaná na úrodné půdě a plně dozrálá.
 
Proto je pro nás poměrné obtížné, zejména v zimě dostat do organismu dostatečné množství živin, vitamínů a minerálů. Dobrého ovoce a zeleniny je také pomálu a je potřeba jim trochu pomoci, pokud chceme svůj organismu vyčisti od všech škodlivin, které se nám v něm usazují.
 
Z toho důvodu jsem na vlastní kůži vyzkoušel metody a potravinové doplňky, které užívám a mám s nimi pouze dobré zkušenosti. Proto se s vámi chci podělit o vlastní návod, díky kterému je můj organismus zdravější a odolnější vůči nemocem. Také jsem přišel na to, že když mám špatnou náladu a jsem tzv. „otrávený“ jsem doopravdy otrávený a můj organismus potřebuje vyčistit. Nasadím tedy detoxikační kůru a během týdne je má dobrá nálad zpět. Nevěříte? Vyzkoušejte sami. Nic nenahradí vlastní zkušenost.  
 
  1. Minimálně 50% každého jídla by měla tvořit syrová zelenina a ovoce – protože tepelná úprava jídla znehodnocuje jeho výživovou hodnotu, musíme do těla nějakým způsobem živiny dostat. Nemusíme se zbavovat oblíbených jídel, nemusíme za sebou pálit mosty, pouze stačí když si ke každému jídlu uděláme zeleninový či ovocný salát ve stejném objemu. Nejenom že dodáme organismu vitamíny a minerály ale naše tlusté střevo nám také bude vděčné. Více zde a zde…. Pokud se nám nedaří sníst dostatečné množství zeleniny či ovoce z jakéhokoliv důvodu, přicházejí v platnost další body:
  2. Pijte – pijte co nejvíce čisté nesycené vody z vodovodu, bylinkových či zelených čajů, pokud máte z obyčejné vody z kohoutku v břiše rybník, přidejte do ní citronovou šťávu ale ne tu umělou „citronku“. Přírodní šťávu z citronů. Dá se koupit i v litrovém balení. Pořiďte si lahev na více použití, třeba tuto: (tu mám já) a napouštějte si vodu doma místo kupování v PET lahvích. Samozřejmě je dobré pít i ovocné či zeleninové šťávy ale pozor na „hotové“ nápoje z obchodů. Jako výborný detoxikant se mi osvědčil domácí jablečný mošt.
  3. Koloidní minerály – protože běžně dostupná zelenina a ovoce nemá ideální výživové hodnoty, musíme tělu pomoci jinak. Ideální jsou koloidní minerály, které jsou 20x více vstřebatelné než standardní tablety a to právě díky jejich koloidní formě. A pozor! Koloidní minerály masivně zlepšují náladu, proto je velmi doporučuji proti depresím. Více zde
  4. Psyllium – pokud se nám nepodaří sehnat vhodné ovoce a zeleninu, musíme organismu opět trochu pomoci. Proto mu dodáme vlákninu ve formě Psyllia. Není mnoho věcí, které dokážou znepříjemnit den tak jako neprůchodná střeva. Pokud jste navíc masový typ, psyllium maso vytlačí dříve z organismu a nedochází tak k toxickému hnití ve střevě. Více zde
  5. Vitamín D – Velmi důležitý stavební kámen správně fungující imunity. Vitamín D se v organismu vytváří po kontaktu s UV zářením ze slunce ale jistě jste si všimli, že v posledních měsících se slunce ukázalo velmi pomálu. Proto je potřeba tento důležitý vitamín do organismu dostat jinudy. Ve stravě jej nalezneme v rybách či mořských řasách, vhodné jsou ale i ne příliš dostupné tobolky (info zde) Rybí tuk je také vhodný ale pozor na přípravky s různými aditivy a aromaty. Více o vitamínu D zde.
  6. Superpotraviny a ořechy – je dobré doplňovat i ostatní vitamíny a minerály v běžné stravě. Nebojte, vitamíny se nemůžeme předávkovat, takže si pravidelně dávejte vysoké dávky vitamínu C, užívejte B-Komplex či Pangamin a jezte hodně ořechy. V nich se nachází spousta živin, které náš organismu potřebuje a jsou také chutné. Vyvarujte se pražených a solených verzí. Ze superpotravin jsem vyzkoušel goji, nepražené kakaové boby, mořské řasy atp. Pokud máme organismus již zanesený a necítíme se příliš dobře je potřeba zakročit řádnou detoxikační kůrou.
  7. Zelený jíl – nyní se tedy již dostáváme od každodenních úkolů k občasným detoxikačním kůrám. Zelený jíl váže toxiny z organismu a má podobné účinky jako psyllium. Není ale vhodný ke každodennímu užívání. Více informacízde.
  8. Uňa de Gato – jinak taky Vilcacora, Cats Claw, Kočičí dráp. Čaj ze sušeného lýka této tropické liány je výborným doplňkem detoxikační kůry a také skvěle chutná. O léčivých účincích Uňa de Gato více zde.
 
Výhoda tohoto přístupu je, že se nemusíte zbavovat ničeho, co máte rádi. V ničem nejste omezováni. Jíte prostě to co chcete, jenom začnete jíst mnohem víc syrového ovoce a zeleniny. A pokud není z nějakého důvodu k dostání, přidáte do stravy nějaká ta aditiva. Myslím, že se to dá zvládnout. Vlastně ne. Vím, že se to dá zvládnout. A organismus se vám za to bohatě odvděčí. Budete se cítit velmi dobře, budete mít dobrou, veselou náladu, nebudete přes den, či po obědě ospalí a unavení, nebude vás bolet hlava (v tomto případě je důležitý pohyb na čerstvém vzduchu) o odolnosti vůči bakteriím a virům vůbec nemluvím a věřím, že po pár týdnech dokážete doplnit seznam vlastními zlepšeními a úlevami.
 
Přeji vám šťastný život s vědomou péčí o vlastní organismus.