Konzumaci jednoho šálku vařené tuřínu denně přijmete poloviční doporučenou dávku vitamínu C.

Konzumaci jednoho šálku vařené tuřínu denně přijmete poloviční doporučenou dávku vitamínu C.

Jedna z nejstarších plodin pěstovaná na našem území se stala součástí jídelníčku, přírodní kosmetiky a lidového léčitelství. Kříženec zelí a kořenové zeleniny je dnes oblíbenou součástí redukčních diet a díky blahodárnému účinku na močové cesty, dýchací cesty a pleť i součástí přírodních léčiv.

 

Tuřín je starodávná zelenina, která se na Blízkém východě pěstuje již 4 tisíc let. Staří Řekové i Římané si ji velmi považovali a vyšlechtili několik nových druhů.Právě objevení a dovoz brambor tuřín posunulo do pozadí.

Tuřín je pro diety optimální

Kořen tuřínu byl v minulosti populární složkou stravy. Z jídelníčku ho postupně vytlačily brambory. Nízký obsah kalorií, minimum tuků a naopak vysoký obsah živin dělá z tuřínu ideální surovinu do dietního menu. Diuretické účinky tuřínu zbavují organismuszadržované vody a tak při své dietě dosáhnete ještě lepšího výsledku.

Vysoký obsah základních živin a minerálů

Konzumaci jednoho šálku vařené tuřínu denně přijmete poloviční doporučenou dávku vitamínu C. Tento antioxidant pomáhá ochraně tkání, při hojení ran a při boji s volnými radikályObsah tohoto vitaminu podporuje celkovou imunitu, hojení ran a zdravé zuby, kosti a dásně. Naši předkové znali účinky tuřínu v boji s infekcemi a její vliv na dýchací cesty. I proto se šťáva z tuřínu využívá na domácí léčení chřipky a kašle. Kromě toho zajišťuje vyšší absorpci železa, které je důležité pro krevní systém. Škodlivé látky z těla pomáhá tuřín odplavovat obsahem draslíku.

 

Čistá pleť a ostrý zrak

Pozitivní vliv na pokožku a zrak má prostředníctvím dalšího antioxidantu – vitaminu AV jednom šálku se nachází až 20% denní dávky. Tento pozitivní účinkuje na činnost dýchacích cest av boji s infekcemi. Vitamin B1 a B6, které tuřín obsahuje napomáhají správnému metabolismu cukrů a tak i optimálnímu využití energie.

 

Tuřínová šťáva podle babiček

Jeden oloupaný kořen nakrájíme na kostičky, posypeme cukrem a necháme do rána odležet. Lžička šťávy je výborným zdrojem vitamínů a pomáhá bojovat s chřipkou, nachlazením a respiračními onemocněními. Užívejte čerstvou šťávu, aby výživné látky nevyprchaly.

Lék na artritidu, revma a vředy

Utišující a hojivé účinky tuřínu na pokožku ji předurčily pro vnější použití v domácích obkladech. Nastrouhaný kořen tuřínu se používal jako zábal na oteklé klouby, vředy nebo abscesy.

Dopřejte tělu i listy tuřínu

Nejvyšší obsah vitamínů a vlákniny mají listy tuřínu. Ta pomáhá při boji se zvýšeným cholesterolem, pročistí trávicí trakt a při dietách dodává pocit plnosti a tím podporuje hubnutí. Jak dokázali americké studie zvýšená konzumace listové zeleniny přispívá ke snížení možnosti výskytu rakoviny prostaty.Protirakovinné účinky mají i žluté kořeny tuřínu, které obsahují karotenoidy.

Tuřín čistí krev od kyseliny močové a proto je zdravý pro lidi trpící dnou nebo revma.

Nutriční hodnota v 100 g (37 kalorií):

  • 1,3 g bílkovin
  • 9 g sacharidů
  • 2 g vlákniny
  • 4,5 g cukru
  • 0,2 g tuku
  • 0 g cholesterolu
  • 2 IU vitaminu A
  • 25 mg vitaminu C
  • 0,1 mg vitaminu B6
  • 12 mg sodíku
  • 305 mg draslíku
  • 43 mg vápníku
  • 20 mg hořčíku

Jak si tuřín připravit?

Kořen tuřínu svou chutí připomíná brambory, i proto se často připravuje podobně jako přílohy se brambor. Vařená tuřínová kaše, placky nebo hranolky zpestří vaše jídla a ozvláštní váš dietní jídelníček.

Zajímavost o tuřínu

Pokud tuřín nebyl vašim oblíbencem když jste byli ještě děti, měli byste dát této zeleninu druhou šanci. Má o trošku silnější chuť jak řepa, je jemně kořeněná a považuje se za mix mezi řepou a zelím.

Zdroj obrázku: Freeimages.com / Alistair Williamson