Nejstarší člověk se dožil 256 let

01.09.2014 17:50

Nejstarší člověk se dožil 256 let

V roce 1933 nekrology New York Times a časopisu Time uvedly příběh člověka, jenž se dožil 256 let. Tento muž se jmenoval Li Ching-Yuen. Během svého života měl 23 manželek a vychoval 180 potomků. Zemřel roku 1933.

Li ChingSám shrnul tajemství své dlouhověkosti do následujících pravidel:

  1. Udržovat si klidné srdce
  2. Sedět tiše jako želva
  3. Chodit čile jako holub
  4. Spát tvrdě jako pes

Tyto myšlenky si Li přinesl od válečníka Wu Peifu, u kterého se učil tajemstvím dlouhověkého života. Ve svých deseti letech už byl gramotný a cestoval po Tibetu, Mandžusku a jiných lokalitách. Zabýval se sbíráním bylinek.

Ve sběru a následném prodeji pokračoval zřejmě dalších sto let. Jak uvedl magazín Time, měl v tomto období na pravé ruce až 15 cm dlouhé nehty.

Podle zachovaných svědectví ovšem Li nepůsobil dojmem starce a jeho fyzický vzhled odpovídal osobě o desítky let mladší. Dokumenty, které si sám Li Ching-Yuen vedl, hovoří o roku narození 1736. Úmrtí by tedy nastalo ve 197 letech. V roce 1930 se ale našly záznamy, které dokazují, že se Li narodil již v roce 1677.

Na první pohled je tento příběh těžko uvěřitelný. Pokud by byly údaje pravdivé, překonal by dosavadní rekordmanku Jeanne Louise Calment, která se dožila 122 let, o více než 130 let.

Taoistický recept na dlouhověkost

Jedním z nejúžasnějších případů dlouhověkosti je tento čínský bylinkář a taoista Li Ching-Yuen, který si po celý svůj dlouhý a aktivní život uchoval mladistvou sílu, sexuální potenci a dokonalé zdraví.

Mistr Li Ching-Yuen zemřel v roce 1933, krátce poté, co se oženil se svou 24. ženou. V Číně je považováno za historickou skutečnost, že se narodil v roce 1677. Pokud je to pravda, bylo by mu v době jeho úmrtí 256 let.

Když zemřel, měl dosud vlastní zuby a vlasy a ti, kteří ho znali, říkali, že ještě ve 200 letech vypadal na padesát. Mistr Li Ching-Yuen zanechal konkrétní rady pro všechny, kteří mají v úmyslu řídit se jeho příkladem.

Držel se tří základních pravidel:

  1. Nikdy v životě nespěchej. Vykonávej vše pozvolna, ber vše klidně a dopřej si tolik času, kolik potřebuješ. Své žáky nabádal, aby stále dbali na to, aby bylo jejich srdce klidné, aby seděli tiše jako želva, chodili čile jako pták a spali tvrdě jako pes.
  2. Vyhýbej se extrémním emocím. Prudkým citovým bouřím by se měl člověk vyhýbat, především když je starší. Nic neokrádá tělo tak rychle o energii a nic tak nenarušuje harmonii vnitřních orgánů jako prudké citové výlevy. Ucpávají totiž tři stanice odstraňování jedů – ledviny, játra a plíce.
  3. Cvič denně čchi-kung. Člověk by měl pravidelně cvičit čchi-kung. Délka a intenzita takového terapeutického programu přitom nejsou tak důležité jako pravidelnost, pokud cvičení vybral mistr čchi-kung.

Navíc Li ťing-juan ještě uváděl tři specifické pokyny pro výživu:

  1. V horkých letních večerech by se nemělo příliš jíst, protože to způsobuje stagnaci krve a energie.
  2. V chladných zimních dnech by se mělo jíst větší množství výživných potravin, protože dodávají tělu esenci a energii, kterou potřebuje, aby se při chladném počasí udrželo v teple.
  3. Člověk by se měl živit především vegetariánsky a navíc užívat byliny prodlužující život.

Byliny, které mistr Li Ching-Yuen téměř výlučně doporučoval, byly ženšen, kořen dlouhověkosti a dosti neznámá rostlina s názvem hydrocotyle aratica minor, skromný příslušník čeledi pupečníkovitých, který roste v tropických asijských marších. Obsahuje silný alkaloid, který má vitalizující účinky na nervovou soustavu, mozkové buňky a endokrinní systém.