Motivace je naším hnacím motorem

19.02.2013 18:06

 

Motivace je naším hnacím motorem

 

 

 

Motivace je úžasný společník na cestě za úspěchem. Pokud se cítíme mizerně, nic nás nebaví, náš život ztrácí smysl, máme úzkostné až depresivní stavy, pomůže nám motivace, abychom pochopili, že budoucnost, ale ani přítomnost není taková jak vypadá. Každý známe motivační přísloví: „ Nic se nejí tak horké, jak se uvaří“, nebo „Chodí okolo horké kaše.“, nebo „ Nic není takové, jak vypadá.“

 

 

 

Motivace je důležitá především proto, abychom si dokázali stanovit naše životní cíle: 

 

 

 

 -   Co bychom chtěli dokázat 

 

-   Proč právě toto chceme dokázat - kam nás to posune 

 

-   Jak chceme, aby vypadal náš život v budoucnu. Jak vypadá naše štěstí z pohledu zdraví, vztahů, kariéry a peněz. 

 

 

 

    Tak jak o sobě smýšlíme, tací taky jsme. Pokud si myslím, že něco nezvládnu, tak to nezvládnu. Pokud si myslím, že jsem nehezký/á, tak takový taky jsem. Prostě tak působím a nikoho k sobě nepustím. Pokud mám strach z nemocí, tak si je přitáhnu. Pokud žiju duševně zdravě, jsem i zdraví navenek.

 

   Už z toho je zřejmé, že své štěstí i neštěstí si vytváříme sami. Ano, jste to vy, kdo si určuje, jak bude Váš život vypadat.

 

   Dokud budete o sobě smýšlet negativně, budete mít i negativní život. Je OPRAVDU jen a jen na Vás, jestli se rozhodnete být obětí a přežívat, nebo být tvůrcem svého života a žít.

 

 

 

   Je možné si vytvořit motivační postup na míru. Můžete tak učinit sami sebekoučingem, nebo o to požádat kouče.

 

 

 

Několik motivačních bodů pro Vás

 

 

 

   Odborní poradci a koučové pro Vás připravili několik zajímavých bodů, které můžete využít jako váš motivační motor. 

 

   Pamatujte, že pokud budete mít vize a ambice do budoucna, váš život bude mít směr a daleko lépe budete dosahovat svých úspěchů. Život berte jako moře a vy jste lodí na tomto moři. Pokud nevíte kam doplout, nemáte cíl, moře s Vámi zamává a vy doplujete, kam bude chtít ono. Ale používejte kompas (cíl) a kormidlo (plán), pak se nemůžete ztratit a moře si užijete. 

 

  

 

1.   Přijměte minulost

 

  Velmi často, téměř vždy, se nedokážete vydat za šťastnou budoucností, protože jste svázaní minulostí. Řešíte křivdy rodičů. Omíláte si dokola své neúspěchy. Říkáte si: „ Já prostě nemůžu zvládnout to, či ono, protože mám zkušenost, že bych to nezvládl.“, nebo dokonce věříte tomu, že Vám někdo jiný řekne: „ To nemůžeš zvládnout.“ Dokážete si vybavit velmi podrobně, co všechno se Vám zlého přihodilo i ten nepříjemný pocit.

 

   Proč se ale nezasníte a nepředstavíte si, jaké by to bylo, kdybyste dosáhli toho, co opravdu chcete? Přijměte svojí minulost, s tou už nic neděláte, žijte přítomností a tvořte budoucnost. Do detailu si vykreslete, jak Vaše budoucnost vypadá, dokonce se jí snažte vnímat všemi smysly. Váš mozek totiž dokáže reagovat jen na obrazy a pocity. Jen tak se dokážete za svým cílem a budoucností vydat.

 

2.   Vzpomeňte si na své úspěchy

 

   Pamatujete si situace, kdy jste se cítili být úspěšní. Umíte si vybavit ten skvělý a hřejivý pocit? Každý z nás tento pocit v životě zažil a je jen na Vás, jak ho budete chtít opakovat ve svém životě - jde to!!! A vy to víte! Pokuste si vybavit situace, kdy jste prožívali úspěch plnými doušky a je jedno jaký typ úspěchu to byl, může to být maturita, úspěšně dokončená autoškola, dobře vyjednaná schůzka, cokoliv vás napadne a prožívali jste u toho příjemný pocit úspěchu a štěstí. Pokud čas od času oprášíte tento pocit - vaše podvědomí ho bude tlačit na světlo. Dopřejte si cítit tento pocit častěji. Záleží na Vás pokud si to dovolíte. A všechny Vaše i malé úspěchy si  oslavte. J 

 

    3. Víte, jaké máte možnosti a schopnosti?

 

   Znát svoje možnosti a schopnosti je jednou z nejdůležitějších věcí, díky které si můžete nastavovat i svoje cíle. Zeptejte se sami sebe, jaké máte možnosti se realizovat například v práci. Umíte anglicky, jste komunikativní nebo jste dobrý obchodník, baví Vás fotit, malovat, cokoli? Vypište si všechny své možnosti na papír - díky nim budete schopni stanovit si své cíle a namotivovat se do budoucna. 

 

    4. Co můžete změnit?

 

   Přemýšlejte o tom, co všechno můžete ve svém životě změnit - co vlastně chcete změnit, abyste žili plnohodnotný a spokojený život. Zase jistě znáte moudré přísloví: „ Změna je život“  Jaké změny se musí uskutečnit, abyste si mohli říci, že takto chcete, aby vypadal váš život. Určete si a napište si, co vše zahrnete do svého seznamu změn. Toto je jeden z prvních kroků, který můžete udělat, abyste svému životu nastavili ten správný směr. To znamená, položte si otázku: „ Co pro to můžu udělat?“ 

 

    5. Žijte svým snem

 

   Pamatujete si na dobu, kdy jste byli malé děti a měli jste své sny? Každý jsme to zažili - ten chtěl být kosmonautem, ta zase princeznou. Žili jste absolutně bez omezení. V dospělosti díky starostem, strachu a stresu ztrácíme přehled o našich snech a tak bychom si je čas od času měli připomenout. Sněte svůj sen - Jak to vlastně ten váš sen vypadá? Možná ani nevíte, a proto je potřeba začít zase snít. Není na tom nic špatného a nemusíte se cítit vůbec trapně. Tím, že se naučíte zase snít, si přiblížíte skutečnost vašeho chtění zase o něco blíže. Zase jsme u toho, že náš mozek reaguje na obrazy a pocity. Prožívejte své sny naplno a uděláte je skutečností. 

 

    6. Naučte se plánovat

 

   Plánování nám pomáhá také v tom rozměru, že se necítíme být zbyteční. Je to jistým způsobem motivace do dalšího dne, kdy se sami rozhodujete, co budete dělat. Určitě sem patří povinnosti, ale také nezapomínejte na činnosti, které jsou více odpočinkové. Vždy, když večer uleháte do postele - zrekapitulujte si svůj den, co jste zajímavého prožili, co byl pro vás úspěch a co poučení (neexistuje neúspěch, ale jen poučení)? Budeme mít sami sebe více pod kontrolou. To samé udělejte s přípravou na další den - určitě zde budou povinnosti, ale nezapomeňte také na činnosti ve volném čase, naplánujte si do svého dne také činnosti, které vám činní radost (kafe s kamarádkou, nákup pěkné knížky, výstava fotografií, kino), cokoliv vás napadne a přinese vám to pozitivní emoce. Tímto si zajistíte dostatečnou motivaci pro váš každodenní život - mít smysl v každém dni je důležité!

 

    Pokud máte svůj sen a velký životní cíl, máte i smysl života, pak si řekněte: „Co pro to můžu udělat“ a vznikne Vám plán. Mít cíl a plán je velmi důležité, protože na svém moři už máte kompas i kormidlo. A teď už jen svůj plán naplňovat až se dostanete ke svému cíli. 

 

    7. Motivace v týmu

 

   Dosahování cílů a snů občas vyžaduje sílu týmu podobně zaměřených jedinců. Spojte se se zajímavými lidmi, kteří vám mají co nabídnout. Pokud jste v týmu lidí, kteří jsou ambiciózní a zaměření na úspěch, bude se vám vašich snů a cílů dosahovat daleko snáze. Když si více lidí přeje něčeho dosáhnout, s velkou pravděpodobností se jim toho díky týmovému duchu podaří. 

 

    8. Nadchněte se pro své sny

 

   Pokud už znáte svůj cíl, tedy smysl života a máte i plán, získáte nadšení, protože už víte jak svůj cíl dosáhnout. Díky počátečnímu nadšení jste na cestě, kde dostanete všechno, co jste kdy chtěli. Nadšení je motivace a to je motor Vaší lodi. Nyní je načase se inspirovat a nadchnout se pro to, co opravdu od budoucnosti chcete. Představte si a prožívejte váš ideální život, právě nyní jste na cestě k úspěchu. Na cestě k úspěchu můžete být každou vteřinu. TEĎ, TEĎ, TEĎ, jen se rozhodnout. 

 

   9. Mějte vytrvalost

 

   Vytrvalost je stejná jako víra. Mějte neustále na zřeteli svůj cíl a věřte v úspěšný konec. Není nic krásnějšího, než si uvědomit, že svůj život si tvořím sám. Jděte za svým cílem a nenechte se nikým odradit. Uslyšíte spoustu negativních vět. Typu: „ Ty ses zbláznil.“, nebo „ To nezvládneš.“ a pod … Neposlouchejte tyhle věty. Jsou z úst, které mají jen svou zkušenost, že by to nezvládli oni. Nespokojte se s tím, co máte. Je přirozené chtít od života více. Zvyšujte vaše nároky, jedině takto se budete správně motivovat a chtít dosahovat svých vysněných cílů. Neakceptujte nic menšího než je vaše absolutní nejlepší ve všem, co děláte. Koneckonců byste neměli očekávat nic jiného, než je váš životní sen. 

 

  10. Zvyšujte vaše nároky 

 

   Nespokojte se s tím, co máte. Je přirozené chtít od života více. Zvyšujte vaše nároky, jedině tak se budete správně motivovat a chtít dosahovat svých vysněných cílů. Neakceptujte nic menšího než je váš životní sen.  Až dosáhnete svůj vysněný cíl, přijde další a vy se opět vydáte na cestu za svým cílem (snem) a půjde to mnohem snáze, protože už máte zkušenost, že to jde. Proto tu zmíním další přísloví: „ Opravdový cíl, je cesta.“ 

 

  11. Pište si deník

 

  Stává se vám, že jste ze svých myšlenek už pěkně zmatení? Není se čemu divit, denně zpracovává váš mozek tisíce informací a uvádí vás často do velkého neuspořádaného myšlenkového zmatku. Udělejte si pořádek a důležité informace, které nechcete zapomenout, si zkrátka pište. Alespoň ze začátku. Kupte si pěkný deník, který vás bude bavit otevírat, a ve svém volném čase si uspořádejte své myšlenky psaním. Napište si do něj své cíle i plány. Uvidíte, jak se vše stane jasnější a z každodenního zmatku bude vše uspořádané a přehledné. Zapisujte si také, co byste chtěli během týdne či měsíce dokázat a zaznamenávejte si své pokroky, které jste již udělali nebo co jste se během určitého období naučili - konečně budete mít také důvod se pochválit a slavit! J 

 

  12. Kdo vám imponuje?

 

   Najděte alespoň 3 osoby, které vám imponují, nebo je za cokoliv obdivujete. Ke každé této osobě si napište, co na ní nejvíce obdivujete. Pište vlastnosti a činy, které vás na těchto osobách opravdu zaujaly. Toto jednoduché cvičení vám díky zdůrazněným vlastnostem pomůže zjistit, v čem si vlastně přejete vynikat vy samotní. Hledejte svůj potenciál, kde můžete. S jistou dávkou píle, trpělivosti a vytrvalosti jej zcela jistě brzy objevíte. ( Všichni úspěšní lidé měli na začátku cíl, plán, nadšení a obavy. Bez obav z výsledku, to prostě nejde… Dale Carnegie) 

 

  13. Využijte momentu štěstí, přijímejte štěstí a děkujte za něj.

 

   Každému se to čas od času stane. Prožíváte krásný okamžik, který byste měli nejraději do konce života. Je důležité si ho vědomě prožívat. Uvědomovat si ho, žít ho vědomě. Mnoho lidí, ale z tohoto momentu štěstí nedokáže čerpat ponaučení, dokonce ho jakoby zahodí, nedokážou ho přijmout. Přijímejte své štěstí, vyzdvihněte na světlo své touhy, vize a pocity, které si v životě přejete mít. Nenechte je jen tak rychle odejít a využijte tyto chvíle právě k objevení životního štěstí. Čím více si je budete uvědomovat, tím častěji je budete opakovaně aplikovat do svého života. Učit se a stavět na těchto chvílích vám pomůže vytvořit kouzlo momentů štěstí na denní bázi po zbytek života. Za pocit štěstí děkujte, tak si ho nejlíp uvědomíte.

 

  14. Co opravdu nechcete a nemáte rádi?

 

   Je to paradoxní, ale někomu více pomáhá pro ujasnění svých cílů a potřeb vyventilovat právě to, co v životě na 100% nechtějí či nemají rádi. Tímto způsobem se dá účinně přijít na ty věci, které si v životě přejete na 100% mít. V případě, že z klientů nemůžu při konzultaci dostat, co v životě vlastně chtějí - zcela jistě mi odpoví na otázku, co opravdu nechtějí, pokud negativní pocity otočíme, máme některé cíle na světě. 

 

  15 Dovolte si selhání

 

   Lidé, pokud si to dovolí, jsou více než schopní si vytvářet přesvědčivě své sny. Zakalí je však občas vlna pesimismu (to v momentě, kdy si představí opak svého štěstí), která nejednoho shodí k zemi. S těmito myšlenkami nebojujte, jen je pozorujte. Když začnete bojovat se svými chybami, jen se zvýrazní a zakoření ve vaší mysli. Svou mysl zaměstnejte jinou myšlenkou, která obsahuje radost. Vím, říkáte si: „ To se mu to píše.“ J ale jde to. Myslete na to, co je pro vás krásný intenzivní zážitek? Jak vypadá vaše vysněná budoucnost? Už to víte? Tak se toho držte a neodbíhejte někam jinam. Představte si a věřte, že je pro vás nemožné neuspět. Jak už jsem psal, neúspěch  neexistuje, jen ponaučení. V jakých snech a touhách budete pokračovat, když budete vědět, že je úspěch zaručen?

 

 

 

Neexistuje neúspěch, jen ponaučení.