Mnohostranné využití křemeliny

19.10.2015 17:56

Mnohostranné využití křemeliny

Křemelina má široké spektrum využití a mluví se o ní stále více. Tato sypká hornina, tvořená převážně křemičitými schránkami křemičitých řas, nám může pomoci zbavit se mnoha zdravotních problémů, zlepšit stav organismu a je nápomocná i v běžném životě. Podívejme se na mnohostranné využití křemeliny trochu blíže.
 

Křemelina a zdraví

Jedním z nejomílanějších témat dnešní doby jsou parazité. A to nejen u zvířat, ale také u člověka. Parazitů není prostý nikdo z nás a způsobují značné zdravotní problémy. Měli bychom proti nim bojovat a také nezapomínat na prevenci. Přírodním a netoxickým způsobem, jak se bez zbytečných chemikálií pročistit od parazitů, je právě křemelina. Například u psů a koček účinně zabíjí střevní parazity. Stačí přidávat do krmiva jednu čajovou lžičku křemelinového prášku, u velkých psů může jít i o jednu polévkovou lžíci. Ostré hrany křemeliny naruší trávicí soustavu červů a jejich ústní otvory, což je zabije. Podobně to funguje i u jiných druhů zvířat a také u člověka.

Po celá staletí se křemelina používá na pročištění tlustého střeva a jako detoxikační prostředek. Křemelina pročistí střevo a vychytá toxiny, plísně i parazity, které následně napomůže lépe vyloučit. Jak to funguje? Křemelina je složena z milionu křemičitých schránek, které při průchodu střevem čistí jeho stěny. Po takovémto razantním pročištění člověk pocítí více energie, je méně nemocný a mí nižší potřebu spánku. Živiny z potravy se lépe vstřebávají do těla, což při znečištěném tlustém střevě není dost dobře možné.
 

 

Křemelina a využití v domácnosti

Křemelinu je možno aplikovat jako přírodní a nejedovatý insekticid. V domácnosti se dá použít k hubení nežádoucích škůdců, jako jsou mravenci, švábi, rybenky, blechy, brouci, slimáci a roztoči. Jak je to možné? Křemelinový prach má hrany ostré jako břitva, a ty jsou pro hmyz smrtící. Naruší jeho vnější skeletovou vrstvu a hmyz rychle umírá. Prášek křemeliny stačí nasypat na místa, kde se škůdci nejvíce vyskytují například do skříní, spižíren, dřezů, do prasklin a mezi rámy oken nebo dveří.

Vůbec nejstarší zmínky o využití křemeliny v dějinách lidstva se týkají peelingu obličeje a čištění zubů. V přípravcích na pleť, například ve formě pleťové masky, účinně doplní v pokožce chybějící minerály. Křemelina je sice účinná a abrazivní, ale zároveň jemná a netoxická. Tohoto efektu se využívá nejen v zubních pastách a kosmetických přípravcích, ale i v leštidlech na kovy. Jaké je další využití v domácnosti? Křemelinou se dá výborně vyčistit kuchyňské nádobí. Vodní kámen na chromovaných bateriích lze velmi snadno odstranit hadříkem s malým množstvím křemeliny. Otázkou chvilky je i čištění stříbra a ostatních kovů, pokud máte křemelinu po ruce.
 

Křemelina v průmyslu a zemědělství

Bohaté je i využití křemeliny v průmyslu a zemědělství.

Potravinářský průmysl křemelinu často používá jako protispékavou látku.

Křemelinný prášek najdeme téměř ve všech tabletách, kde slouží jako plnivo.

Pokud se křemelinou popráší plodiny jako obiloviny, luštěniny, ořechy a semena, jsou ochráněny před plísněmi a brouky. Na to přišli již před více než 4000 lety Číňané a Egypťané.

Alfred Nobel zase v roce 1866 objevil, že nitroglycerin je mnohem stabilnější, je-li absorbován pórovitými schránkami křemeliny. Pokud se smíchá s křemelinou, je možné ho bezpečně a snadno přepravovat. V roce 1867 získal patent na směs křemeliny a nitroglycerinu a pojmenoval ji známým názvem dynamit.

Pórovitá struktura schránek křemeliny se může uplatnit jako absorbent při úniku toxických chemikálií, k čemuž dochází především při nehodách na silnicích.

Pokud se křemelina upraví za pomoci vysoké teploty okolo 1000 °C, přemění se v krystalickou formu. Odborně se tento proces nazývá kalcifikace. Takto kalcifikovaná křemelina se používá jako filtrační médium, zejména v bazénové chemii nebo ve vinařství.

Vysoká pórovitost křemeliny ji činí také vynikajícím tepelně izolačním materiálem. Díky tomu nachází uplatnění ve také stavebnictví.

 

https://mineralion.cz/7-kremelina.html