LIPOVÝ SIRUP

19.10.2015 17:35

LIPOVÝ SIRUP

LIPOVÝ SIRUP

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Květy lípy, 3 kg cukru, šťáva ze 4 citronů, kyselina citronová 50g

POSTUP PŘÍPRAVY

Květy lípy natrháme za plného květu a naplníme volně 4-litrovou sklenici nebo plastovou nádobu (ne kovovou). Zalijeme studenou vodou a necháme luhovat nejméně 24 hodin.
Na druhý den přecedíme lipové květy a vymačkáme je do velkého hrnce přes plátýnko (bavlněnou plínku), přidáme asi 50g kyseliny citronové, šťávu ze 4 vymačkaných citronů a 3 kg cukru.
Vše ohříváme a jakmile dosáhneme bodu varu, okamžitě vypneme (já jsem zahřála jen na 85 stupňů kvůli zachování nějakých vitamínů). Potom sirup ještě horký naléváme do čistých sklenic a dobře uzavřeme vyvařenými víčky. (Při nalévání horkého sirupu můžeme každou láhev omotat namočenou utěrkou, aby nepraskla). Někdo dává jako konzervant nahoru do každé láhve kapku lihu, ten se posléze vypaří.
Sirup můžeme přidávat do čajů místo cukru nebo užívat při nachlazení. My pijeme klasicky jako chlazený sirup zředěný vodou. Moc krásně voní i chutná! Výborný také pro kardiaky, zlepšuje funkci srdce...


ZOBRAZIT POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
 

Lipový květ natrháme asi do necelé půli tašky. Na hodinku jsem je rozložila na noviny, aby vylezli broučci ...
Trháme krásně rozkvetlé květy i s okvětními lístky a naplníme volně do skleněné láhve
Zalejeme vodou a necháme stát do druhého dne, poté vyždímáme do hrnce přes plátno, přidáme cukr, šťávu z citronu a kyselinu citronovou.
Všechno dobře promícháme a zahříváme na 85 až 90 stupňů Celsia, dokud se cukr beze zbytku nerozpustí.
Barva je lehce nažloutlá
Vroucí sirup plníme do připravených (dobře vymytých) sklenic, omotáme raději každou láhev vlhkou utěrkou, aby nám nepraskla, ihned zavíčkujeme.
Každou láhev na chvilinku otočíme dnem vzhůru, abychom zničili případné bakterie a zárodky plísní... Sirup tak vydrží několik sezón ( u nás bohužel jen po konec prázdnin, protože je to mňamka)
 

https://www.mimibazar.cz/recept.php?id=86993