KAMENY-JAK NÁM POMÁHAJÍ

04.05.2013 09:49

 

Achát Botswanský pomáhá při přiložení na třetí oko přetnout mentální pouta s partnerem nebo rodičem, který se snaží manipulací nad vámi udržet kontrolu i v dospělosti, a zároveň doplňuje energii, kterou při uvolnění pout potřebujete. Uvolňuje potlačenou sexualitu a podporuje vyjádření emocí, povzbuzuje naši tvořivost. Léčí deprese a podporuje plodnost.
Achát modrá krajka uklidňuje, zmírňuje emoční zranění, podporuje otevření se novým zkušenostem, dodává odvahu, abyste řekli, co už jste chtěli dávno říct, odvahu tvořit a manifestovat, pocit zrady, odpoutání se od minulosti, příznivě působí na oči.
Achát zelený – uzemnění, uklidnění, ochrana, příznivě působí na funkci žaludku, podporuje trávení, zmírňuje gastritidu, na plísňové a kožní infekce.
Akvamarín uvolňuje bloky a limity a negativní myšlení, podporuje imunitní systém, inspiruje a přivádí nás k praktickým cílům a podporuje ty, kterým chybí sebejistota, je to také kámen ochrany. Příznivě působí na kůži, na celkové povzbuzení, harmonizuje podvěsek mozkový a štítnou žlázu, při bolestech v krku, očí, bolestí zubů a břicha.
Amazonit ochraňuje, zlepšení paměti a jasnozřivosti, nejlépe působí na krční čakru, uvolňuje emoční bloky, podporuje komunikaci a sebevyjádření. Zajišťuje rovnováhu metabolismu, příznivě působí na žlázy s vnitřní sekrecí, na nedostatek vápníku.
Ametrín  udržuje mentálního zdraví, jasnosti a racionálního myšlení, zmírňuje nervové napětí a úzkost. 
Ametyst nás učí skromnosti a nechat se více vést silami vesmíru, připomíná nám, abychom nechali všechno být a důvěřovat. Pokud necháme věcem volný průběh, jsme otevření věci přijímat a pak se naplnit láskou a moudrostí, pročišťuje auru a zklidňuje mysl. Vyrovnává extrémní stavy, podporuje kontrolu myšlení, zklidňuje emoce, integruje, pomáhá při spánku a meditaci. Detoxikace, uvolňuje stres, rozšiřuje spirituální vědomí, detoxifikuje čakru vyššího srdce, příznivě působí na žlázy s vnitřní sekrecí, játra, vhodný pro posílení soustředění, paměti a učení, pomáhá při rozhodování a léčení ze závislosti, pomáhá se vypořádat s přecitlivělostí, rozvinutí spirituálních schopností.
Angelit nám pomáhá rozvinout soucit a přijmout to, co nemůže být změněno. Pokud rozpustíme vzdor, tato uvíznutá energie je uvolněna a angelit probudí naše vědomí a zesílit naše vnímání, což prohloubí naše naladění a spojení s univerzálním věděním. Uklidňuje, navozuje klid, pomáhá při komunikaci se spirituální říší.
Apofylit – působí na nedostatek sebevědomí a nejistotu, podporuje channeling a jasnozřivost.
Aragonit podporuje jasnost, vynalézavost, podpora disciplíny a učení. Uvolňuje svaly, léčí kosti.
Astrofylit  uvolňuje, zesiluje energii, aktivuje. Léčí epilepsii, nemoci tlustého střeva a hormonální poruchy.
Atlantasit – umožňuje přístup k minulým životům, obnovuje spojení se starodávnou moudrostí a povzbuzuje nás k dokončení aktuálně rozběhnutých projektů, pomáhá těm, kteří ve starověkých civilizacích nesprávně použili svých duchovních sil a usnadňuje poznávání správného užití síly a pravé podstaty duchovního posílení. Očišťuje a slaďuje všechny čakry, snižuje stres a podporuje uvážlivou řeč, u dětí napomáhá k úpravě nevhodného chování. Pomáhá se vymanit z důsledků špatných rozhodnutí a dávných ran, zbavuje zastaralých vzorců a vštěpuje pozitivnější přístup. Prospívá buněčné paměti, pomáhá při cukrovce a chorobách krve.  
Aventurín pomáhá uklidnit a tišit bolesti srdce, působí na nervový neklid a podráždění a přináší pocit vyrovnanosti, vnitřní harmonii a klid. Pomáhá přestát významné změny v životě člověka a podporuje projevení citů, podporuje vnímavost a spojuje rozum a cit, pomáhá při rozhodování. Dále nám přitahuje do života peníze (hojnost). Navozuje odpočinek, spokojenost, vyrovnanost, nejlépe působí na srdeční čakru – vyrovnává a stabilizuje emoce. Vhodný pro uklidnění, pocit žárlivosti, pomáhá při tvoření, příznivě působí na funkci sleziny, pomáhá při neuróze, kožních problémech.
Azeztulit rozšiřuje vědomí a zvyšuje vibrace, nalaďuje nás na vyšší frekvence a urychluje spirituální rozvoj, otevírá vyšší čakry.
Azurit zpřístupňuje hluboce položené vzpomínky, otevírá intuici, univerzální léčivý kámen.
Beryl - krční infekce, játra
Celestin otevírá spojení s energiemi vesmíru a tím probouzí spirituální rozvoj, umožňuje uvést do rovnováhy intelekt a instinkty. Tento kámen můžeme umístit do jakéhokoli pokoje, kde potřebujeme zvýšit vibrace. Navozuje hlubokou spokojenost.
Citrín je kámen hojnosti, dodává energii a naplňuje nás životní sílou, abychom si přitáhli to, po čem naše srdce touží. Napomáhá také prohloubit meditaci. Je spojen s čakrou solární plexus, podporuje a stabilizuje mysl, zlepšuje soustředění na přítomný okamžik, přináší úspěch, zvyšuje sebevědomí a vědomí své ceny. Vhodný k přitáhnutí bohatství, prosperity, při citlivosti na kritiku ostatních, uklidnění trávicích potíží, pokud schází podpora ostatních, při spirituálním odtržení – aktivuje korunní čakru, podpora paměti, příznivě působí na žlázy s vnitřní sekrecí, problémy při menstruaci a menopauze.
Čaroid integruje rozdílné stavy, zlepšuje flexibilitu, pomáhá se spirituálním ukotvení. 
Černý jantar (gagát, nefrit, jet) je zkamenělé dřevo, ochraňuje, podporuje hojnost, finanční záležitosti, rozvoj podnikání, mít kontrolu nad svým vlastním životem, dodává rovnováhu při proměnlivých náladách, vyrovnává, pročišťuje základní čakru, léčí migrénu, epilepsii, nachlazení, bolest v krku, menstruační potíže. 
Danburit aktivuje energii, rozjasňuje náladu a mysl, transformuje a urychluje proces růstu, dává pocítit bezpodmínečnou, vzájemně podporující lásku.
Diopsid má silnou energii, je to černý měsíční kámen, uvolňuje negativitu a hluboce položené systémy a nastoluje energetickou rovnováhu. 
Dioptas stimuluje a podporuje, především srdeční čakru, mění nefunkční postoje, podporuje nové začátky, rozšiřuje obzory, vhodný na bolest hlavy a bolest celkově.
Dumortierit pomáhá překonat závislost na partnerovi a ulehčuje stát sebejistě na vlastních stanoviscích, pomáhá být trpělivý. Jsme-li zmatení nebo rozrušení, pomáhá nám převzít kontrolu nad životem. Podporuje schopnost jasně uvažovat a schopnost vyjádřit se a stabilizuje vztahy. Zastupuje praktické úsilí, emoční rovnováhu, trpělivost a porozumění.
Epidot je podobný turmalínu, ukotvuje, stabilizuje, podporuje praktický pohled, uvolňuje akumulovanou energii.
Fenacit – otevírá vyšší čakry, pomáhá vnést spiritualitu do každodenního života.
Fluorit rozšiřuje mysl a napomáhá pochopit univerzální zákony. Nechává z podvědomí do vědomí vyplout potlačované pocity, zvyšuje sebedůvěru, zharmonizuje tělo a pocity a léčí citové traumata. Vytváří řád a pořádek, inovuje, pomáhá propojit duševní a fyzické schopnosti, urychluje proces učení. Fluorit zelený – odstranění bloků v éterickém těle, vhodný v léčbě proti virům, ochrana proti vysávání energie, mentální detoxikace, neutralizuje elektromagnetický smog - vhodný k počítači a televizi, příznivě působí na mozek, slezinu, vhodný pro posílení soustředění, paměti a učení. Fluorit žlutý – podpora paměti.
Granát dodává energii, pomáhá při novém projektu, aktivuje, stimuluje, pomáhá při strnulosti, podporuje proud energie v těle. 
Halit (sůl) - příznivě působí na funkci lymfatického systému.
Heliotrop
 vyrovnává základní a srdeční čakru, posiluje a přivozuje nadšení pro věc, pomáhá prakticky projevit své jasnozřivé schopnosti. Působí na imunní systém, krev, posiluje ledviny, funkce jater, detoxikace střev, čistí negativní energie, detoxifikuje čakru vyššího srdce, příznivě působí na funkci brzlíku.

Hematit uzemňuje, ochraňuje, uvádí do rovnováhy tělo, mysl i ducha, nese v sobě silný element jang, napravuje nevyváženosti jin. Pomáhá zlepšit sebevědomí, přináší sílu a odvahu, podporuje proud energie v těle. Odstraňuje vše nepříznivé a zabraňuje negativním energiím vstupovat do aury, nastoluje klid, mír a harmonii. Zvyšuje schopnost přežít a pomáhá překonat plachost. Hematit obrací pozornost k nenaplněným touhám, představující hnací motor lidského života. Přispívá k soustředění, zlepšuje paměť. Je obzvláště účinný na matematiku a technické předměty. Pomáhá překonávat různá omezení a uvolnit závislosti. Pomocí své energie propojuje energie duše s krevním systémem. Pomáhá nahradit staré, nefunkční modely novými, funkčními. Hematit je hlavní krystal, který aktivuje čakru Země. Posiluje a reguluje tvorbu krve – léčí anemii, čistí krev, pomáhá regenerovat tkáň, podněcuje ukládání železa, mírní horečku. Posiluje sebedůvěru a ponětí svých hranic, léčí anémii, čistí krev, pomáhá regenerovat tkáň, podněcuje ukládání železa.
Howlit reguluje hladinu vápníku a léčí nespavost.
Chalcedon příznivě působí na vztahy, zvyšuje vnitřní stabilitu skupiny, snižuje pochyby, očišťuje, posiluje mateřský pud, příznivě působí na demenci, senilitu, žlučník, oči, kosti, slezinu a krev.
Chiastolit ochraňuje od strachu, přináší rozvahu a duševní rovnováhu, pomáhá pochopit a prozkoumat říši nesmrtelnosti, spojuje smrt se znovuzrozením, rozhání iluze, zahání obavy a pomáhá lidem čelit realitě. Posiluje analytické schopnosti. Sráží horečku, zastavuje krvácení, snižuje překyselení, léčí revmatismus a dnu, léčí paralýzu a nervový systém.
Chryzokol 
nám svou jemnou energií pomáhá uvolnit potlačené pocity a vyrovnat se se svou zranitelností a stát se znovu otevřenými a citlivými lidmi. Dále pomáhá rozvíjet trpělivost, laskavost, toleranci, soucit a skromnost. Příznivě působí na plíce a pomáhá při rozhodování. 
Chrysopras podporuje klidný spánek, očišťuje, zvyšuje tvořivost. Příznivě působí na vaječníky a dělohu, prostatu, uvolňuje stres a bolest břicha.
Jadeit příznivě působí na ledviny, spojuje s předky, ochraňuje, stabilizuje. Příznivě působí na žlučovod, játra, močový měchýř a močový systém, žlučník, slezinu.
Jaspis uzemňuje, pomáhají v řešení problému, regeneruje. Jaspis červený v nás vyvažuje mužskou a ženskou energii, pomáhá naplnit naše záměry a pochopit, jak postupovat během konfliktů, otevírá nás k zažívání rozkoše, podporuje kreativitu, dodává odvahu, stimuluje životní energii, pocit nejistoty, příznivě působí na žlučovod, trávení, oběhový systém a pohlavní orgány, detoxikuje játra a léčí záněty. Jaspis žlutý – emoční detoxikace, pocit nadřazenosti, detoxifikace žaludku, příznivě působí na játra, žlučník, střeva, vyrovnává minerály v těle.
Jantar podporuje cokoli „pomalé, chladné a málo aktivní“, je spojen se solárním plexem, působí na trávící a nervový systém, rozjasňuje mysl. Čištění prostoru kolem nás, působí jako účinné přírodní antibiotikum, uvolňuje stres, příznivě působí na močový měchýř a močový systém, střeva, žlázy s vnitřní sekrecí.
Kalcit (vápenec) nás učí umění být. Jeho energie nezahrnuje užívání mysli a přináší nám vědění v tom nejčistším slova smyslu. Je to jako když se vás někdo zeptá na otázku a vy odpovíte bez přemýšlení a poté si uvědomíte, že nechápete, jak jen jste mohli tuto odpověď  znát. Je to opravdové vědění, které přichází jen z bytí. Kalcit vám může pomoci tam, kde se točíte pořád v kruhu, a to tím, že dosáhnete nezbytného vhledu. Pomůže se otevřít pravému pochopení situace. Urychluje vývoj a růst a rozvíjí jasnozřivost. Uvádí do rovnováhy citové napětí a zvyšuje sebedůvěru. Pomůže nám otevřít čakru hvězdná brána. Napomáhá usazování vápníku v kostech a současně brání jejich vápenatění, posiluje kostru a klouby, u malých dětí napomáhá růstu. Zlepšuje proud energie v těle, uvolňuje napětí, uvolňuje ztuhlost, přináší stabilitu a soudržnost. Léčí kožní vředy, bradavice, hnisající rány, napomáhá usazování vápníku v kostech a současně brání jejich vápenatění, posiluje kostru a klouby, močové cesty, napomáhá růstu u dětí.
Karneol obnovuje vitalitu, motivaci a tvořivost, dodává odvahu, přináší pozitivní pohled na život a motivuje k úspěchu. Pomáhá proniknout až ke kořenům toho, co nám znepříjemňuje život, a dodává sílu k vytrvalému jednání. Pomáhá získat víru v sebe, příznivě ovlivňuje ženské orgány a zvyšuje plodnost. Uvolňuje stagnaci a obnovuje důvěru a lásku ve vztazích. Je to jeden z nejlepších kamenů pro léčení, působí na druhou čakru, odvaha, ochrana, tvoření, odpočinek, rozproudí energii, kde je proud zastaven nebo omezen, uvolňuje stres a traumata. Zesílení a povzbuzení naší energie, dodává odvahu a sebevědomí, příznivě působí na žlučník, vhodný pro posílení soustředění, paměti a učení. 
Klencový nerost (smithsonite) spojuje nesourodé energie, sjednocuje, zlepšuje soustředění, zlepšuje schopnost komunikace, působí příznivě na imunní systém, brzlík, má celkově léčivé schopnosti. Je kamenem klidu a je to tlumič problémů, jemně odstraňuje citová zranění, toho, kdo měl těžké dětství a cítil se nemilovaný, je to krystal znovuzrození.

Křemen je nejúčinnější léčivý krystal a nejsilnější zesilovač energie na této planetě. Pokud v ruce držíte křišťál, vaše biomagnetické pole se zdvojnásobí. Práce s křišťálem umožňuje naladění na vibraci, kterou potřebujeme k uzdravení nebo ke splnění úkolu. Čistí a uzdravuje jednotlivé orgány a jemnější vyšší těla a současně vede ke hlubokému očištění a spojení s myslí. Jeho krystaly v sobě uchovávají informace jako přírodní počítač a současně představují duchovní knihovnu, která čeká, až do ní někdo vstoupí. Rozpouští karmu a slouží k naprogramování. Podněcuje činnost imunitního systému a pomáhá hojení popálenin. Pomáhá při kontaktu se spirituální říší, ukazuje příčiny nemocí a předpovídá, pomáhá soustředit myšlenky a zvyšuje naši vnímavost, zvyšuje energie dalších nerostů, posiluje auru, očišťuje a posiluje vaši energii. Pomáhá poznat sám sebe, vnitřní Já, energizuje auru, stimuluje životní energii, neutralizuje elektromagnetický smog - vhodný k počítači a televizi, pocit arogance, příznivě působí na funkci mysli, vhodný pro posílení soustředění, paměti a učení, rozvinutí spirituálních schopností, podněcuje činnost imunitního systému, při hojení popálenin.
Kunzit nás spojuje s duší a léčí citové zranění na hlubší úrovni, uvolňuje strachy a smutek spojené s minulostí a tak nás uvádí do emocionální rovnováhy. Pokud kunzit položíte na krční čakru, stimuluje energii celého energetického systému. Na srdeční čakře podporuje sebevědomí, pomáhá řešit problémy a pomáhá při vyjasnění a toleranci. Na korunní čakře a třetím oku pomáhá vytvořit bezpečné a klidné místo k meditaci. Kunzit uvolňuje z aury škodlivé energie, uvolňuje negativní pocity a myšlení. Pomůže jednat na základě kritiky, pomáhá překonat depresi, psychiatrické problémy, při léčbě emočního stresu.

Kyanit čistí a harmonizuje čakry a meridiány, velmi účinně působí na krční čakru, čímž posiluje komunikaci a příznivě pomáhá všem lidem, kteří používají hlas pro svou práci. Vede majitele, aby říkal pravdu. Je to silný vysílač a zesilovač vysokofrekvenčních energií, zvyšuje schopnost logického a přímočarého myšlení. Spojuje nás s příčinnou čakrou a rychle slaďuje čakry s vyšším tělem. Pomocí tohoto krystalu se můžeme spojit s vyššími schopnostmi mysli. Vyrovnává v těle mužskou a ženskou energii a pomáhá indigovým a křišťálovým dětem. Odstraňuje nerovnováhu mozku a mysli tím, že jim pomůže vytvořit nové energetické dráhy, aby se spojili se zdrojem světla. Léčí svalové poruchy, horečku, štítnou a příštítnou žlázu, krk a mozek, léčí infekce. Podporuje komunikaci s lidmi i se spirituální říší. Pomáhá ke zvýšení telepatických schopností a intuice, pomoc umírajícím, léčí svalové poruchy, horečku, štítnou a příštítnou žlázu, krk a mozek, léčí infekce.
Labradorit ochraňuje osobní energii a posiluje hranice, zvyšuje vnímavost k fyzickým limitům, ochraňuje, zvyšuje sebevědomí a schopnost se adaptovat, pomáhá získat nové nápady a příležitosti. Posiluje a zaceluje auru, odděluje vaše emoce a myšlenky od jiných lidí, příznivě působí na funkci mysli, rozvinutí spirituálních schopností.
Larimar je modrý kámen, který nám pomáhá s léčivým a evolučním procesem na Zemi. Přináší klid a mír a spirituální podporu, abychom na Zemi mohli bezpečně tvořit a žít v radosti. Dokáže vyléčit šrámy pocházející ze vztahů v minulých životech a stará srdeční traumata, dále odbourává sklon k chování, kterým si majitel sám škodí, například zvyk zaujímat pozici mučedníka, uvolňuje strach a potlačené pocity viny.  Harmonizuje tělo a duši s novými vibracemi. Rozšiřuje vědomí, podporuje snášenlivost a vyrovnanost, uvolňuje spirituální bloky. Dává pocítit lásku.
Lazurit vyjasňuje situaci, zlepšuje paměť, uklidňuje, přináší vhledy, rozvíjí intuici, podporuje komunikaci a ochotu vyjádřit pravdu.  Léčba migrény, příznivě působí na mozek, žaludek.
Lepidolit rozvíjí vědomí sebe, ochraňuje, uvolňuje napětí a úzkost, pomáhá při menopauze.
Magnetit nás a okolí uvádí do rovnováhy tím, že nás uzemňuje a slaďuje s elektromagnetickými energiemi planety, uvolňuje stres, pomáhají nám určit vhodný spirituální směr v životě. 
Malachit uvolňuje fyzickou bolest a pomáhá se zotavit po vyčerpanosti, je to kámen ochrany, pomáhá při znečištění, uvolňují podpovrchové napětí, rozvinutí osobního potenciálu, léčba svalů a kloubů, imunitního systému, harmonizace duše, rozumu, citů a ducha, vhodný pro uzemnění, odpoutání se od minulosti.
Magnezit příznivě působí na mozek, kosti a klouby.
Měsíční kámen spojuje s ženskou částí a měsíční energií, plodností, růstem, střídáním období, přirozeným úbytkem a příbytkem energie, emoční rovnováhou a intuicí. Působí na tělní tekutiny a uvolňuje napětí, které se pojí se sakrální čakrou a solárním plexem. Uklidnění žaludečních potíží, trávícího ústrojí, příznivě působí na vaječníky a dělohu, při nespavosti.
Obsidián černý transformuje, rozbíjí bloky, abychom měli přístup k hlubším emocím a uvolnili je, uzemňuje a ochraňuje, podporuje trávící systém. Odkrývá tajemství a neznámo, umožňuje nám podívat se na to, co je třeba uvidět, pomáhá nám vidět skryté stránky našeho ega (sobectví, strach nebo strnulost), a tím přináší naše uvědomění. Poté, co uvolníme tyto negativní stránky našeho podvědomí, můžeme lépe fungovat v materiálním světě. Pomáhá integrovat váš "stín." Jeho energie ale někdy nepočítá s lidskou křehkostí. Obsidián je také silně ochranný kámen vytvářející štít proti všemu negativnímu. Zajišťuje „uzemňující lano“ vedoucí ze základní čakry až do středu Země. Pohlcuje negativní energii z okolního prostředí a chrání majitele před duševními útoky. Uvolňuje zablokované energie a ulevuje od napětí.Obsidián červený pomáhá vyrovnat základní čakru a záležitosti týkající se přežití. Je vhodný pro lidi se sebedestruktivními sklony a pro lidi, kteří neustále zažívají pocit neúspěchu. Tyto kameny pomohou nasměrovat sílu a energii do tvořivého směru. Pomáhá tomu, kdo už hlouběji pracoval na uvolnění zneužití a traumatech z dětství, a kdo je připraven nechat tyto záležitosti úplně nechat odejít. Obsidián duhový působí na zlomené srdce, vyléčení traumat z minulosti. Obsidián mahagonový působí jemněji než černý obsidián, uzemňuje, „oživuje stanovené cíle“, odstraňuje bloky, stabilizuje a posiluje slabou auru, navrací správnou rotaci čakry duše a solárního plexu, příznivě působí na krevní oběh. Obsidián sněhový příznivě působí na oči.
Okenit nám pomáhá porozumět, jak minulost ovlivňuje přítomnost, abychom mohli ze své cesty odstranit překážky. Pomáhá se spojit s vyšším Já, s životním posláním a vede nás k tomu, abychom jej naplňovali. Rozpouští karmické cykly a urychluje spirituální růst. Vede vás k pravdomluvnosti, pomáhá v odpuštění a uvolňuje staré způsoby uvažování majitele. Vhodný na kožní vyrážku.
Opál uklidňuje a stabilizuje. Opál růžový – na slinivku břišní, uklidňuje oči.
Onyx vyrovnává nával extrémních emocí, navozuje objektivní pohled.
Petalit očišťuje auru, uklidňuje a vede k jasné mysli, abychom se mohli naladit na vyšší smysl věcí. Podporuje transformaci a působí na jemnohmotné tělo, sjednocuje, očišťuje. 
Prehnit  uvolňuje omezující hranice a úzkost, dodává pocit jistoty, posiluje jasnozřivost.
Pyrit je spojen se solárním plexem a sluncem, působí na melancholii, úzkost a frustraci, zlepšuje paměť, vnímání a proces rozhodování, ochraňuje proti negativním vlivům, uzemňuje, příznivě působí na plíce.
Quantum quattro je kámen přeměny, má dramatický účinek na energetické pole, posiluje imunitní systém a aktivuje 12 vláken DNA. Doporučuji přiložit quantum quattro na třetí oko a jiný kámen na solární plexus, čímž člověk vyváží tělo, mysl a emoce. Ukazuje vám další kroky na vaší cestě. Tento pokojný a posilující kámen vám pomáhá přijmout neustále se měnící vibrace. Je mistrem léčby a uvadí tělo do opětovné rovnováhy. 
Rodochrozit spojuje nižší a vyšší čakry. Jeho růžové světlo učí srdce přijmout a vstřebat životní zkušenosti a zranění bez uzavření se životu, což umožňuje přinést energii vyšších sfér do svého života. Je to nejlepší krystal na pomoc a podporu lidí s fyzickým, psychickým a sexuálním zneužívání. Pomáhá se vyrovnat s odmítáním., přináší do života bezpodmínečnou lásku a soucit. Působí na sakrální čakru a solární plexus, uvolňuje svalové napětí a zlepšuje trávení, jemně uvolňuje bloky, léčí staré emoční zranění, které brání tvořivosti a plodnosti, podporuje nás a uklidňuje. Vhodný na zlomené srdce, vyléčení traumat z minulosti, příznivě působí na plíce, štítnou žlázu, infekce, kožní problémy.
Rodonit nás spojuje s pravým Já, pomáhá rozpoznat hlubokou pravdu, pomáhá nám v době změny najít ten nejlepší směr, motivuje nás. Pomáhá prakticky vyjádřit své emoce. Přitahuje lásku do života, dává pocítit lásku, pomáhá uvolnit trauma, zneužití a šok, pocit odmítnutí. Je to hojič ran, pomáhá při bodnutí hmyzu, při křečích, poruchách sluchu a plodnosti, je to „první pomoc při šoku“. 
Rubín vnáší do života rázný přístup, dodává energii a rovnováhu a podněcuje touhu žít, motivuje a dokáže nasměrovat k realistickým cílům. Je spojen se sluncem a přináší zdraví, hojnost a nadšení pro věc, bezpečí a jistotu, podporuje, abychom poznali svou cenu, a zvyšuje sebevědomí, navozuje mezi lidmi pozitivní proud energie, a tak léčí vztahy mezi lidmi. Podněcuje činnost srdeční čakry a uvádí ji do rovnováhy. Je jedním z kamenů hojnosti a pomáhá udržet bohatství a nadšení. Zastavuje zlost a negativní energii. Napomáhá mysli, aby se ostřila pod vlivem nejvyššího vědomí a nejvyšší možné koncentrace. Na druhou stranu tlumí hyperaktivitu. Rubín je krystal, jenž podporuje potřebu stýkat se s lidmi a vyvolává sexuální aktivitu - pomáhá otevřít i sakrální čakru. Rubín odvádí z těla, krve a lymfatických tekutin jedovaté látky, sráží horečku, léčí infekční nemoci, nemoci srdce a oběhového systému, podporuje činnost sleziny, ledvin, nadledvinek a rozmnožovacích orgánů. Příznivě působí na střeva, odvádí jedovaté látky z těla, krve a lymfy, sráží horečku, léčí infekční nemoci, nemoci srdce a oběhového systému, podporuje činnost sleziny, ledvin, nadledvinek a rozmnožovacích orgánů.
Růženín čistí a otevírá srdce na všech úrovních. Dejte si ho v noci pod polštář, noste ho jako přívěšek nebo si ho dejte do čtyř rohů postele. Podporuje milovat sám sebe. Pokud si vyléčíme srdce, žijeme v radosti a vnitřním klidu, milujeme bezpodmínečně bez očekávání a připoutanosti. Pracuje na úrovni srdeční čakry, uvolňuje emoční napětí, nízké sebevědomí, vynáší na povrch staré záležitosti, abyste je vyřešili, vyrovnává energii. Učí soucitu, uklidňuje, dává pocit lásky, přeměňuje negativní na pozitivní energii, přináší láskyplné vibrace, pocit citové závislosti, pomáhá při rozhodování, na popáleniny, puchýře, kožní problémy, na pleť. 
Safír působí na hormony, uklidňuje emoce, uvolňuje napětí a úzkost, podporuje komunikaci, sebevyjádření a porozumění, být precizní, příznivě působí na oči a kůži, pomáhá se vypořádat s panickým strachem.
Selenit (sádrovec) pomáhá v prostoru udržet klid a mír, otevírá čakru duše a napojuje na energii Plejád. Podporuje telepatii, komunikaci s anděly a duchovními průvodci. Učí nás, jak nejlépe řešit problémy, umožňuje proniknout k jádru věcí a uklidnit zmatek v duši, pomáhá nám porozumět plánu duše a umožňuje nám vnést vyšší principy do každodenního života. Rovná páteř a zvyšuje její ohebnost, pomáhá při epilepsii, při kojení a výživě dítěte. Je velmi očistný krystal, uvolňuje zablokovanou, negativní energii, vyjasňuje myšlení, urychluje průběh životního cyklu, přitahuje spirituální energii k vytvoření bezpečného a posvátného místa.
Serpentin uklidňuje, stabilizuje, podporuje proud energie v těle, rozšiřuje vědomí. 
Sluneční kámen nám dává pozitivní pohled na život, zůstat uzemněný a praktický ve všech činnostech. Je spojen s druhou a třetí čakrou, přináší sebevědomí, vitalitu, tvořivost, podporu, přívětivost, pomáhá překonat depresi a přeměňovat negativní myšlenky a pozitivní.
Smaragd povzbuzuje, aby člověk mluvil pravdu, upřímnost, otevřenost ve vztahu a harmonii s okolím, uklidňuje. 
Sodalit spojuje logiku s intuicí a otevírá vnímavost ducha, protože přináší informace z vyšší mysli na tělesnou úroveň. Podněcuje činnost šišinky a třetího oka. Je užitečný pro týmovou práci. Příznivě působí na myšlení, komunikaci, vnímání, uklidňuje, vhodný k meditaci, stabilizuje emoce. detoxifikace krční čakry a mentální detoxikace, příznivě působí na funkci štítné žlázy a funkci mysli, pocit sebeklamu, pomáhá při tvoření a uvolnění rigidních mentálních systémů přesvědčení, pomáhá se vypořádat s panickým strachem a s přecitlivělostí, rozvinutí spirituálních schopností.
Stříbro – uvolňuje, nastoluje vnitřní klid, ochraňuje.
Sugilit přivádí na Zemi energii fialového záření, učí nás, jak žít v souladu s vlastní pravdou. Provází nás na cestě do minulých životů, a také nám pomáhá najít odpovědi na otázky typu „proč jsem tady“, „odkud pocházím“, „kdo jsem“ a „co všechno ještě musím pochopit“. Sugilit pomáhá uvolňovat hluboká zklamání a pomáhá citlivým lidem, aby se adaptovali na pozemské vibrace, a to tím, že uzemňuje. Měl by si ho pořídit každý člověk, který se cítí jako „ztracená existence“, který se necítí na této planetě jako doma. Pomáhá lidem při autismu a dyslexii. Rozvíjí ponětí o své spirituální identitě, integruje. Pomáhá, když potřebujeme přílišnou podporu od lidí.
Šiva krystal aktivuje základní a sakrální čakru, zvyšuje a ovládá energii kundalini. Usnadňuje spojení protikladů, jako je mužské a ženské, tělo a duše atd. Obnovuje důvěru v mužskou energii a ve vlastní mužské aspekty. Pomáhá přetínat éterické provazce po ukončení vztahu - uvolňuje „háčky“. Otevírá cestu k novému vztahu a pomáhá znovu získat ženskost a ženskou sílu. Pomáhá při neplodnosti, impotenci a potížích při menstruaci.
Tektit umožňuje komunikaci s jinými světy a podporuje vstřebávání a udržování vyšších znalostí. Tektit položený na čakrách udržuje v rovnováze proudění energie a dokáže obrátit nesprávný směr jejich rotace. Pomáhá při telepatii a podporuje jasnozřivost a udržuje v rovnováze mužskou a ženskou energii. Je ohnivý a transformativní, podporuje realistické rozhodnutí.
Topaz otevírá vědomí osobní síly, sebevědomí a relaxace, příznivě působí na játra a oči.
Turmalín pomáhá uzemnit univerzální zákony a transformovat omezené lidské pojetí do rozšířeného uvědomění. Posiluje napojení na vyšší energie a pomáhá vnést proud světla do našeho života. Pročišťuje a transformuje příliš těžkou energii do podoby lehkých vibrací. Vytváří ochranný štít kolem těla. Napomáhá při léčení dyslexie a paranoidních stavů, odstraňuje napětí a stres, podporuje imunitu. Černý turmalín odvede od těla energii, která by ho poškodila, ochraňuje, stabilizuje nás, uzemňuje, ukotvuje spirituální energii na planetu, uvolňuje svaly a příznivě působí na kostru, napomáhá osobě, aby se sladila s novým prostředím, osobou a energetickými změnami na planetě, pohlcování negativní energie, pro ochranu, pokud druhé vytáčíme, turmalín zachytí jejich emoce a nepustí je k vám, vhodný k mobilu, příznivě působí na žlázy s vnitřní sekrecí a lymfatického systému, pomáhá se vypořádat s přecitlivělostí. Turmalín zelený příznivě působí na imunní systém.
Tygří oko podporuje „pohnout se v životě“, být společenský, podporuje provádění praktických činností, zvyšuje sebevědomí a jasnost myšlení. Léčí přehnanou vnímavost ke kritice.
Tyrkys je účinný léčivý, ochranný a očistný kámen. Umožňuje duchovní naladění, zlepšuje komunikaci mezi hmotným a spirituálním světem, rozvíjí intuici, je vhodný při depresích a vyčerpání. Je to léčivý kámen, posiluje, ochraňuje, nejlépe působí na srdeční a vyšší srdeční a krční čakru, tlumí emoce, srovnává myšlení, otevírá jasnozřivé schopnosti. Uvolňuje stres v mysli, čistí životní znečištění, ochrana, příznivě působí na plíce, žaludek, posiluje imunitu, průtok krve tělem, proti zánětům, křečím, na nemoc dna, revmatismus, detoxifikaci, oči.
Unakit pomáhá řešit konflikty, vyrovnává emoce, uklidňuje.  
Ulexit vyhlazuje vrásky.
Vltavín napomáhá indigovým a křišťálovým dětem přijmout život na Zemi a přizpůsobit se mu v souladu se svou od narození vyšší vibrací. Dále se používá na stanovení diagnózy. Rozšiřuje účinek dalších krystalů, rozšiřuje vědomí, rozvíjí spirituální schopnosti.
 Záhněda uvolňuje nechtěné části, závislosti, pýchu, stres a sklony k útěku od problémů. Očišťuje, podněcuje změnit svůj život a pomáhá proudu spirituální energie přes nás. Záhněda uzemňuje a uklidňuje mysl od rušivého faktoru ve vnějším okolí. Vhodná na detoxikaci dolní části těla (nohou), stabilizace emocí, absorbuje negativní energii z okolí, pocit bezmoci, příznivě působí na funkci mysli, pomáhá přeměňovat negativní myšlenky a pozitivní, uvolňuje nepříjemné zkušenosti z mysli a pomáhá s jejím vyléčením, léčba poporodní deprese, léčba smutku.
Zeolit – na otoky, detoxifikace, závislost na alkoholu. 
Zlato uklidňuje, očišťuje, detoxifikuje a urychluje léčení.

Zdroj - Judy Hallová - Kameny od A do Z, Kameny od A do Z 2