JAK SI VYROBIT ORGONIT

30.03.2012 11:23

 

K výrobě základních kousků orgonitu, univerzálně použitelných, tzv. towerbusterů (TB), potřebujete:
  1. Polyesterovou pryskyřici: pokud chcete vyzkoušet menší množství, kupte si v drogerii Lamit i s tužidlem. Pro větší výrobu objednejte z webu Havel Composites, stačí základní Havelpol 1, kg podle množství asi za 50 Kč, k tomu tužidlo peroxid K1. Zasílají na dobírku jakékoli množství, i malé. Lepší pryskyřice: Havelpol 557.
  2. Drobné kovové piliny (špony), nejlépe hliníkové, čím menší tím lepší, ale ne prach. Seženete je tak, že obejdete pár sběren či obráběcích dílen, a určitě někde budou ochotni je prodat, či dokonce dát (železných se rádi zbavujou), hliníkové seženete za 20 - 40 Kč kilo. 
  3. Na "polní" použití TB doporučují místo špon použít kovový prášek, který můžete objednat na orgonitzavináčcentrumcz, dostanete i návod k použití. Výroba z prášku je jednodušší a levnější. TB z prášku mají čokoládovou barvu a jsou ideální k polnímu giftingu, jsou naprosto nenápadné a nenajde je hledačka kovu, což mám vlastnoručně vyzkoušeno.
  4. Křišťál: objednejte velkoobchodní balení na webu od minasgerais nebo lubosblaha, surový křišťál, asi 100Kč za kg. (Kousky o velikosti kolem 3 cm pak ještě můžete rozbít na menší kousky, takže to vystačí na dlouho.)
  5. Nádobí na výrobu:
  • Formy na odlévání:
  • Na hezčí kousky pro domácnost třeba malé skleničky nebo mističky, formičky dle fantazie (vystříkat předem silikonovým olejem.)
  • Klasika pro "polní" použití: kovový tác na muffiny, na 12 ks, každý o objemu asi 90 - 100 ml. (Měkký silikonový se za párkrát propálí.) Je možno použít papírové kelímky či jiné papírové formičky, i vlastnoručně vyrobené kornoutky - minikužely apod. Tenké umělohmotné ne, protože pryskyřice při tvrdnutí "vře", takže by se asi roztekly. Česká verze forem na muffiny: kupte si paštiky v aluminiových obalech, obsah zkonzumujte, do obalů můžete odlévat.
  • Pro TB na polní použití se rovněž osvědčily umělohmotné hrnečky nebo kelímky vhodného rozměru, které snesou horký nápoj - snesou i vařící pryskyřici. Výhoda: nemusejí se vymazávat, stačí je promačkat a pohodlně vyklopit. Velice doporučují. 
  • V případě použití kovových forem je nutné jejich vymazávání. Nepodceňovat, jinak vaše práce přijde nazmar, mufiny nemusíte pak dostat z formy ani kladivem! Nespoléhat na "nepřilnavé" povrchy, pryskyřice je brzy rozruší a stanou se super přilnavými. Nejlépe se mi zatím osvědčilo mazání čajovou svíčkou za tepla (nechat jí kousek rozpustit třeba na vařiči v každém mufinu, rozmazat). Jedlý olej funguje dobře, ale vytváří přípečky, které dělají nerovný povrch a špatně se odstraňují. Silikonový olej ve spreji je výborný na skleněné formy, zejména na ozdobné kousky, které mají být úplně hladké; na kovové formy se nehodí, může se to připéct.
  • Nádobu na míchání pryskyřice s tužidlem. Třeba umělohmotný džbán s hubičkou, nejméně litrový, radši větší. Možno použít tetrapakový obal od džusu nahoře uříznutý, nebo umělohmotnou láhev uříznutou. Dřívko na míchání.
  • Něco na odměření či zvážení množství pryskyřice a tužidla. Pryskyřice a tužidlo se míchají v poměru 0,8 - 2%; čím je tepleji, tím méně tužidla je třeba. Čím ho dáte více, tím rychlejší je tuhnutí, ale vyrobky mohou být popraskané. (To nevadí jejich funkčnosti.) K přesnému odvážení pryskyřice a tužidla lze použít kuchyňskou digitální váhu, někdo odměřuje injekční stříkačkou. Míchat to od oka se nedoporučuje, pak buď vůbec nic neodlejete, protože směs začne velmi rychle tuhnout, nebo tuhne strašně dlouho.
  • Hadr nebo papírové utěrky, když něco ukápne.
  • Staré noviny na ochranu pracovní plochy.
  • Pracovní rukavice.
  • Výpary pryskyřice jsou zdraví škodlivé. Pracujte v dobře větraných prostorách, a ještě lépe, pořiďte si polomasku s filtry proti organickým výparům.
Postup výroby.
  1. Vymažeme formičky. Umělohmotné hrnečky nemusíme, ale můžeme je jednou za čas vystříknout silikonovým sprejem.
  2. Nasypeme do nich asi do 1/3 kovové piliny, nebo použijeme kovový prášek dle návodu.
  3. Přidáme do každé kousíček křišťálu. Stačí malý kousek jako nehet malíčku. (Křišťál v TB není nezbytný, ale zlepšuje vlastnosti).
  4. Dosypeme piliny pod okraj formiček.
  5. Odvážíme do džbánu pryskyřici. Záleží na velikosti formiček. Na 12 ks je asi tak od 800 do 1000g pryskyřice. Vypočítáme a přidáme tužidlo, velmi dobře promícháme.
  6. Naléváme do formiček postupně: např. do poloviny, pak špejlí opatrně promícháme směs, aby pryskyřice pronikla všude, a pak dolejeme a ještě promícháme, aby vyšly bubliny vzduchu.
  7. Pro případ, že by nám zbyla pryskyřice, máme po ruce navíc nasypanou formičku. Pokud je málo, nevadí, nedolitý TB dolijeme při příštím lití.
  8. Nevadí, když špony trošku vyčuhují.
  9. Po půl hodině až hodině začnou mufiny silně hřát a ztuhnou (v chladnu to trvá déle.)
  10. Necháte vystydnout, vyklopíte a máte upečeno, můžete rozdávat!