Životní energie a dráha ledvin

26.04.2016 12:23

Životní energie a dráha ledvin

---

 

---

Image

Nedávno jsem byla u akupunkturisty. Vystrašil mne... moje dráha ledvin je prý na tom bídně... a tak jsem prostudovala sedm učebnic klasické čínské medicíny a tři další příručky... možná se vás to také týká... tak třeba vám přečtení tohoto článku trochu pomůže... je tam i pár praktických rad.

Jak souvisí naše životní energie s dráhou ledvin? Jak souvisí to, jak se cítíme, jak prožíváme celý den, jak se máme?

Nejčastějším oslabením žen bývá oslabená dráha ledvin. Ženy pociťují chlad v zimě, mají studené nohy, jak se říká, ženy mají slabý krevní oběh. Ale to bývá prvním příznakem slábnoucí energie ledvin. Cítí se často vyčerpané, jako by žily na okraji svých sil, chybí jim elán a zápal do života. Jako by se jim někde ztrácela životní energie. Za těmito příznaky hledej slábnoucí energii v dráze ledvin.



V těle máme čtrnáct hlavních drah, které vedou energii pěti hlavních orgánů, mohou dokonce tuto energii skladovat a redistribuovat. Těmto drahám se říká meridiány, a ty dokonce fungují podle orgánových hodin, jak je známo z akupunktury. To znamená, že se každé dvě hodiny vláda jednoho meridiánu mění. Pro orientaci všechny meridiány vyjmenuji, ale dnes se budeme hlavně zabývat meridiánem ledvin, protože tolik souvisí se slabostí žen. V těle máme čtrnáct hlavních meridiánů a to: meridián jater, meridián srdce, meridián sleziny-slinivky, meridián plic, meridián ledvin, meridián krevního oběhu - sexu, meridián žlučníku, meridián tenkého střeva, meridián žaludku, meridián tlustého střeva, meridián močového měchýře, meridián početí, meridián guvernéra a trojitý ohřívač (endokrinní systém).



Meridiány tvoří samostatný systém rozvodu energie po těle, je zcela nezávislý na systému lymfatickém a krevním, ale dá se k nim velice dobře přirovnat. Představte si, že tak jak nám v těle proudí krev cévami a lymfa lymfatickými cévami, tak nám v těle proudí elektrická energie meridiány. Meridiány někdy vycházejí až těsně pod kůží a vystupují na povrch těla. V těchto bodech na ně můžeme pomocí akupunktury a akupresury působit a v tomto bodě je dokonce jejich energie měřitelná pomocí přístroje (tento přístroj se jmenuje lokalizátor bodů). Meridiány již byly vědecky dokázány a podloženy, nehledě na tisíciletou znalost tradiční čínské medicíny a systému tao. Každý meridián má svůj začátek a konec. Energie vstupuje do meridiánu vstupním bodem, proudí po dráze meridiánu (napájí jej a přilehlé další orgány) a zhruba po dvou hodinách meridián výstupním bodem opouští a přestupuje do dalšího meridiánu. Systém proudění energie je trochu složitější, protože existuje ještě osm záchranných meridiánů, které zasáhnou vždy, když se energie v nějakém meridiánu hromadí.



Ale není možné onemocnět, pokud nám správně proudí energie v meridiánech, nemoc se na úrovni meridiánů projevuje daleko dřív, než je rozpoznatelná klinicky. Žádná rakovina, žádná degenerativní choroba nevznikla dřív, než byl li nějaký meridián mnohá léta chronicky oslaben. Teprve na základě nerovnováhy v meridiánu se rozvíjí nemoc.



Nyní se vrátíme k meridiánu ledvin, který tolik souvisí s oslabením žen a jejich zdánlivou slabostí. Ledviny patří k jedněm z nejdůležitějších orgánů těla. Jsou pramenem života, v ledvinách se uschovává všechna vrozená životní síla. Díky energii ledvin se člověk rodí a také plodí potomky, kterým takto svou energii předává. Rozmnožování je řízeno energií ledvin. Její kvalita rozhoduje o celém dalším životě, o zdravotním stavu, délce věku, vitalitě, to jak se během života cítíme. Když se podíváte na zralého muže, který je i v pozdním věku vitální, můžete říci, že jeho tresť ledvin je plná. Vidíte-li utahanou ženu okolo čtyřicítky, můžete s jistotou říci, že jede na vybité baterky, energie dráhy ledvin je slabá, ne-li vyčerpaná. Máme-li slabé ledviny, pak se to často neprojevuje přímo na ledvinách, ty si svou energii ponechávají pro sebe, ale můžou se příznaky objevit na přidružených orgánech.



Podívejte se na tyto příznaky, podívejte se, jestli se také u vás nevyskytují rodově, jako červená nit ve vaší rodině. Mohli jste tyto příznaky zdědit tak, že vám byla předána slabá energie ledvin:

  1. oslabení pohlavního pudu, neplodnost
  2. opožděný vývoj, předčasné stárnutí
  3. nedostatek krve a poruchy krve
  4. snížená imunita, časté nemoci
  5. řídnutí kostí, slabé, bolavé klouby, špatná kloubní výstelka
  6. kazivé zuby
  7. slabá paměť
  8. nekvalitní vlasy
  9. špatný sluch
  10. oslabení sleziny - povadlá prsa
  11. rakovina ženských orgánů, výtoky, záněty
  12. psychózy, poruchy nálad, deprese

 

V těle přirozeně všechny buňky stárnou a umírají. Řekněme například, že v kolenou denně odumře sto buněk. Máme li dostatek meridiánové energie, sto buněk se regeneruje zpátky. Máme li energetickou dráhu oslabenou, regeneruje se pouze sedmdesát buněk. Máme li dráhu prázdnou, regeneruje se pouze padesát buněk. A tak postupně vzniká degenerativní onemocnění kloubů, kolena začnou bolet, začínají problémy, příznaky stáří. Tento základní princip lze vztáhnout na všechny orgány v těle.



Ledviny souvisí s prožíváním citů, to jak jsme schopni přizpůsobit se proudu života, jak jsme si jistí či nejistí ve vztazích. Ledviny také řídí energii vztahů. A to nejenom ke svým partnerům a přátelům, ale i vztahu k sobě samé. Oslabené ledviny často souvisí se ztrátou kořenů, neschopnost nalézt a vybudovat si vlastní kořeny - příslušnost k tradici, rodině, povolání, národu. Dále si v ledvinách neseme energii svých předků, která je nevyčerpatelná. Pokud ale dlouhodobě žijeme proti vlastnímu přesvědčení, proti svému životnímu úkolu, tak potom brzy tuto energii vyčerpáme. Musíme hledat vlastní talent, vlastní životní poslání, životní úkol zvolený inkarnací. Když nežijeme svůj životní úkol, jsou ledviny doslova vykořisťovány. Po jisté době selže energetický mechanismus a to se projeví náhlým selháním: například určitě znáte někoho, kdo náhle totálně selhal. Nebo se rychle rozvine rakovina oslabených přidružených orgánů, které jedou na doraz. Typická je rakovina vaječníků, která vzniká velice rychle, v rozmezí několika měsíců až půl roku. Je to dáno dlouhodobou vyčerpaností energie. Dále velice jednoduchý způsob, jak se zbavit energie ledvin je excesivní sexuální život, život podřízený pudům bez hlubšího citového a duchovního uspokojení a spojení s druhou bytostí. Viděli jste již vyžilou rockovou hvězdu, která buď v mládí zemře, anebo je nadopovaná drogami, aby vůbec fungovala? To je daň za rozmrhání životní síly, stačí dva tři roky excesivního chování. Anebo možná najdete i typický obrázek ve svém okolí.



Ledviny jsou velice dobře posilovány harmonickými vztahy. Nalaďte se na vesmírnou lásku, objevte a posilujte v sobě bezpodmínečnou lásku ke všemu živému, k přírodě, zvířatům, naší Zemi, všem lidem a ke všem lidem ve vašem okolí. Meditujte nad touto láskou, nechte, ať Vás transformuje. Podívejte se, kde je ve vašem okolí černá díra, koho nenávidíte, nebo nemůžete vystát, kdo vám ubližuje. Prozkoumejte nekompromisně všechny vztahy. Ty harmonické posilujte, poděkujte za ně Bohu, neberte je jako samozřejmost. Udělejte něco pěkného, překvapivého, potěšujícího pro své blízké. Možná budete překvapeni, jak dlouho jste nechávali tyto vztahy ležet ladem a jak se vám odvděčí, že vykvetou. Například kvetoucí ibišek je znamením velké lásky a láskyplné energie, v domácnostech kvete jenom občas, častokrát je jenom zelený. A prozkoumejte důkladně i vztahy, které vás tíží, pokuste se nalézt cestu k harmonii anebo vstupte na neutrální půdu.



Ledviny řídí lásku na první pohled, přátelství, která se rozejdou, aniž člověk tuší proč, spontánní naladění spolupracovníků, potěšení ve spolupráci, intuitivní přání pracovat v nějaké firmě, dělat nějakou práci, jít za svým cílem. Ledviny ukončují vztahy, které neodpovídají našim potřebám, nejsou v souladu s naším životním cílem. (stejně tak jako filtrují krev, tak filtrují naše vztahy). Možná to znáte, že jste se s někým rozešli, aniž jste znali přesně důvod.



Rady na posílení dráhy ledvin:

  1. Doplňujte živočišné teplo přímo skrze druhou a třetí čakru. Postup je následující. Najděte si v přírodě pěkný kámen, anebo kámen ve tvaru vajíčka, ten nahřívejte ve vroucí vodě a potom si jej uvažte přímo nad pupík. Tak ať cítíte dlouhou dobu teplo (pozor, nespalte se). Teplo proniká přímo do dráhy ledvin a tak ji nabíjí. Bavili jsme se o orgánových hodinách podle akupunktury, dělejte tuto proceduru vždy okolo šesté hodiny večer, kdy je čas ledvin. Tak jde nejvíce energie do dráhy ledvin. Kámen chladne asi půl hodiny, můžete s ním chodit a je li dobře připevněn, dokonce i tancovat!!! Já používám malou taštičku na provázku, kterou mám na krku. Do taštičky vložím horký kámen ve výšce pupku. Potom kámen ještě převážu šátkem, aby pevně ulpíval přímo v pupku. Této metodě se říká pupíkování a pomáhá dokonce například udržet těhotenství do vysokého stádia, prostě dobíjí nám baterky. Minimálně je ale potřeba dělat tuto proceduru tři týdny!!!
  2. Nebo si můžete žárovkou svítit na pupík, aby se důkladně prohřál, minimálně 30-40 minut. Musíte si ale vyrobit stínítko, abyste nezahřívali celé břicho, ale pouze pupík. Prostě vystřihněte do papíru díru o velikosti pěti centimetrů a zakryjte si bříško, tak aby se pupík intenzivně prohříval pomocí žárovky a lampy. Podobná metoda se používá na aktivaci třetího oka, hypofýzy a hypothalamu, a slouží úspěšně k odstranění zimní deprese. To ale souvisí s jiným tématem a jiným okruhem.
  3. Najděte si dobrého akupunkturistu ve vašem okolí, jehličky v tomto směru dělají zázraky, během tří čtyř návštěv můžete pocítit výrazné zlepšení, navrátí se vám chuť do života a životní elán.
  4. Můžete cvičit čtvrtou ásanu z tantrajógy, cvičení Mohendžodáro, tato ásana se jmenuje Štavnatá jóni a propojuje energetická centra první, druhé a třetí čakry. Takto nabíjí ledvinovou dráhu skrze druhou čakru a doplňuje energii do ledvin.

    Návod na cvičení čtvrté ásany: jak jsme se již učili dříve, aktivujeme pánevní dno a pánevní pumpu tak, že při nádechu pánev zatahujeme a při výdechu povolujeme. Zaujmeme nádechovou pozici v předklonu tak, že vložíme spojené ruce mezi stehna, předkloníme se v bedrech, vystrčíme lokty co nejvíce od sebe, propneme páteř a vytáhneme hlavu dopředu. Jsme v předklonu a aktivujeme pánevní pumpu, při nádechu zatahujeme pánevní dno a tlačíme ruce proti sobě, při výdechu povolujeme. Až máme nastřádáno mnoho energie, naposledy zatlačíme ruce proti sobě, potom se nadechneme, silně zatáhneme pánevní dno a skrze prohnutá záda a prohnutá kolena se pomalu narovnáme. Vydechujeme do otevřených dlaní, které otevřeme na úrovni třetí čakry do gesta dávání. Tato ásana má také varianty pro pokročilé, kdy se žena postupně uzemňuje, dýchá v pozici skrze paty do země, potom ze země skrze paty do kolen, pak skrze paty do pánve, potom z pánve do srdce a nakonec teprve pozici rozevře do gesta dávání. Tímto způsobem se rozmožená energie z pánve dostává skrze druhou a třetí čakru a nabíjí všechny související orgány: vaječníky, dělohu, močový měchýř, ledviny a solární plexus.

  5. Můžete procvičovat cvičení na orgánové dráhy a to bud kompletně anebo přímo cvik na dráhu ledvin. Maximální čas aktivity dráhy ledvin je 17-19 hodin. Dráha ledvin začíná na plosce nohy a vede po vnitřní straně nohy, kolem stydké kosti, potom po přední části trupu a končí pod klíční kostí, kde vstupuje do plic. Sedneme si s nataženým nohama, přejdeme do hlubokého předklonu během výdechu a snažíme se dosáhnout na střed chodidel. Bradu tlačíme k hrudní jamce a čelo se snažíme přiblížit ke kolenům. Pozornost dáme do oblasti ledvin. Vydržíme a uvolněně dýcháme. Pozornost je na ledvinách. Pak se posadíme. Můžeme koulet hlavou a cvičit s krkem a tak protahujeme bradu na hrudi. Tato pozice pomáhá toku v dráze ledvin, lze ji cvičit samostatně anebo v sérii cviků na orgánové dráhy.
  6. Můžete si dávat Reiki - energii na významná místa dráhy ledvin a to na chodidla, vnitřní stranu stehen, boky, stydkou kost a na hruď pod klíčními kostmi.
  7. Noste červené spodní prádlo, červené sukně, červené pásky či halenky, pořiďte si kámen související s první čakrou - rubín, červený korál, hematit nebo červený jaspis, anebo oranžový karneol.
  8. Vynikající metoda je baňkování okolo páteře, které podporuje dráhu močového měchýře.

 

Z lékařského pohledu filtrují ledviny krev a vytvářejí moč a tak zbavují tělo odpadních látek. Dále hrají klíčovou úlohu v regulaci krevního tlaku, a hospodaří s vodou a se solí. Nemáme li dostatek energie v dráze ledvin, nemůžeme ani zplodit potomka. Žena bud vůbec ani neotěhotní, anebo těhotenství zaniká před první menstruací, anebo vzniká samovolný potrat do třetího měsíce. Žena totiž vyčerpá již tak vyčerpanou energii ledvin a nemůže jí předat svému dítěti. Podobně se energie ledvin projevuje u mužů kvalitou spermatu a to, do jakého věku jsou schopni mít ještě děti.



Při celkové terapii musíme pracovat také se strachem. Tento strach často vyplývá z toho, co jsme se naučili. Společnost, rodiče či náš vnitřní diktátor nám diktují, že musíme vykonávat určité povolání, mít určitého partnera, žít určitý životní styl a cíl, aniž bychom se opravdu setkávali se sebou samým a žili svůj život.



Poslední rada na závěr: harmonizujte své vztahy, hledejte lásku a své životní poslání, cvičte cvičení na posílení dráhy ledviny a první, druhé a třetí čakry, noste červené a oranžové zářiče a doplňujte teplo skrze pupík. Energie se Vám do ledvin vrátí, harmonicky se rozproudí v těle, a vy budete žasnout, jak je život krásný a barevný!



Převzato- https://www.celostnimedicina.cz/tantra-joga-pro-zeny-zivotni-energie-a-draha-ledvin.htm

---

.. Když ledviny mají strach

Ledviny.

foto: internet

 

Človíček se narodí a darem dostává do svých ledvin dvě esence, dvě tělní tekutiny. Esenci prenatální, která je daná a dostáváme ji od rodičů, z nebes, závisí na ní délka života a my ji nemůžeme nijak ovlivnit.

 

Esence postnatální řídí příjem energie, její zadržování a skladování, a pokud ji v ledvinách není dostatečné množství, vzniká disharmonie, nepohoda, oslabení. Tuto tekutinu můžeme ovlivnit, při nedostatku v ledvinách ji doplnit. Toto se ovšem neděje pomocí pitného režimu, ba naopak při nedostatečnosti postnatální esence doplněno nadměrným požitím tekutin může dojít k zadržování vody v těle, což se projeví různými otoky. Jak doplnit postnatální esenci do ledvin uvedu později.

Pan Jindřich Paseka, uznávaný léčitel říkával, že pokud neznáš příčinu svých potíží, začni vždycky u ledvin! Všichni víme, kde se párový orgán - ledviny- v těle nachází a také víme, že jejich hlavní funkcí je kontrola regulace tělních tekutin a veliký úkol mají při vylučování odpadu a přebytečné vody z těla ven. Co však možná mnozí nevědí, je skutečnost, že ledviny mají svoji dráhu, která začíná na spodní straně malíčku dolní končetiny, obkružuje kotník, táhne se vnitřní stranou lýtka, kolena, stehna, pokračuje středem těla přes břicho, hrudník a končí u kořene jazyka. Mnohdy pálení jazyka, sucho v hrdle, či žízeň může být způsobeno oslabenými ledvinami.

Ledviny patří elementu voda, jsou pramenem života a jeho duchovním zrcadlem. Přitahují a přijímají vzduch z plic a tím regulují dýchání. Ledviny se nadechují, plíce vydechují. /Adaptováno z kurzu Čínské diagnostiky/. Ledviny ovlivňují kyčle, bedra, kolena, řídí kosti /postnatální esence produkuje morek/ a jejich zdatnost se projevuje na vlasech, očích, nosu, rtech a citlivosti reflexních plošek na chodidlech. Při oslabených ledvinách je vlas matný, šedivý, padající, tvoří se lupy a kouty. Oční bělmo je mramorově rozdělené, pod očima vaky, hrudky a tmavé kruhy. Nos má klesající tvar, rty jsou barvy temné, tmavé a ústa příliš sevřená. Tvář je do červena, při nedostatku postnatální esence jsou načervenalá líčka, ale i tvář nápadně bledá signalizuje oslabení ledvin. Citlivost reflexních plošek je značná.

Mezi další symptomy oslabených ledvin patří: chlad v zádech, bolest zad po pohlavním styku, bolest v zádech stálá a tupá, únava v zádech zhoršující se větším množstvím fyzické práce a vnějšími činiteli jako je chlad a vítr. Zde bych chtěla apelovat na mladé dívenky, co v zimním období odhalují svá holá záda z pod kratičkých triček, aby si uvědomily, že mohou mít v pozdějším věku problémy s otěhotněním, neboť takto oslabené ledviny následkem chladu způsobí i chlad v děloze, což může vést k neplodnosti.

Nedostatečnost ledvin může souviset i s poruchou štítné žlázy, při různých kloubních deformacích, mozkových dysfunkcích a epilepsii. Dle čínské medicíny jsou vývodem ledvin uši, jejich emocí je strach a tekutinou jsou sliny. Tedy i problémy s ušima mohou souviset s nedostatečností ledvin.

Ve své praxi se setkávám s klienty, kteří mají problémy s koleny a klasická léčba jim vůbec nepomáhá. Zde by stálo za zamyšlenou, zda problém není opět oslabení ledvin, protože právě bolesti kolen z vnitřní strany poukazují na dysfunkci ledvin. Ing. Jiří Janča se kdysi zmiňoval o slavném fotbalistovi, který podstoupil 5x operaci kolene, z toho 2x v zahraničí a potíže přetrvávaly stále. Na doporučení Ing. Janči a následně terapii zaměřené na ledviny postupně potíže naprosto ustoupily. Při bolesti levého kolene zevnitř je nemocná pravá ledvina a naopak.

Z pohledu esoteriky jsou ledviny ve své tělesné funkci zeslabovány nebo naopak posilovány kvalitou našich partnerských vztahů s nejbližšími lidmi a zvláště ledviny trpí, je-li nesoulad ve vztahu žena-muž. Jsou dvě, stejně jako partneři, pravá prezentuje muže a problémy ve vztahu ve smyslu "ON" a levá prezentuje ženu a problémy ve vztahu ve smyslu "ONA".

Nezájem, studený, nevstřícný přístup v partnerském vztahu ledvinu poškozuje jako chlad, naopak láska ze srdce daná v ledvinách vyvolá příjemné teplo a povzbudí jejich činnost.
Předkládám několik rad a doporučení, jak pomoci oslabeným ledvinám.

V úvodu článku jsem se zmiňovala o postnatální esenci, kterou můžeme svým způsobem ovlivnit, nikoli však doplněním zvýšeným příjmem tekutin. Absolvovala jsem u Mgr. Jany Krameriové kurz Čínské diagnostiky a s laskavým svolením lektorky tuto cennou informaci předávám dál.

Postnatální tekutina do ledvin doplní specielním cvičením se slinami, které se provádí takto:
36x sklapnout zubama o sebe /pokud zapomeneš počítat, musíš začít znovu/
9x točíš jazykem po směru hodinových ručiček
9x točíš jazykem proti směru hodinových ručiček
9x točíš jazykem po směru hodinových ručiček
9x točíš jazykem po směru hodinových ručiček
za tu dobu se ti v dutině ústní vytvoří určité množství slin, které nepolykáš, ale na 3x si s nimi propláchneš ústa a po té je na 3x polkneš. Přitom je dobré si představit, že tyto sliny ti klesají do energetického bodu, který je na 3 cuny pod pupkem. /1cun je šířka tvého prstu, tedy 3cuny je šířka tvých 3 prstů vodorovně položených pod pupkem/. Dle Mgr. Krameriové by toto měli denně provádět lidé trpící cukrovkou, neboť při této nemoci dochází k poškozování ledvin.

Jako další výborný prostředek pro posílení ledvin je Pravý Jančův ledvinový čaj, který lze získat v jednom kvalitním kořenářství. Já osobně s tímto čajem mám výborné výsledky. Popíjel ho můj klient s transplantovanou ledvinou a jeho zdravotní stav se výrazně zlepšil, taktéž pomohl jedné ženě, která má téměř nefunkční jednu ledvinu a loňského léta při nefrologické kontrole jí byla doporučena na podzim operace, kdy by ji ledvina byla odoperována. Poradila jsem jí tento čaj a výsledek byl obdivuhodný, prozatím se operace odložila a téměř nefunkční ledvina, která způsobovala neustálý zánět, se umoudřila a prozatím nezlobí.

Ráda ho doporučuji i těhotným ženám, které moc bylinek používat v době těhotenství nemohou, ale jejich ledviny v těhotenství jsou značně zatěžovány. Čajíček odboural otoky i snížil vysoký krevní tlak, způsobený zátěží ledvin. Je dobré tento čaj pít v době orgánových hodin, tzn. v době od 17-19 h., to je doba, kdy mají ledviny vyšší aktivitu než během dne. Protože s každým orgánem v těle má přímou souvislost i určitý sval, doporučuji ještě v této době zacvičit pozici přímo pro ledviny.

Cvik:
sed na zemi s nataženýma nohama před sebe, kdy chodidlo-kotník svírá úhel 90 st. rovná záda, ruce nataženy před sebe – nádech, výdech-hlava je zpříma a natažené ruce zanoříme za prsty u nohou /prsty rukou se dotýkají spodní části prstů u nohou/ v této pozici setrváme několik sekund a vracíme se do výchozí polohy

Velice blahodárně působí ledvinám masáž reflexních plošek na chodidlech a k tomuto účelu se mi velmi osvědčila zlatobýlová mast RSOL5, která dělá skutečně zázraky.

Balzámem na ledviny je i jalovec /nesmí se používat při nemoci ledvin a v těhotenství!/. Jeho přiměřená dávka je 5 max. 10 kuliček sušeného jalovce spolknout před hl. jídly nebo čaj: 1 lžíce sušených rozdrcených plodů se přelije 250ml horké vody a 10min.se nechá luhovat.

S potravinových doplňků např. vojtěška, pupálkový olej, petržel a jistě mnoho dalších bylinek, např. celík zlatobýl, lichořeřišnice větší, heřmánek, bříza, hluchavka, jeřáb, kopřiva, ...

Žádný orgán není v těle izolovaný a je-li třeba zasažen zánětem, oslabuje i jiný orgán, uložený blízko něj. Tak např. pravá ledvina je těsněji ovlivněna funkcí jater a žlučovým hospodářstvím. Potíže se žlučníkem, s komunikací s druhými lidmi a chybné názory oslabují její funkci. Levá ledvina je umístěna na straně slinivky a žaludku a je symbolem sladkosti, kterou jsme pro druhé lidi, jak s nimi vycházíme, jak je dokážeme potěšit, povzbudit a dát jim radost do života.

S láskou Libuše Kotoučková, samostatná porodní asistentka.

Převzato- https://www.novinyvm.cz/2585-moje-mile-zeny-2-dil-kdyz-ledviny-maji-strach.html

---

Ledviny - jak získat životní energii a omládnout

„Stárnutí je z pohledu tradiční čínské medicíny popisováno jako úbytek esence a životní energie Qi v hlavních orgánových systémech, především ledvinovém,“ popisuje herboložka Michaela Kaplanová z BIOOO.CZ .

„Když se narodíme, máme určitou hladinu energie. Ta je zejména uložena právě v ledvinách a jejich dráze. Energetické dráhy protkávají naše tělo a říká se jim také meridiány. Dalším faktorem je hodnota esence (Jing), která uchovává genetickou informaci a pokud jí máme dostatek, zabraňuje degenerativním chorobám a recidivě orgánů.“

Musíme hospodařit s tím, co máme

Esence se podle učení tradiční čínské medicíny běžnou cestou doplnit nedá. Souvisí s dědičností a s kvalitou energie obou našich rodičů v době početí, u matky až do porodu. Postupem času každý z nás esenci ztrácí a stárnutí se začíná projevovat.

Udržet hladinu esence nebo zpomalit její úbytek je možné pravidelným vytrvalým a zároveň správným cvičením Tai Qi nebo Qi Kung, meditacemi a různými taoistickými praktikami řízeného vedení energie v těle.

„Ovšem pozor!“ varuje herboložka. „Nesprávně vedenou energií si nechtěně můžeme ohřát některou část těla a vyvolat i zánět. Další vedlejší účinek může být i neklid a bolest, jak se energie někde v těle nahromadí a nemůže dál v plném proudu. Skoro nikdo nemá celé tělo čisté a plně funkční ve všech drahách a energie může takto stagnovat.“

Příznaky stárnutí:

• úbytek energie, únavazapomínání, deprese

• bolest zad v kříži, bolest kolen

• kůže ztrácí tonus, pružnost a snadno se vysouší

• postupné horšení zraku

• vypadávání vlasů, zhoršení kvality zubů a dásní, lámavost, třepení nehtů, degenerace nehtového lůžka

• chronická zácpa

Důvody:

• úbytek energie v dráze ledvin

• úbytek tekutin v těle

• dlouhodobé používání nepřírodních či ne zcela přírodních kosmetických přípravků a drogerie

• dlouhodobá konzumace většího množství nevhodných jídel, které celkově zatěžují tělo

• stresy a neharmonický životní styl

• nedostatek pohybu

• znečištěné životní prostředí

 

Foto: thinkstock.com

 

Doplnění energie do drah ledvin a tekutin do těla se dá docílit přesným výběrem vhodných bylin a extraktů:

Ženšen

Jednou ze známějších bylin je ženšen, avšak není vhodné ho užívat samostatně. Musí se přihlédnout k celkovému stavu všech orgánových systémů v těle. Je lepší konzultovat s odborníkem na tradiční čínskou medicínu. Ženšen by mohl posílit a ohřát i místa v těle, která nechceme zahřívat. Skrytý zánět by se mohl probudit.

Houby

Dalším pomocníkem jsou houby, například lesklokorka (ling zhi, rei shi) a housenice (cordyceps). Lze je užívat samostatně, obsahují jak posilující složky, tak čistící složky a povahou jsou neutrální. Nejvhodnější období pro posílení ledvinové dráhy je podzim až zima, přes léto se meridián ledvin posunuje v těle směrem k povrchu, v zimě naopak.

 

Foto: thinkstock.com

 

Počkejte na podzim!

Chceme-li si tedy z hloubky posílit svůj kořínek, měli bychom počkat na podzim. Navíc skvěle posílíme i imunitu, když to bude nejvíc třeba. V létě se potíme a póry jsou otevřené a energie mírně uniká ven, posílení by mělo pouze dočasný efekt. V případě, že je situace s dostupnou energií akutní, pak musíme posilovat nehledě na období.

Někteří lidé nechápou, jak je možné, že se jim tělo sesype během krátké doby. Ale to nám tělo pouze spočítá všechny naše hříšky, kterých jsme se dopustili proti zdraví.

První pomoc

Pokud chcete logickou jednoduchou radu, konzumujte stravu bez příměsí a zbytečného předzpracování. Tedy čerstvé základní potraviny, ne polotovary a hotové produkty. Dostatečný poměr zeleniny je pro vaše zdraví klíčovým. Poměr by měl být 1:1 (zelenina ku ostatním základním potravinám) . Pokud takového poměru nedocílíte, pak si postupně okyselujete a ohříváte tělo. Akutním doporučením jsou zelené potraviny, které představují příklad koncentrované zeleniny plné chlorofylu. Užívat je můžeme dlouhodobě a v různých obměnách.

Mezi ně patří:

• mladý ječmen (zelené výhonky ječmene)

• mladá pšenice (zelené výhonky pšenice)

• alfalfa (zelené výhonky alfalfy)

• řasy spirulina, chlorela (z celé rostliny)

Pokud bychom přece jen chtěli užívat ženšen, zelené potraviny dokáží vyrovnat jeho hřejivou vlastnost. Zde je možné si všimnout logiky tradiční čínské medicíny, snaží se o harmonii, aby v těle nebylo moc velké sucho, vlhko, chlad, teplo a nedostatek energie.

A ještě rada nakonec, cvičte! Ideální je cvičení posilující celé tělo.

Příklady vhodných aktivit:běh, plavání, z oblíbených přístrojů TRX a Total Gym pro aktivnější typy, jóga či Tai Qi pro jemnější typy

Převzato- https://zeny.iprima.cz/zdravi/cinska-medicina-jak-ziskat-zivotni-energii-omladnout

---

Jak posílit ledviny? Škodí jim strava i stres

 

Autor: Shutterstock.com

Ledviny jsou naše čistička, která filtruje krev a pomáhá nás zbavovat toxinů a jedů. Podle tradiční čínské medicíny jsou v únoru nejvíce oslabené. Jak se tedy k ledvinám správně chovat?

Nejčastějším projevem oslabených ledvin je časté močení, hlavně v noci, bolesti a tlaky v bederní oblasti nebo problémy s klouby. Párovým orgánem ledvin jsou uši, pískání v nich a celkové problémy se sluchem mohou také ukazovat potíže s ledvinami. Protože tento orgán reguluje vodu v našem těle, jeho nerovnováha se může projevit otoky nebo tmavými kruhy pod očima.

Klid a nohy v teple

Známé pořekadlo, které používaly už naše babičky, má v sobě v únoru velkou sílu. Ledvinám nesvědčí stres ani zima, proto ještě na pár měsíců zapomeneme na bokové kalhoty a trička do pasu a ledviny ochráníme dlouhým svetrem. Naši předkové své ledviny pravidelně posilovali tím, že po bujarých oslavách masopustu nastolili čtyřicetidenní půst, kdy se přirozeně vzdávali všeho, co jim odebíralo energii, tedy tučného jídla, cukru, kávy či alkoholu.

Přečtěte si: Má dáti – dal. Přijímáme víc energie než vydáváme

Podle východní medicíny je v ledvinách skrytá naše životní síla, kterou bychom měli čerpat z obnovitelných zdrojů – spánkem, dostatkem tekutin, správným jídlem a meditací nebo pobytem v přírodě. Pokud si totiž při vyčerpání, které provází oslabení ledvin, dáme místo odpočinku nápoj plný kofeinu a cukru, sáhneme si do rezerv a čeká nás ještě větší energetický propad.

Léčba čajem nebo fazolemi

„Nejsilnější energie ledvin je každý den odpoledne mezi sedmnáctou a devatenáctou hodinou. V tuto dobu jsou ve své maximální aktivitě. Naopak nejslabší je energie ledvin každý den ráno mezi pátou a sedmou hodinou, tehdy jsou v útlumu,“ říká specialistka na tradiční čínskou medicínu (TCM) Zuzana Komůrková. Odpoledne je tedy vhodné ledviny propláchnout bylinnými čaji, které je očistí a posílí.

Zvýšení příjmu tekutin by mělo být v únoru samozřejmostí, nejvíce bychom měli vypít čisté vody, ideálně teplé nebo alespoň o pokojové teplotě. Vhodné jsou i bylinky. Můžeme zkusit čaj z kopřivy nebo zlatobýlu, nebo koupit některou z „ledvinových“ čajových směsí. Ty nabízí každá lékárna nebo obchody se zdravou výživou. Pokud dáváte přednost koncentrovanějším přípravkům, můžete zkusit i bylinné tinktury, například z vřesu či lichořeřišnice, nebo přípravky s brusinkami.

V únoru bychom se měli vyhnout všemu, co ledviny zatěžuje. „V jídelníčku je potřeba omezit sůl, ochucovadla typu worchestrové omáčky a podobně. Je důležité vynechat vše, co obsahuje glutamát, všechno dráždivé a ostré, omezte koření, čokoládu a kakao, sladkosti, tavené sýry, bílý cukr, uzeniny, chipsy a další pochutiny,“ radí Zuzana Komůrková. Přirozenou posilovací potravinou jsou podle ní fazole, které můžeme konzumovat ve větším množství a nahradit jimi tučné živočišné bílkoviny. Některé druhy fazolí (například adzuki) svým tvarem ledviny dokonce připomínají.

TIP: Profesor Vladimír Teplan je specialista v oboru nefrologie, tedy „machr přes ledviny“. Usiluje o to, aby lidem ledviny správně fungovaly a aby nekončili předčasně na dialýzách a transplantacích. Jaký je pohled „západní medicíny“ na správnou péči o ledviny? „Nesprávná hydratace, ale třeba i běžné chyby v pitném režimu při redukčních dietách mohou vést k onemocnění ledvin,“ říká prof. Teplan.

Přečtěte si rozhovor: Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé

Pozor na emoce

Ledvinám můžeme ublížit nejen nevhodnou stravou, ale také stresem a zbytečnou uspěchaností. Protože jsou párový orgán, podle TCM souvisejí s našimi vztahy, ať už partnerskými, přátelskými, či vztahem, který máme sami k sobě. „Emocí ledvin je strach a narušená energie ledvin přináší do naší psychiky opatrnost, potřebu opory, nejistotu, poruchy sexuální oblasti, ale také sebepodceňování, úzkost až deprese,“ říká Zuzana Komůrková.

Co ledvinám prospívá

  • luštěniny, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, fenykl, červená řepa), kysané zelí, jáhly, pohanka, rýže, sezamové a lněné semínko
  • vařené, pečené a dušené potraviny
  • bylinné čaje – jednodruhové bylinky (kopřiva, celík zlatobýl, jalovec, vřes, bříza) nebo speciální bylinné směsi na posílení ledvin
  • teplo, klidné a nestresující prostředí, mírný pohyb, procházky na čerstvém vzduchu

Co ledviny oslabuje?

  • tučné živočišné bílkoviny – maso, sádlo, tučné ryby
  • smažené potraviny a pokrmy z fast foodu
  • sůl, sójová omáčka, glutaman, bílý cukr, kakao, čokoláda
  • sycené nápoje, káva, zelený čaj, kofeinové a slazené nápoje
  • sušené ovoce, banány, ořechy (ve velkém množství)



Čtěte více na: https://www.vitalia.cz/clanky/jak-posilit-ledviny/#ixzz43bL3nDWU

Převzato- https://www.vitalia.cz/clanky/jak-posilit-ledviny/​

---

Ledviny v čínské medicíně

Loňské povodně poznamenaly mnoho lidí, není snad mezi námi nikdo, koho by tato katastrofa nechala netečným. Asi každý se tehdy zamýšlel nad vodním živlem, jakou má sílu, jak může ublížit – ale na druhé straně by bez vody nebyl život.

VODA JE HNACÍM MOTOREM

Je voda dobrá a prospěšná, nebo špatná a ničící? Obojí je pravdou, záleží na okolnostech a na tom, jak dokážeme vnímat přírodu, její zákony. Pak teprve dokážeme pochopit, co se pod širokým pojmem voda skrývá, jaký má význam pro člověka v každodenním životě.

Řekne-li se v čínské medicíně voda, je to pojem zahrnující všechny děje, věci a jevy s vodní energií (teorie pěti elementů, viz obr.). Když tyto vztahy zkoumáme podrobněji, vidíme vliv vody na přírodu, organismus i zdraví. Základní energie jsou nutným předpokladem k životu, ale jejich malé, nebo naopak velké množství může porušit rovnováhu a uškodit. Možná nám mnohé vysvětlí, když se podíváme na tento energetický okruh blíže a osvětlíme si některé jeho vztahy. Jaký charakter energie má voda? Je chladná, vlhká, tekoucí, tmavá. V přírodě jí odpovídá zima, období spánku. Je to doba klidu, využívání zásob a období odpočinku. Energie vody nás žene dopředu, má-li jí dostatek, touží objevovat nové věci, dosáhnout nových cílů, cestovat, vzdělávat se. Je to hnací motor – vzpomeňme si, jakou má voda sílu, před ničím se nezastaví. Voda nám dodává optimismus a nutnou dávku sebevědomí. Z orgánů odpovídají vodě ledviny a močový měchýř, a to nejen samotné orgány, ale i pohlavní funkce, reprodukční funkce a široký vliv energetického okruhu vody ledvin na náš organismus.

ZDROJ ENERGIE

Jakou tedy funkci mají ledviny v energetickém slova smyslu? Jsou sídlem a zdrojem vrozené energie, již získáváme od předků a která tvoří základ konstituce dané nám do vínku. Zdědíme-li energie málo, bude naše psychická i fyzická složka slabší a my musíme více dbát na kvalitu energie získané z potravy a vzduchu. Ledviny mají největší podíl na metabolismu vody, hospodaří s minerály, účastní se na dýchání. Jsou odpovědné za výživu a kvalitu kostí i mozkové tkáně. Vývodným orgánem jsou zde uši, proto nás jistě nepřekvapí, když budou s ledvinami úzce souviset poruchy sluchu. Mnoho nemocí má v pozadí špatnou funkci ledvin: osteoporóza, bolesti zad, poruchy imunity, některé nádorové procesy… V tomto energetickém okruhu můžeme velmi často vidět vrozenou slabost. To však ještě neznamená nemoc, je to jen dispozice, která při další zátěži může vyústit v energetickou nerovnováhu, jež může vyvolat poškození a následně nemoc. Je mnoho věcí v běžném životě, které ledviny zatěžují, především chemické a toxické látky, těžké kovy, bakterie a plísně, které samy o sobě nic neznamenají, a aby člověka poškodily, musí být v nepořádku imunitní systém. Různé streptokoky, stafylokoky, chlamydie a mnohé jiné mohou vrozeně slabší místo napadnout. Ani po této zátěži se nic nemusí projevit, jen se vše postupně sčítá, až přijde další, většinou nevinný podnět, který rozjede celou škálu problémů.

NEBEZPEČNÉ JÍDLO

Nejčastěji a nejvíc zatěžujeme ledviny dlouhodobým a mnoho let trvajícím nevhodným složením či množstvím jídla. Na tento orgán má nejhorší vliv nadbytek bílkovin. Ty jsou denně metabolizovány a ledvinami vylučovány z těla; při jejich nadbytku dojde k zatížení a postupnému narušení ledvin. Další potravinou s negativním vlivem jsou brambory, jejich větší konzumace vede nejen k ledvinové zátěži, ale i ke zhoršení kreativního myšlení. Je zřejmé, že zde hrají roli také tekutiny ve stravě, a to jak množství, tak propojení a vzájemný poměr vody a minerálů. Při nevhodném složení voda buď bez užitku projde organismem, nebo se ukládá a vznikají otoky – zvláště když už jsou ledviny poškozené a nestačí ji vyloučit. Nejlepší jsou přírodní celky, tedy zelenina, obiloviny, luštěniny a olejnatá semena, ze kterých dostaneme vše, co potřebujeme, a ve vazbě, která je pro nás stravitelná.

A ještě důležitá poznámka: chceme-li zachovat ledviny zdravé, nesmíme jíst na noc – poslední jídlo by mělo být do 18. hodiny.

ÚNAVA A STRACH

Prvními známkami slabých nebo poškozených ledvin bývá únava, hlavně po ránu, váčky pod očima, časté nebo naopak méně časté močení, pobolívání v zádech a zhoršení sluchu. Kvalita ledvin se pozná také na kvalitě vlasů. Problém můžeme vidět i na psychické úrovni, lidé se slabší energií ledvin se často chovají velmi ostražitě. Vedoucí emocí je zde strach, zpočátku menší a snadno zdůvodnitelný, ale postupně jsou tito lidé nedůvěřiví, všechno chtějí předem znát a vědět, nemají rádi náhody a překvapení. Často mají nepřiměřený strach o blízké i o sebe. Jejich pohyby bývají trhané, jako by obranné. V místnosti si vždy stoupnou zády ke zdi, aby si podvědomě chránili ledviny. Někdy jsou jejich muka způsobená strachem tak velká, že jsou nepříjemní okolí i sami sobě, prožívají velké trápení. Nepřiměřený strach, s nímž se ráno probudíme, může být způsoben tím, že jsme předchozího dne či dvou ledviny zatížili nevhodným jídlem co do množství či kvality, nebo jídlem na noc. Také alkohol může hrát negativní roli.

Ledviny jsou nejcitlivější samozřejmě v zimě, kdy je jejich energie nejzranitelnější, málo odolávají chladu. To znají především lidé, kteří mají ledviny již slabší a vědí, jak důsledně musí dbát na teplo, na druhé straně často trpí chladem v končetinách a celkovou zimomřivostí. Ledvinám vadí nadbytek i nedostatek tekutin, a to jak v potravě, tak v okolí. Proto při povodních, dlouhodobých plavbách na lodi nebo u lidí žijících na hausbotu může dojít ke zhoršení nemocí nebo k projevům strachu, mnohdy i paniky. Nejednou jsme toto viděli i u lidí, kteří spávali na vodních postelích. Nedivme se proto, že někteří lidé propadli o povodních panice více, a přitom to ani nesouviselo s ohrožením. Jejich ledviny nápor vody a energie, která takovou pohromu provází, hůř snášejí, a jsou proto v tomto období velmi citliví.

ČISTIT A REGENEROVAT

Veškeré naše povídání by nemělo smysl, kdybychom si neřekli, čím je možné ledviny šetřit a posílit. Je jisté, že vrozené dispozice moc neovlivníme, ale i člověk se slabšími ledvinami může žít šťastně a bez nemocí dlouhý život, musí na sebe být však opatrný. Je třeba zdravě jíst a ve stravě snížit podíl bílkovin, zvláště živočišných. To znamená denně jíst celozrnné obiloviny a menší množství luštěnin, nebo výrobků z nich – mají dohromady všechny potřebné aminokyseliny. Jednou týdně maso – rybu či drůbež. Čeho jíst nejméně? Lilkovitých rostlin, tedy brambor, rajčat, lilku. Zato je třeba denně zařadit zeleninu, zvláště čerstvě tepelně upravenou a mléčně kvašenou, rozumně solit. Zásadní je nejíst na noc. Jako je strach projevem poruchy ledvin, tak i člověk vystavený dlouhodobě této emoci může své ledviny poškodit. Je tedy třeba vyvarovat se zbytečných zátěží a strachů.

Pokud na sobě pozorujete nějaké psychické či fyzické známky poškození tohoto energetického okruhu, je dobré ledviny pročistit a zregenerovat. Nejlepší je zasáhnout co nejdříve, kdy už pozorujete určité příznaky, ale lékařská vyšetření jsou ještě negativní. Pomocí EAV se dají zmenšit zátěže ledvinového energetického okruhu a obnovit přirozenou rovnováhu: přírodními preparáty, bylinami, homeopatiky a informatiky. Potřebujeme, aby naše ledviny pracovaly, proto je třeba je šetřit. Zrovna tak je třeba šetřit přírodu a zbytečně ji nezatěžovat; stejně jako v organismu, i nerovnováha v přírodě se projeví, a třeba právě povodní. Máme co dohánět, jak v péči o přírodu, tak v péči o své zdraví.

MUDr. Vladimíra STRNADELOVÁ, Jan ZERZÁN

Převzato- https://www.e-stranka.cz/regenerace/2003/02/ledviny.htm

---

Detoxikace – očista a regenerace ledvin a močových cest

Ledviny zpracovávají tělní tekutiny, filtrují z krve vodu, řídí minerální hospodářství,  vývoj, stárnutí, nádech a vtahují energie do plic. V ledvinách sídlí vrozená energie po předcích (velké, přilehlé a dobře tvarované uši značí hodně této energie), z níž žijeme celý náš život.

Příznaky signalizující problémy ledvin

Pokud nemají ledviny kvalitní funkci, dochází k řadě nemocí – bolestem páteře, impotenci, zánětu prostaty, řídnutí kostí, kožním chorobám, vysokému krevnímu tlaku a ženským nemocem. I jen náznak knírku u žen symbolizuje oslabené reprodukční orgány.

Narušená energie ledvin a močového měchýře se projevuje šuměním a pískáním v uších, zástavou nebo častým močením, poruchami menstruace, černými kruhy pod očima, otoky a bolestmi kotníků a kolen, slabými lámavými kostmi, častými angínami, záněty sedacího a mezižeberního nervu, vikláním zubů, odhalováním krčků nebo nízkou koncentrací. Při přetížení ledvin se zhoršuje kvalita vlasů, na nehtech dochází ke změnám.

Ledviny se odráží na ušním boltci, močový měchýř se zrcadlí na horní části čela. Pohlavní orgány se zrcadlí rovněž v horní části čela a v okolí úst.

 

Očista neboli detoxikace ledvin

Ledviny se spojují s živlem vody. Nejlepším obdobím jejich očisty je zima a brzké předjaří, přesněji čas mezi 15. listopadem do 15. února. V tuto dobu preferujte tmavě modrou a černou barvu.

Očista ledvin a močových cest

  • Vojtěška a Chlorofyl z vojtěšky je základnem při regeneraci ledvin. Vojtěška je léčivá rostlina s výbornými účinky na ledviny i močové cesty. Více o jejích léčivých vlastnostech se můžete dočíst zde – vojtěška (zejména pozor máte-li vyšší srážlivost krve)
  • Nopal je léčivou rostlinou velmi účinnou v oblasti ledvin. Čistí a harmonizuje celý zažívací trakt a m máočopůdný a dezinfeční účinek
    • Antioxidanty jsou důležité zejména
  •  při zánětlivých nemocech ledvin a močových cest.
  • Bylinky podporující ledviny a močové cesty – celík zlatobýl, lichořeřišnice větší, vrbovka malokvětá, tužebník jilmový, svízel syřišťový

 

Co můžete pro svá ledviny hned teď

Vyhněte se mléčným výrobkům a nočním jídlům. Ještě víc zmenšete porcičky soli – příjem vody a soli musí být vyvážený. Na ledviny si přikládejte pšenici v pytlíku z bavlny a nahřátou sůl v pytlíku. Do koupele si přisypte mořskou sůl. Vyražte na procházku k řece nebo jiné vodě. Pozor na chlad, špatný pitný režim, alkohol, chemikálie, drogy, koření, cukr, špatné dýchání a velké množství živočišných bílkovin. Ledvinám neprospěje ani strach a úzkost.

Převzato- https://www.prirodnicestou.cz/detoxikace-ledvin-a-mocovych-cest/

---

Chraňte své ledviny! Mají vliv na hodně nemocí!

 

Datum: 07.11.2015

Trpíte pocity únavy, vyčerpání? Vstáváte ráno nevyspalí, neodpočatí? Bolí vás klouby? Máte vysoký krevní tlak? Máte potíže s plodností? Důvod může být překvapující – vyčerpané ledviny!

Ledviny nebolí

I když vám budou ledviny pracovat třeba jen na 40 %, tak to vůbec nemusíte cítit a poznat. Ledviny totiž nebolí! A tak si vůbec nemusíte uvědomovat, že se schyluje k závažnému zdravotnímu problému.

Ledviny mají minimální množství nervových zakončení, proto jejich oslabení a dysfunkce nevnímáme bolestí. Správnou znalostí souvislostí v našem těle si však můžeme odvodit jejich špatnou funkci.

Co souvisí s ledvinami

Akupunkturní dráha ledvin začíná uprostřed chodidla na rozhraní přední třetiny chodidla. Bolesti v této oblasti, výskyt bradaviček nebo jiných kožních defektů může signalizovat problémy s ledvinami. Dráha dále prochází kolem kotníku, Achillovy paty a stydké kosti. Problémy se šlachami a kostmi v této oblasti také ukazují na oslabení ledvin.

Podle pravidel čínské medicíny jsou ledviny párovým orgánem močového měchýře. Pokud trpíte chronickými záněty močového měchýře, tak vězte, že i ledviny nejsou úplně v pořádku. U mužů se může tento problém manifestovat i přes chronické záněty prostaty, kde souvztažnost s ledvinami bývá velmi blízká.

Vypadávání vlasů, kazivost zubů, nedoslýchavost, bolesti hlavy zejména v zátylku, neplodnost, to vše také souvisí se špatnou funkcí ledvin.

Za kloubními problémy hledejte ledviny

Z pohledu alternativní medicíny mají problémy s klouby většinou základ v málo funkčních ledvinách. Zejména pokud vás chronicky bolí kolenní klouby, je to přímý ukazatel na potíže s ledvinami. To je jeden z důvodů, proč různé typy kloubních výživ nebývají tak účinné, jak by mohly. Pokud neposílíme ledviny, tak léčba nemůže být úspěšná.

Měřte si krevní tlak!

V oblasti ledvin se tvoří hormony a enzymy, které mají přímý vliv na hodnotu krevního tlaku. Pokud trpíte vysokým krevním tlakem a po všech odborných vyšetřeních bylo konstatováno, že jste zdraví, „jen máte vysoký krevní tlak“, tak vězte, že příčina často bývá v oslabených ledvinách.

Zkuste jednoduchý test: Měřte si krevní tlak několikrát za den, v době, kdy jste relativně v klidu. Jestliže se krevní tlak postupně v průběhu dne zvyšuje a v době mezi 17. a 18. hodinou je již vysoký, tak se s největší pravděpodobností jedná o onemocnění ledvin, které tlak zvyšují. Podle orgánových hodin mají totiž právě v této době vrchol své činnosti ledviny.

Ledviny, to je základní životní energie

Staré čínské učení říká, že v ledvinách je uložena naše základní životní energie – čchi. Pokud si tělo vyčerpáváme nezdravým jídlem, vysokým příjmem solí a chemikálií, nedostatečným pitným režimem, alkoholem, vysokými dávkami kofeinu, nedostatkem pohybu a zejména chronickým dlouhodobým stresem, tak nám tato energie z ledvin rychle ubývá. Následkem je chronická únava, vyčerpání, pocit nevyspání po probuzení, snížení pohlavního pudu a velmi často i neplodnost.

Pokud pak potomka zplodí pár s nízkou energií čchi ve svých ledvinách, toto dítě bývá od narození oslabené a nemocné.

Naši předci podvědomě věděli, že děti narozené v lednu nebo v únoru bývají slabší. Samozřejmě, že s tím souvisely i zimní měsíce a někdy i nedostatek potravy, ale také to, že v těchto zimních měsících jsou naše ledviny nejvíc oslabené, mají nejméně energie.

Chcete být zdraví a energičtí?

Udržujte si zdravé ledviny s dostatečným množstvím energie.

Jak na to

  • dodržujte pitný režim
  • snižte příjem alkoholu
  • snižte příjem kofeinu
  • co nejvíce vynechte ze svého jídelníčku bílý rafinovaný cukr a výrobky z něj
  • snižte solení a příjem soli v potravinách, zejména v uzeninách
  • neberte si na každé „píchnutí“ léky na bolest
  • pracujte se svým stresem, uvolňujte jej vhodným cvičením a relaxací - zkuste cvičení Čchi-kung
  • předcházejte onemocnění cukrovkou, které ničí ledviny

Užívejte pravidelně přírodní přípravky na podporu funkce ledvin

  • celík zlatobýl – základní bylina na ledviny
  • bylinný čaj na ledviny 
  • bylinný čaj na močový měchýř
  • přírodní kapsle Ochránce obsahují léčivou houbu Cordyceps, která dokáže podpořit energii ledvin a snížit záněty
  • přírodní kapslePohoda na zklidnění tvorby stresových hormonů v nadledvinkách
  • pracujte na tom, aby vaše tělo nebylo chronicky překyselené – minerály Odkyselení, čaj Odkyselení organismu

Hýčkejte své ledviny! Budete se cítit energičtí, zdraví a spokojení!

Převzato- https://www.serafinbyliny.cz/magazin/chrante-sve-ledviny-maji-vliv-na-hodne-nemoci-detail-1276​

---

Fazole - dobíječ 'baterek' neboli prodlužte ledvinám - sobě život!!!

---

Image

Dlouho se diskutovalo o tom, zda byla fazole do Evropy dovezena z Ameriky, nebo ji Evropané znali už před jejím objevením. Podle dostupných informací je zřejmé, že fazole byla na starém kontinentu součástí stravy již v dávnověku.

 

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

V 8. století se ve Španělsku usadili Arabové a postupně přeměnili oblast, již dnes nazýváme Andalusie, na nejrozvinutější území tehdejšího světa, kde vzkvétalo umění, věda a zemědělství.

Významný hispánsko-arabský lékař, známý jako „znamenitý doktor Abu Zacaria Ihaia“, který žil v Seville na přelomu 12. a 13. století, popisuje několik různých druhů fazolí. Uvádí, že „blahodárně působí na žaludek a mají velmi jemnou chuť“.

Kolumbus do svého deníku zaznamenal, že fazole spolu s kukuřicí a čili paprikami tvořily základ stravy domorodých Američanů. Tato velká fazole byla dovezena z Nového světa do Španělska a ihned si získala nadšené konzumenty, kteří si ji oblíbili pro její výbornou kvalitu a znamenitou chuť. Na rozdíl od jiných plodin, např. brambor a rajčat, se fazole rychle rozšířila do všech zemí celé Evropy. Většina druhů fazolí, které se dnes ve světě pěstují, pocházejí z Ameriky.

Ten, kdo někdy jedl pokrm z fazole, nemůže říct, že by od stolu odešel hladový. Je sytá a výživná, a možná že i proto se jí přezdívá „maso chudých“.

V oblastech, kde se konzumuje hodně luštěnin (fazole, čočky nebo cizrny), umírá méně lidí na infarkt myokardu.

Čím je fazole tmavší, tím má výraznější chuť a její proteiny jsou stravitelnější. Je dobrým zdrojem niacinu a kyseliny pantotenové, látek, které jsou nepostradatelné pro zdravou a krásnou pokožku. Bylo zjištěno, že nejlépe stravitelné jsou proteiny černé fazole, následně červené a nakonec bílé.

Fazole je velmi bohatá na rostlinnou vlákninu, což platí o všech druzích luštěnin. Sto gramů sušené fazole poskytuje 15 g vlákniny, tedy více než polovinu DDD pro dospělého člověka (25 g). Vláknina ve fazoli pomáhá v prevenci zácpy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Jedna porce vařené fazole přibližně pokryje doporučenou denní dávku kyseliny listové pro dospělého člověka (200 µg). V případě těhotenství a u lidí s vyšším rizikem rozvoje ischemické choroby srdeční je DDD kyseliny listové dvojnásobně vyšší (400 µg).

O fazoli lze říci, že je jedním z nejlepších zdrojů železa, protože jejích 100 g tělu dodá více než 10 mg tohoto minerálu, čímž spolehlivě pokryje DDD pro dospělého člověka. Jelikož ale jde o nehemové (volné) železo, které ještě není vázané na hemoglobin, je k jeho absorpci zapotřebí i vitaminu C. Proto je vhodné do jídla přidat několik kapek citronové šťávy.

Niacin a kyselina pantotenová jsou dva velmi důležité faktory pro zdravou pokožku. Fazole je chudá na provitamin A, vitamin C a tuky a neobsahuje vitamin B12.

Sušená fazole je výživná a dodává tělu energii. Navíc má nepopiratelné terapeutické vlastnosti. Fazole chrání pokožku a sliznici, protože obsahuje niacin a kyselinu pantotenovou, látky, které jsou pro zdraví kůže nezbytné.

Niacin, nazývaný také PP faktor či vitamin B3, se aktivně podílí na mnohých chemických reakcích v buňkách. Jeho nedostatek způsobuje chorobu pelagra, která se vyznačuje třemi „D“: dermatitida (červená popraskaná pokožka), diarea (průjem) a demence (těžká psychická porucha). Přestože se dnes toto onemocnění už téměř nevyskytuje, neměli bychom zapomínat tělu niacin dodávat, protože i jeho menší deficit může způsobit popraskání nebo šupinatost pokožky. Fazole je dobrým zdrojem niacinu.

Sušená fazole patří k nejbohatším potravinovým zdrojům tryptofanu. Kyselina pantotenová se podílí na buněčném metabolismu a její nedostatek způsobuje problémy s pokožkou a lámavost nehtů. Fazole jí obsahuje 0,7 mg/100 g, tedy dvakrát více než maso.

Díky výše popsaným vlastnostem se doporučuje při ekzémech, svědění, suché pokožce, kožních alergiích a obecně u všech typů dermatóz.

Fazole příznivě působí na vlasové folikuly (váčky), a proto se osvědčila při vypadávání vlasů, seboroické dermatitidě a lupech.

Pravidelnou konzumací fazole lze udržet hladinu cholesterolu v přijatelné výši. Experiment, který se prováděl ve Spojených státech, ukázal, že konzumací 120 g fazole denně po dobu tří týdnů klesne hladina cholesterolu a triglyceridů v krvi o 10 %. Tento účinek je patrně dán vysokým obsahem vlákniny (15 %), která střeva zbavuje cholesterolu a jeho prekurzorů (žlučových solí) a pomáhá při jejich vylučování sliznicí.

Díky vysokému obsahu celulózové vlákniny (20 % hmotnosti) je fazole účinná při zácpě. Je i dobrým nástrojem prevence divertikulózy (výskyt četných vychlípenin střevní stěny) a karcinomu tlustého střeva a konečníku.

Fazole je ideální potravina pro lidi s vysokým krevním tlakem (hypertenzí), protože obsahuje minimální množství sodíku a velké množství draslíku. Tato luštěnina má více než 10 mg/100 g železa, tedy více než maso nebo špenát (v obou potravinách jsou asi 3 mg/100 g). Díky rovnováze léčivých a nutričních vlastností je velmi vhodná pro lidí s anémií a lidí trpící podvýživou.

Vařená fazole se používá k přípravě velkého množství jídel. Nejlépe se uvaří v měkké vodě (s nízkým obsahem vápníku). Před vařením je třeba fazoli na několik hodin namočit do horké vody.

Uvařená a přepasírovaná přes síto: Takto se z ní odstraní slupka, která je těžce stravitelná a způsobuje plynatost.

Bílá fazole je fazole vejcovitého tvaru, která se používá k přípravě různých druhů jídel. Díky své jemné struktuře se především hodí na výrobu pyré. (Délka vaření: 1,5 až 2 hodiny.) Fazole pinto je středně velká strakatá fazole, která je v kuchyni velmi oblíbená. Nejvíce se používá v Itálii. (Délka vaření: 1,5 až 2 hodiny.) Fazole „červená ledvina“ má velmi jemnou strukturu a výraznou chuť. Dá se kombinovat s čili papričkami, přidávat do salátů a smíchat s rýží. (Délka vaření: 1,5 hodiny.)

Fazole haricot má o něco jemnější chuť než černá fazole. (Délka vaření: 1 hodina.) Černá fazole má oválný tvar a tmavou barvu. Její chuť je nasládlá a připomíná houby. Podává se dušená a smíchaná s rýží. (Délka vaření: 1,5 hodiny.) Fazole „černé oko“ se vyznačuje charakteristickou černou skvrnou a velmi tenkou slupkou. (Délka vaření: 0,5 až 1 hodinu.) Fazole bílá máslová je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí. (Délka vaření: 1 až 1,5 hodiny.)

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

---

Fazole: dokonalá zásobárna vitaminů a minerálů

 

 

Už ve středověku se fazole staly cennou součástí jídelníčku člověka. Jsou syté, výživné a možná proto se jim začalo říkat maso chudých. Mnohem důležitější ale je, že jsou dokonalou zásobárnou důležitých minerálů a vitaminů.

Obsahují totiž mnoho draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, jódu, dále pak sodík a železo. Z vitaminů pak zahrnují riboflavin – B2,cennou kyselinu listovou (jedna porce vařené fazole pokryje zhruba  doporučenou denní dávku kyseliny listové pro dospělého člověka), provitamin A, vitamin E a C, karoten a především pak vlákninu. Součástí fazolí je také až třicet procent kvalitních rostlinných bílkovin.

A jaké jsou druhy této luštěniny?

  • Drobnozrnná zelená odrůda fazolu obecného, původem z Ameriky. Používá se čerstvá nebo sušená a je k dostání také předvařená a konzervovaná. Je vhodná k přípravě salátů. Ve Francii je tradiční přílohou k pečenému jehněčímu.
  • Skvrnité fazole se tvarem semen neliší od jiných odrůd fazolu obecného, ale jsou béžové s hnědými skvrnami. Při vaření ztrácejí barvu, ale chuť zůstává.
  • Velké bílé fazole se používají na přípravu dušených pokrmů a nákypů. Běžně se zaměňují s jinými typy fazolí.
  • Bostonské fazole se také nazývají perličky, protože mají menší semena. Používají se zejména do francouzského pokrmu „cassoulet“. Tradiční bostonské pečené fazole jsou předchůdci moderních konzervovaných pečených fazolí.
  • Černé fazole se sladkou chutí jsou základní potravinou v Karibské oblasti, Mexiku a ve Střední a Jižní Americe. Černé fazole s rýží jsou tradiční snídaní v Kostarice, zatímco pokrm z mletého masa a černých fazolí podávaný s kostičkami pomeranče, teplou pikantní paprikovou omáčkou a nakrájenou zeleninou je národním jídlem v Brazílii.
  • Borlotto fazole oranžové barvy se přidávají především do přílohových omáček a salátů.
  • Červené fazole jsou sladké a moučné. Uplatňují se zejména v mexické kuchyni, především v masitém pokrmu s pálivou paprikou.
  • Cannellino fazole jsou krémově bílé a mají vatovou konzistenci. Patří do italské kuchyně. Jsou častou přílohou k pokrmu z tuňáka.
  • Měsíční fazole – Lima mají obvykle světle zelenou nebo smetanově bílou barvu. Třebaže pocházejí z Jižní Ameriky, jsou známé také jako madagaskarské fazole podle místa, kde se běžně pěstují. Lima fazole se nerozvářejí, často se podávají jako samostatný pokrm nebo se z nich připravuje salát.
  • Rýžové fazole pocházejí z jihovýchodní Asie a pěstují se v omezeném množství v Číně, Indii a na Filipínách. Jejich název je odvozen od chuti, která připomíná rýži.

Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy

---

Fazole - luštěnina pro zdraví i sexuální libido

Zatímco dnes by zdravotníci nejradši viděli fazole i jiné luštěniny na stole dvakrát týdně, sv. Jeroným je zakazoval podávat v ženských klášterech, neboť prý „…působí lechtání v rozkroku“. Mluvil nejspíš z vlastní zkušenosti, žil dlouho jako poustevník a bojoval s tělesným pokušením.

 

Výběr fazolí v obchodech je velmi pestrý.

FOTO: Profimedia.cz

Jiné na polévku, jiné na salát

Sortiment fazolí je dnes už také v našich obchodech velmi pestrý. Před jejich koupí by měl ale člověk vědět, pro jakou kuchyňskou úpravu s nimi počítá. Jak se tedy v nabídce orientovat:

 

Bílé. Všechny velikosti jsou nejlepší v polévce či upravené na kyselo. Velké se hodí i do studených salátů. Bílé perličky se používají do francouzského cassouletu. 

 

Červené. Barva je předurčuje pro ohnivé mexické chilli con carne. Chutí připomínají jedlé kaštany, proto se dávají i do některých typů nádivky. 

 

Hnědé. Velké do italské minestrone, menší do polévek a gulášů.

 

Zelené (flažolety). Nazývají se kaviárem mezi fazolemi. Oceňují je zejména ve Francii, kde už tradičně tvoří přílohu k jehněčímu masu. Výtečně chutnají také s pečenou rybou a drůbeží. 

 

Strakaté. Tradičně do polévek a salátů - včetně majonézových. Velmi se osvědčily také jako příloha ke grilovanému masu. 

 

Černé. Jemnou chutí i tenkou slupkou osvěží zeleninový salát. Skvělá příloha k pikantnímu mletému masu. 

 

Dal (drobnozrnné fazole).Zelené mungo se nakličují (tzv. sójové klíčky), červené adzuki nechybějí v indickém curry, v USA se zapékají, v Itálii slouží jako příloha k rybám.

středa 23. března 2011, 12:02

Ctihodný světec se možná ani moc nemýlil. Fazole obsahují velké množství zinku a ten je, jak známo, nezbytný pro správný vývoj rozmnožovacího ústrojí v dospívání, v letech pozdějších pak i pro tvorbu spermií. Jeho nedostatek může vést až k neplodnosti a impotenci.

V kuchyni multifunkční

Vraťme se však do kuchyně. V současné době se ve světě pěstuje na 500 odrůd fazolí. Jejich hlavní výhoda spočívá v množství tvarů, barev i chutí, takže se v nějaké kulinářské podobě mohou zařadit do jídelníčku třeba každý den, a vždycky budou jiné. Dají se nejen vařit a zapékat, ale také nakládat a sterilovat.

„I když jsou fazole mezi luštěninami asi nejmíň oblíbené a kromě mexických restaurací se moc na jídelních lístcích neobjevují, jde o luštěniny kulinářsky tzv. multifunkční. Dají se dokonce použít do většího počtu jídel než třeba hrách,“ tvrdí šéfkuchař Jiří Středa z hotelu Grund Resort Golf & Ski v Mladých Bukách.

 

Neobejde se bez nich ani francouzský cassoulet, dušené fazole s vepřovým.

FOTO: fotobanka Profimedia

 

I když člověk hubne

Fazole mají i další, tentokrát zdraví prospěšný benefit. Dobře se totiž osvědčují také při snižování tělesné hmotnosti. Jsou zdrojem vlákniny, jíž u nich příroda skutečně nešetřila. Jeden šálek vařených bílých fazolí jí obsahuje 19 gramů. A co to znamená pro redukční dietu?

  • Vláknina naplní žaludek, takže člověku rychle dodá pocit sytosti.
  • Fazole mají jen minimum tuku, složeného hlavně z nenasycených mastných kyselin.
  • Lze z nich bez tuku načerpat i dostatek bílkovin.

Je ale třeba pamatovat, že na rozdíl od hrášku, na jehož syrových semenech i nezralých luscích si lidé rádi pochutnají, fazole se v této podobě jíst nedají. Obsahují jedovatý phasin, jenž může citlivějším lidem způsobit střevní problémy, či dokonce těžkou otravu. To platí také o fazolích nedovařených. Důkladnou tepelnou úpravou se však toxická bílkovina zlikviduje.

Fazole, tak jako další luštěniny, jsou příkladem komplexní potraviny, která poměrem nutričních látek patří mezi nejzdravější. Škoda tedy, že se u nás ročně konzumují na osobu jen dva kilogramy, i když bychom jich měli podle zdravotních doporučení sníst dvacet.

 

Červené fazole vévodí slavnému mexickému chilli con carne.

FOTO: fotobanka Profimedia

Vařit vždy s bylinkami

Fazole jsou bohaté na kvalitní rostlinné bílkoviny a hlavně tvoří zásobárnu vitamínů a minerálů. Nechybějí mezi nimi draslík ani vápník, fosfor, hořčík, jód a železo, či kyselina listová, niacin i provitamín A.

Před kuchyňskou úpravou je nutné fazole předem namočit. Pak se slijí a uvaří v čerstvé vodě se saturejkou, kmínem nebo majoránkou. Sníží se tak množství oligosacharidů, jež bývají důvodem nepříjemné plynatosti. Jde totiž o sacharidy pro lidi nestravitelné, které se rozkládají až v tlustém střevě.

Ať už jde o fazole bílé, hnědé, strakaté či zelené, všechny jsou nadýmavé. Proto se nehodí do jídelníčku lidí se zažívacími potížemi nebo šetřicími dietami. Ve vhodné úpravě lze ale i do nich zařadit zelené lusky.

Energetická hodnota fazolí (100 g): 1386 kJ, 1,6 g tuku, 0 cholesterol. Fazole mungo (100 g): 1026 kJ, 1 g tuku, 0 cholesterol.

Holduje jim celý svět
Název jídla Kuchyně Charakteristika
Chilli con carne Mexiko Hovězí dušené s česnekem, cibulí, chilli a červenými fazolemi
Gallo pinto Kostarika Směs černých fazolí s rýží podávaná jako tradiční snídaně
Feijoada completa Brazílie Mleté maso s černými fazolemi, maniokem, kostičkami pomeranče, zeleninou a pikantní paprikovou omáčkou
Bostonské fazole USA Zapečené bílé fazole vařené s nasoleným vepřovým a ochucené ostrou hořčicí
Bean and bacon Austrálie Polévka z bílých fazolí, uzeného kolena, oliv, česneku a bylinek
Arni mefasoliaxira Řecko Jehněčí s rajským protlakem, mátou, česnekem a fazolemi vydušené na šťávu
Fazolová čorba Bulharsko Nakyslá polévka ze zelených fazolek s jarní cibulkou, olejem, česnekem, koprem a mletou paprikou
Fazole se zelím Makedonie Zapečené fazole s dušeným zelím, rajčatovým džusem a balkánským sýrem smíchaným se strouhankou
Bretoňské fazole Francie Fazole dušené ve smetanové omáčce se žampióny, pórkem a celerem

Dvě otázky pro Jiřího Středu, šéfkuchaře hotelu Grund Resort Golf & Ski v Mladých Bukách:

 

Na co se hodí velké černé a červené fazole, zelené flažolety i další?

Černé neboli želví fazole se nejvíc uplatní v polévce, která tak získá krásnou barvu. Červené mají lehkou příchuť kaštanů, protože se pěstují na bývalých sopečných půdách. Zelené fazolky slouží zpravidla jako příloha, jen lehce spařené a orestované třeba se slaninou, což využívá hlavně francouzská kuchyně. Všechny fazole by se ale měly kombinovat pouze se surovinami, které zmírní jejich nadýmací efekt, třeba čerstvé listy majoránky, u fazolí i slanina a česnek. Nedoporučoval bych žádné těžké ingredience, jako třeba smetanu.

V jaké fázi tepelné úpravy by se měly fazole solit a kořenit?

Fazole se mají připravovat jako těstoviny al dente, tedy ne rozvařit. Čerstvé fazolky si navíc i po tepelné úpravě musí zachovat zelenou barvu. Docílí se toho rychlým zchlazením v ledové vodě. Solí se a dochucují až těsně před podáváním.

Královské menu z tak obyčejných luštěnin
Jemný krém z fazolek (4 porce)
500 g čerstvých zelených fazolových lusků, 150 g másla, 250 ml šlehačky (31 %), 200 g hladké mouky, 50 g čerstvé majoránky, 200 g anglické slaniny, 300 ml plnotučného mléka, 4 krajíce bílého chleba, sůl, pepř

 

1. Fazolky očistíme, omyjeme a uvaříme do měkka.
2. Z másla, hladké mouky a mléka připravíme řidší bešamel a krátce v něm měkké fazolky povaříme.
3. Přidáme listy majoránky, ochutíme solí i pepřem, krátce povaříme a rozmixujeme na jemný krém. Na závěr zjemníme kapkou smetany a hoblinkou studeného másla.

Tip: Kostičky slaniny orestujeme do křupava, přidáme krutony z bílého chleba a opět opečeme. Pak je s lístky majoránky položíme na povrch polévky. 
Marinovaný pstruh s červenými bio fazolemi (4 porce)
600 g filetů z pstruha (candáta nebo jiné bílé, i mořské, ryby), 50 g čerstvých bylinek (kopr, bazalka, tymián), 2 lžíce olivového oleje extra virgine, 200 g červených bio fazolí, 100 g žlutého medového melounu, 50 g rukoly, 1 lžička bazalkového pesta, sůl, pepř

 

 

1. Osolené filety naložíme na 2 hodiny do marinády z oleje a natrhaných bylinek.
2. Přes noc namočené fazole uvaříme do měkka a necháme vychladnout. 
3. Meloun zbavíme slupky i semínek a nakrájíme na kostky velikosti fazolí. Rukolu omyjeme a natrháme.
4. Studené fazole, meloun i rukolu promícháme se lžící bazalkového pesta, olivovým olejem, solí i pepřem a necháme odležet v chladničce.
5. Marinované ryby položené kůží dolů prudce opečeme na rozpálené pánvi.

Tip: Do zlatova opečenou rybu přelijeme na talíři rozpuštěným máslem.
Jehněčí kolínko s pyré ze zelených fazolí (4 porcí)
4 přední jehněčí kolena s kostí (králičí, krůtí stehna), 100 g čerstvé majoránky, 300 g červené (zelené) čočky, 300 g zelených čerstvých fazolových lusků, 300 ml hovězího bujónu, 300 g čerstvých (mražených) hříbků (žampiónů), 2 dl smetany (33 %), 200 g anglické slaniny, 200 g červené cibule, 2 stroužky česneku, 500 ml červeného vína, 200 g másla, sůl, pepř, drcený kmín

 

1. Maso zbavené tuku osolíme, opepříme a obalíme v části čerstvě sekané majoránky a česneku.
2. Na kostičkách slaniny zpěníme pokrájenou cibuli a pak prudce opečeme maso.
3. Zalijeme vínem a hodinu dusíme pod pokličkou v troubě při 180 °C.
4. Přidáme bujón, zbytek majoránky a krátce povaříme. Maso vyjmeme, šťávu rozmixujeme, přecedíme jemným sítkem, osolíme, opepříme a nalijeme na maso.
5. Lusky uvaříme do měkka, do horkých přidáme smetanu, sůl, pepř a lisovaný česnek.
Vše rozmixujeme na pyré a zjemníme třetinou másla.

Tip: Maso i pyré nádherně doplní hříbky orestované na másle se solí, pepřem a drceným kmínem.
Salát s variací barevných fazolí (4 porce)
400 g barevných fazolí, 2 svazky jarní cibulky, 500 g čerstvé červené papriky, 200 g sušených rajčat v olivovém oleji, 4 plátky tmavého chleba, 2 stroužky česneku, 2 lžíce panenského olivového oleje, 2 lžíce krémového octa balsamico, 250 g kysané smetany (créme frČiche), sůl, čerstvě mletý pepř

 

1. Fazole přes noc namočíme, slijeme, doplníme čerstvou vodu a uvaříme do měkka. 
2. V rozpálené pánvi zprudka opečeme na lžíci olivového oleje paprikové lusky. Pak je vložíme na 15 minut do trouby (180 °C) a po upečení oloupeme. 
3. Jarní cibulku s natí, sušená rajčata i pečené papriky nakrájíme na kolečka, smícháme s fazolemi a ochutíme olivovým olejem, balzamicem, solí i pepřem. 
4. Česnek prolisujeme, smícháme s kysanou smetanou (créme fraiche) a osolíme. 
Potřeme opečené plátky chleba a navršíme na ně fazolový salát.

Tip: Chuť předkrmu umocní jemně krájená pažitka vmíchaná do česnekové smetany.
Horký pecen plněný červenými fazolemi (4 porce)
1 pecen chleba (0,5 kg), 500 g červených fazolí, 3 červené cibule, 2 stroužky česneku, 2 chilli papričky, 100 g slaniny, 2 pikantní měkké klobásy, 50 g čerstvého koriandru, 400 g sterilovaných rajčat, svazek jarní cibulky s natí, sůl, pepř

 

1. Předem namočené červené fazole uvaříme do měkka. 
2. Kostičky slaniny rozpustíme v hrnci, přidáme kostičky červené cibule, plátky česneku a chilli papriček, fazole, poloviny rajčat s nálevem, natrhaný koriandr a povaříme. Osolíme a opepříme. 
3. Z chleba skrojíme vršek, vnitřek vydlabeme a obojí rozpečeme v troubě. 
4. Otvor v bochníku naplníme fazolovou směsí, zaklopíme seříznutým vrškem a podáváme.

Tip: Příjemně masovou chuť dodají fazolím orestované nudličky klobásy a jarní cibulky.
Nevšední dobroty z fazolí připravil Jiří Středa, šéfkuchař hotelu Grund Resort Golf&Ski v Mladých Bukách.
Fota: František Petrák, Právo

Eva Müllerová, Právo

Převzato- https://www.novinky.cz/zena/zdravi/227811-fazole-lustenina-pro-zdravi-i-sexualni-libido.html

---

Fazole a zdraví

 

Tápeš nad tím, jestli jsou fazole zdravé? Tak věř, že článek s názvem fazole a zdraví ti pomůže ujasnit, co jsou ty fazole zač a jestli jsou vůbec zdravé. Prozradím ti také, s čím se fazole nemíchají a plno dalších fazolových zajímavostí.

 

 

Fazole a zdraví a co všechno ti prozradím.

 

  • Fazole a jak na zdravou přípravu.

  • S čím se fazole určitě nemíchají.

  • Zdravé fazole ti nahradí maso.

  • Vlasy, kůže, nehty, únava a zdravé fazole.

  • Fazole jsou zdravím přímo nadupané.

 

 

Fazole a jak na zdravou přípravu?

Fazole a luštěniny všeobecně musíš před uvařením namáčet! Fazole je ideální namáčet přes noc. Nezapomeň ale vodu, ve které jsi fazole namáčela vylít! Na vaření fazolí používej vždy vodu čistou. Ideální vaření fazolí je v tlakovém hrnci, ale pokud ho nemáš, tak vůbec nevadí. Počítej ale s tím, že fazole v obyčejném hrnci budeš vařit asi hoďku a půl.

 

Pokud k fazolím přidáš majoránku, tymián nebo saturejku, docílíš lepší stravitelnosti.

Fazole sol až těsně před dovařením, jinak ti holky ztvrdnou! :-).

 

 

S čím se fazole určitě nemíchají?

Ne všichni fazole a luštěniny dobře snáší. Za vinu to ale nedávej fazolím! Většinou se nesnášenlivost projeví díky špatné úpravě nebo špatnou kombinací dalších dobrůtek.

Pokud budeš fazole kombinovat s obilovinami, tak se nemusíš vůbec ničeho bát a vykouzlíš si tak zdravou mlsku.

 

Jakmile ale budeš kombinovat fazole s další bílkovinou (živočišnou bílkovinou), tak si piš, že svému trávení dáš pěkně na zadek. Stačí mi, když si vybavím školní jídelnu a né moc zdravou kombinaci fazolí s flákem uzeniny. Tato kombinace není opravdu vhodná, protože tvůj trávící systém dostane tak zabrat, že bude potřebovat na další dny dovolenou.

 

Takže si pamatuj tyto fazolové rady!

Fazole + obiloviny = zdravá kombinace a v pořádku. Fazole + maso ne-e!

 

Dále se musíš zamyslet také nad množstvím fazolí. Určitě fazole bašti pravidelně, ale dávej si menší porce a né jednou za měsíc nálož, která ti bude přetékat z talíře! Musíš si uvědomit, co je zdravé a co je přehnané! Je mi jasné, že příprava fazolí zabere dosti času, takže se Ti do nich až tak často a pravidelně nechce. Nemůžu tě nutit, abys vyměnila svojí práci za zdravou stravu. Né každý má chuť si doma po práci vařit. Pokud ale chceš, tak si ke zdravým fazolím cestu najdeš!

 

Zdravá výživa jde kupředu a ty si tak můžeš vybrat třeba z řady zdravých fazolovýchpomazánek. Tyto zdravé pomazánky se určitě rychle naučíš, jsou dochuceny správným kořením a jsou rozemleté, takže obavy ze špatného trávení můžeš hodit za hlavu.

 

 

 

Zdravé fazole ti nahradí maso!

No opravdu! Přísahám, že ti nelžu! :-). Fazole ti opravdu nahradí maso!

Oproti masu jsou fazole mnohem zdravější, protože obsahují vlákninu, díky které ti nezahnívají ve střevním traktu.

 

Fazole tě také ochrání před vznikem rakoviny trávicího traktu, protože obsahují hormony rostlinného původu, které rakovině zamezí.

Nejde jen o zdravou ochranu trávicího traktu, ale také o ochranu před nádory prsu.

 

 

 

Vlasy, kůže, nehty, únava a zdravé fazole.

Bojuješ s málo hustými vlasy? No tak si začni dělat pravidelně zdravé fazole a máš „vyhráno“. Chytří páni vědečtí totiž tvrdí, že baštění fazolí zlepšuje kvalitu a růst vlasů. Fazole totiž obsahují mangan i kyselinu pantotenovou a díky tomu se můžeš těšit na hezčí a zdravější vlásky.

 

Pokud bojuješ s nezdravou pokožkou, tak ti zase mohu doporučit jak jinak než fazole. Díky vitaminu B3 můžeš očekávat zdravější kůži. Prozradím Ti i další zdravé a pozitivní účinky fazolí.

 

Fazole ti pomohou s lámavostí nehtů a dokonce i s únavou. Pokud jsi unavená, tak jsi možná chudokrevná a chybí ti železo.

 

No a jakým pak zdravým způsobem do sebe železo dostat? Polykat hřebíky ani vitaminové tabletky opravdu nemusíš! :-). No jasně! Dej si fazole a máš vyhráno.

 

Fazole jsou jedním z top zdrojů železa a strčí do kapsy i maso se špenátem.

 

 

 

Fazole jsou zdravím přímo nadupané!

A jedem ve zdravém chválení dál!

 

Fazole totiž obsahují selen, který ti pomáhá s bojem proti rakovině, abys měla zdravá játra, slinivku i srdce. Dále obsahují zdravou síru, která zvyšuje odolnost proti bakteriím a pomáhá tě chránit před jedovatými látkami.

 

Fazole také obsahují sodík, který udržuje rovnováhu vodního hospodářství ve tvém těle pro stabilní Ph krve. Vanad ve fazolích obsažený je nezbytný pro zdravou stavbu zubů i kostí a zabraňuje tvorbě cholesterolu.

 

A ty poslední, zdraví pomocníčci jsou vápník a vodík, kteří jsou na krvinky i imunitu.

Převzato- https://www.dancahajkova.com/#!Fazole-a-zdrav��/cq1m/56e47b440cf2e27c7641fffd

---

Fazole jsou k hubnutí ideální. A jde to i bez nadýmání!

 

Co se vám vybaví, když se řeknou fazole? Břicho jako balón? Nám zdravá potravina, která je vhodná při hubnutí. A problémy s nadýmáním se vám mohou vyhnout, když víte, jak na ně vyzrát!

 

 

Syté a výživné luštěniny z našich stolů téměř vymizely. Lidé se děsí jejich nežádoucích účinků. Nafouklé břicho, nadýmání a plynatost ostatně není nic, co bychom vyhledávali. Fazole jsou proto v nezáviděníhodné situaci. Ještě, než je úplně zavrhnete, si přečtěte náš článek. Zjistíte, jaké kouzlo v sobě skrývají.

 

Fazole, řepa, maso - co se hodí právě pro mě?Jaká potravina je pro vás vhodná a které je lepší se raději vyhnout? Prozradí to váš metabolický typ.

Který typ jste vy? Prozradí vám to náš výživový poradci! A to není všechno, dokonce vám dá i přesný seznam jídel, které vám pomohou zhubnout a zlepšit zdraví.

 

Fazole a hubnutí

Průkopníkem tzv. fazolové diety byl Angličan James Skeates, který díky 2 konzervám fazolí v tomatu denně zhubl za ½ roku 38 kg. Není vhodné a ze zdravotního hlediska ani správné jeho příkladu následovat. Každopádně by se fazole měly stát nepostradatelnou součástí vašeho jídelníčku, protože vám pomohou ve zdravém hubnutí. A to proto, že:

  • Je to nízkokalorická potravina
  • Má nízký glykemický index
  • Má vysoký obsah vlákniny
  • Obsahuje vysoké množství bílkovin (asi 20 – 25 %)
  • Obsahuje malé množství tuků (asi 1 – 1,5 %)

Jak působí fazole na naše zdraví?

Existují již stovky druhů fazolí. Červené fazole tolik typické pro mexická jídla, bílé fazole známé z polévek, mungo fazole vhodné jako zpestření salátů či exotické adzuki s jemnou oříškovou chutí. Všechny druhy mají jedno společné – obsahují velké množství aminokyselin, fyzosterolů a flavonoidů, také vitamín C, betakaroten a minerály jako železo, vápník, draslík, mangan či molybden. Jsou vynikající i díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin (konkrétní množství záleží na druhu fazolí) a kyselině listovou, která je vhodná hlavně pro nastávající maminky.

10 zdravých faktů o fazolích

  1. 1.Jsou přirozenou zásobárnou vitamínů a minerálů
  2. 2.Umí stabilizovat hladinu cukru v krvi
  3. 3.Prodlužují pocit sytosti
  4. 4.Snižují vysoký cholesterol
  5. 5.Regulují trávení
  6. 6.Posilují srdce a cévy
  7. 7.Dodávají energii a „dobíjí baterky“
  8. 8.Snižují riziko rakovinotvorným látkám
  9. 9.Zlepšují vyprazdňování
  10. 10.Zpomalují stárnutí

Jak se zbavit nadýmání?

Taky byste chtěli zařadit luštěniny do svého jídelníčku, ale nafouklé břicho a nadýmání vás od toho odrazují? Může za to poměrně vysoké množství purinů. Existuje několik způsobů, jak lze typickým nežádoucím účinkům fazolí předejít.

 

Tělo prostě není zvyklé!Naši předci fazole jedli naprosto běžně. Mnoho z nich nemělo ani jinou možnost, fazole totiž byly velmi levné a dobře zastoupily i maso. Dnešní populace už na luštěniny není zvyklá, a proto ji špatně snáší. Platí ale pravidlo, že čím častěji fazole konzumujete, tím spíše si tělo na ně zvykne a nežádoucí účinky budou mizet.

 

Vše začíná správnou přípravou. Jako první krok byste měli fazole důkladně propláchnout a promnout mezi prsty. Poté jim dopřejte pořádnou koupel ve vodě. Platí, že čím tvrdší druh fazolí, tím delší namočení potřebují. Nejideálnější jenamočit je přes noc. Pokud jste na to zapomněli, dopřejte fazolím minimálně 6 hodin. Právě namočení se vyplaví velké množství purinu. Před vařením vodu slijte, fazole znovu propláchněte a vařte v čisté vodě. Dalším trikem hospodyněk je vhodné koření, které působí proti nadýmání. Místo soli přidejte saturejkuřímský kmín či majoránku. Výrazně sníží riziko nadýmání a plynatosti. Úplně nejúčinnější je mořská řasa kombu, seženete ve zdravé výživě.

Před podáváním si dejte pozor, aby fazole byly patřičně měkké. Nedovařené fazole obsahují phasin, který by mohl vyvolat střevní problémy až otravu organismu. Proti nadýmání můžete bojovat i s fazolemi na talíři. Je totiž třeba fazole opravdu důkladně rozkousat. Čím více si vychutnáte každé sousto, tím více snížíte riziko nepříjemně nafouklého břicha. A taky toho sníte mnohem méně.

Fazole v kuchyni? Rozhodně ne s klobásou!

Zahuštěná fazolová polévka či fazole s klobáskou? Takto ne! Daleko lepší budoufazole v zeleninovém salátu či jako zdravá příloha k masu. Ani konzervované fazole  nejsou špatnou variantou. Zapomeňte ale ty v tomatové omáčce, má příliš mnoho cukru. Lepší jsou ve slaném nálevu. Když fazole navíc omyjete pod proudem vody, snížíte riziko nadýmání!

Přinášíme vám netradiční recept, který skvěle chutná a je vhodný jako dezert pro návštěvu. Zkuste fazolové brownies!

Brownies z červených fazolí

 

Suroviny:

  • 1 konzerva červených fazolí (240 g)
  • 50 g cukru
  • 50 g holandského kakaa
  • 2 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 30 g hladké mouky

Postup:

  • Fazole propláchněte od nálevu, dejte do mixéru společně s vejci a rozmixujte.
  • Přidejte ostatní ingredience - cukr, kakao, prášek do pečiva, mouku a pořádně promíchejte.
  • Dejte na máslem vymazanou a moukou vysypanou koláčovou formu.
  • Pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut na 180°C. 

---

Jak na zdravé ledviny? Jezte luštěniny!

Fazole..

Datum: 13.1.2012

Komentáře: 1

 

Dnes navážeme s tématem o vlivu potravin na naše zdraví a jejich prospěšnost pro jednotlivé orgány. Máme období zimy, ke kterému patří z pěti čínských elementů ledviny. Ledviny se zase spojují s vodou. A vodě se přisuzuje schopnost přijímat, ukládat, uchovávat a vyživovat. Také symbolizuje prapůvodní ženskou energii jin, s níž se ztotožňuje.


 

Ledviny jsou zásobárnou naší životní energie. Měli bychom s ní umět zacházet a zbytečně energii nevyčerpávat. Celkový potenciál, který náš organismus potřebuje k tomu, aby mohl uspořádat svou strukturu, je umístěn v ledvinách. Na duševní úrovni se to projevuje například získáváním vědomostí. Ledviny mají vliv na bolesti páteře, gynekologické nemoci, řídnutí kostí, revmatismus, sluch, na vlasy a nehty. Ledviny vládnou srdci a jejich dráha vede m.j. po vnitřní straně stehna přes kolena.

 

Jak podporovat ledviny

 

Tím nejpodstatnějším, čím můžete ledvinám prospět, je poskytnout jim teplo. Ledviny milují všechny druhy tepla, k nimž patří i citová vřelost. Teplo ledvinám také dodáváme teplou vařenou stravou, čajem a nebo jen popíjením horké vody. S alkoholem opatrně, jen v určitém množství, jinak by spíše škodil. Kdo byl v Číně tak ví, že Číňané rádi snídají vařené snídaně, hlavní složkou v nich je rýže a součástí každého oběda je vždy polévka. Ledvinám nesvědčí příliš mnoho sladkého jídla. 

 

Probuďte svou životní energii

 

Čchi procitá v časných ranních hodinách. Být bdělý již od pěti hodin ráno není poruchou spánku, nýbrž zdravým znamením probouzejících se sil. Dlouhá doba probouzení a špatná nálada po ránu poukazují na to, že náš funkční okruh ledvin je vystaven nadměrné zátěži. Naučte se pravidelnému  snídaňového rituálu. 

 

Luštěniny podle čínské medicíny posilují ledviny. Všimněte si ledvinovitého tvaru fazolí. Východní medicína učí, že je-li tvar rostliny podobný určitému orgánu, pak je rostlina pro tento orgán léčivá. Díky luštěninám se vám velmi rozšíří  jídelníček. Guláše nemusíte vařit jen z masa, ale třeba i z fazolí. Například  cizrna nebo čočka jsou zase skvělé základy pomazánky, saláty s cizrnou či fazolemi jsou výživné a určitě vám budou chutnat husté krémové luštěninové polévky nebo omáčky.

 

Fazole rozlišujeme na několik druhů: červená ledvina, černá ledvina, bílá máslová, fazole pinto, černé oko, mungo a azuki. Zmíníme se jen o některých. Fazole bílá máslová je vhodná do salátů či polévek. Tyto fazole mají alkalický (zásadotvorný) charakter, a proto jsou ideální potravinou pro časté použití v jídelníčku, v němž jsou potraviny, které překyselují organismus (velký podíl masa). Podle tradiční čínské medicíny prospívají  kromě ledvin i játrům a kůži. Fazole azuki pocházejí z Asie, zejména z Číny. Tyto fazole se konzumují nejčastěji ve sladké úpravě. 

 

Chcete-li si nechat naklíčit luštěniny, zkuste mungo, čočku, cizrnu či azuki. Luštěniny jsou zdrojem rostlinných bílkovin, díky nimž můžeme omezit živočišné bílkoviny. Svým složením luštěniny čistí, a tím i chrání naše cévy a srdce. Mohou pomoci se snižováním cholesterolu, krevního tlaku, hladiny cukru v krvi a posilují funkci střev. Obsahují zdravé tuky, mnoho minerálních látek (například draslík, hořčík, zinek, železo, vápník i měď), vitamínů, zejména skupiny B – důležitý je B1 ( thiamin), B2 (riboflavin), niacin a vitamin E. Nesmíme zapomenout taky na velmi důležitou kyselinu listovou. 

 

Kdo by se měl luštěninám vyhýbat

 

Omezeně by luštěniny měli pojídat lidé nemocní dnou, hepatitidou a ti, kteří mají doporučenou bezpurinovou dietu. Dále ti, kteří mají oslabenou slinivku či žlučník. Pro ně jsou fazole vhodné jen občas a vždy je nutné dbát na jejich správné vaření. Dětem můžete luštěniny podávat asi od osmého měsíce věku, a to nejdříve loupanou červenou čočku, později fazolky azuki a cizrnu. Vždy však jen v omezeném množství (1-2 lžíce, ideálně v zeleninové polévce), dobře uvařené a zpočátku propasírované. 

 

Recepty

 

Vyzkoušejte odlišné použití fazolí než jen jako přílohu nebo do salátů. 
Fazolová pomazánka
- 250 g uvařených červených fazolí nebo bílých fazolí, velké bílé jsou nejlepší ( množství odpovídá cca 100g fazolí   v suchém stavu)
 - 50 g rajského protlaku (lze použít i bio kvalitu, například v tubě z dm drogerie)
- 2 - 3 stroužky česneku
- 3 lžíce bio olivového nebo konopného oleje (konopný olej je skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin)
- sůl a pepř na dochucení 

 

Všechny suroviny společně umixujete v mixéru (jde to i ponorným) a máte hotovo. Přidat můžete čerstvé nasekané bylinky

Více o luštěninách se dočtete v knize Hanky Zemanové BioAbecedář

 

Vendula Králová

 

Zdroje:
Fritzel Friedl - Zákon rovnováhy
Hanka Zemanová - BioAbecedář

Foto: Pixmac

---

 

---

.

Zbavit se nežádoucího ochlupení jednou provždy

---

Pokud se Vám líbi tento web, můžeme Vám podobné stránky také zhotovit.. SEO Bohaccio