Nedostatečné vylučování HCl aneb chybějící článek při řešení mnoha problémů

26.04.2016 11:53

Nedostatečné vylučování HCl aneb chybějící článek při řešení mnoha problémů

Nedostatečné vylučování HCl aneb chybějící článek při řešení mnoha problémů
 

Nedostatečné vylučování žaludečních šťáv nebo enzymů povede, dříve nebo později k řadě zdravotních obtíží. Dnes již víme, že 95 % zdravotních obtíží má svůj počátek právě v nedostatečnosti zažívacího traktu. Pokud správně nenatrávíme a nerozštěpíme živiny, které nám strava poskytuje, nemůžeme je řádně využít.

 

Hypochlorhydrie aneb nedostatečné vylučování žaludečních šťáv

Hypochlorhydrie může být způsobena různými faktory, nejčastěji však žaludečních šťáv přirozeně ubývá s věkem. Mezi ty další patří například zánět žaludku, atrofie jeho sliznice, případně různé infekce. Při nedostatku tvorby žaludečních šťáv potraviny fermentují v žaludku a následně ve střevech, což vede jak k zažívacím problémům, tak následně i k nedostatečnému vyživení organismu jak vitaminy tak minerálními látkami. Vitamin, který je zvláště ohrožen, je vitamin B12.

Jedinci s nedostatečným vylučováním HCl pak často trpí na akné, alergie a intoleranční reakce na potraviny, nedostatek některých minerálních látek (např. železa), chronické infekce jako je candida, chronické parazitární infekce a dysbiózu zažívacího traktu obecně.

 

Příznaky nedostatku kyseliny chlorovodíkové jsou následující:

  • říhání, nadýmání, plynatost ihned po jídle
  • pocit plnosti po jídle
  • reflux, pálení žáhy
  • zácpa
  • nestrávené jídlo ve stolici
  • nevolnost při braní doplňků stravy či léků
  • svědění kolem konečníku
  • slabé nehty, které se odlupují a praskají
  • rozšířené/popraskané žilky kolem očí a nosu
  • anémii

 

Reflux – pálení žáhy

Pálení žáhy je často (ale ne vždy) milně považováno za nadměrnou tvorbu žaludečních šťáv. Ve většině případů se však právě naopak jedná o nedostatečné vylučování HCl. Jídlo zůstává v žaludku nenatráveno a déle než by mělo, a část se ho vrací do jícnu. Tato trávenina má díky šťávám v žaludku nižší pH a v jícnu způsobí pálení.

Dalšími častými problémy pálení žáhy může být nedostatečná funkce svěrače mezi jícnem a žaludkem, který zabraňuje regurgitaci tráveniny ze žaludku zpět do jícnu a nebo pomalé vyprazdňování žaludku.

 

Jak si zvýšit vylučování žaludečních šťáv

Ano, možná vás to už samotné napadlo. K zvýšení vylučování HCl jsou třeba hořčiny. Naši předci a některé kultury to měli jasné. Aperitiv před jídlem – zlepšil nejen chuť k jídlu, ale také napomohl jeho trávení. Nechceme vás nabádat k nějaké nadměrné konzumaci alkoholu, ale pár kapek něčeho hořkého může s vaším zažíváním udělat zázraky. Pokud se vám aperitiv zrovna nezamlouvá, můžete místo něj šáhnout také třeba po Švédských kapkách nebo pravém nefiltrovaném jablečném octě.

Dále nezapomeňte do stravy zahrnout i jiné potraviny, které jsou přirozeně hořké – rukolu, čekanku, lístky pampelišky, kopr, kapustu, šafrán, sezamová semínka a kurkumu.

 

Pravý, přírodně fermentovaný jablečný ocet si dopřejte zhruba 15 minut před každým jídlem a to 1 polévkovou lžíci. Moc ho neřeďte, čím méně tím lépe. Dále si ho můžete přimíchat do zeleninových salátů nebo do polévky. Stačí jedna lžička. Pokud se vám nepodaří začít plnou lžící hned na poprvé, nic si z toho nedělejte. Začněte malou lžičkou a trochu si ocet nařeďte. Postupně si na chuť zvyknete a organismus si tento superlék bude vyžadovat.

 

Pozor! Jablečný ocet nepoužívejte v případě, že máte zánět žaludku nebo trpíte na vředy.