AK VYUŽÍT KVĚTY BEZU ČERNÉHO

02.05.2013 10:55

 

JAK VYUŽÍT KVĚTY BEZU ČERNÉHO

 

Světle žlutá květenství černého bezu patří k nejdostupnějším a také k nejchutnějším bylinkám.

Čaje, šťávy a sirupy můžeme pít jako osvěžující nápoje, ale stejně tak je používat proti nachlazení či horečce. Oblibě se těší i květy smažené v různých těstíčkách.

 

Květenství černého bezu - ilustrační foto.

Med z černého bezu

Potřebujeme

  • 30 květů
  • ¾l vody
  • 1 citron i s kůrou
  • 1,5 kg cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Jak na to

Květy a citron povaříme ve vodě 10 minut a pak necháme louhovat 24 hodin.

Scedíme, přidáme 1,5 kg cukru a vaříme do zhoustnutí. Pro vůni přidáme 2 vanilkové cukry.

Jitka Kůželová, Probluz

Lektvary z květů černého bezu

Čaj z květů

připravíme tak, že kvalitně usušené květy černého bezu nasypeme do konvice a přelijeme je vroucí vodou. Po 15 minutách louhování čaj scedíme a pijeme.

Bezinkový sirup

Přidávám ještě kreslený návod na bezinkový sirup, který naše děti milují a pijí na jaře i v létě, dokud nezmizí poslední sklenice.

sirup z černého bezu

Olga Pikousová, České Budějovice

Sodovka z květů černého bezu

Svaříme 0,25 kg cukru se 4 l vody, necháme vychladnout, nalijeme do okurkové sklenice (s širokým hrdlem) a přidáme 1 oloupaný citron pokrájený na kolečka a bez peciček a 4 velké, plně rozkvetlé květy černého bezu.

Hrdlo přikryjeme papírovým ubrouskem, který převážeme, a sklenici postavíme na okno – třeba na plné slunce. Za čtyři dny sodovka mírně zkvasí a po vychlazení ji můžeme pít.

Sirup louhovaný zastudena

Potřebujeme

  • 40 květů černého bezu
  • 6 l převařené studené vody
  • 4,5 kg cukru
  • 40 g kyseliny citronové
  • 1 balíček kyseliny sorbové

Jak na to

Květy opláchneme a necháme je 24 hodin namočené ve vodě, poté je přecedíme přes plátýnko, přidáme cukr, kyselinu citronovou a sorbovou a vše mícháme do rozpuštění.

Tip pro dospělé: sirup přidaný do grogu chutná lépe než vinný punč.

Roztok nalijeme do vypařených láhví a uložíme. Tento sirup přidáváme v létě do sodovky nebo minerálek. Chutná jako limonáda vinea.

V zimě sirup přidáváme do čaje proti nachlazení, nebo když máme teploty, přidáme sirup i do lipového čaje. Mám vyzkoušeno, že snižuje teplotu.

Sirup

Bezová šťáva

Svaříme 4 l vody, necháme ji vychladnout a nasypeme do ní 40 květů bezu (stříháme těsně pod květy, stopky jsou hořké).

Přidáme 4 citrony nakrájené i s kůrou na kolečka a 50 g kyseliny citronové. Zamícháme a dáme na 24 hodin louhovat do chladna. Občas zamícháme.

Pak scedíme přes řídké plátno, na 1 litr šťávy nasypeme 1,25 kg cukru a chvíli promícháme, až se cukr rozpustí. Šťávu plníme do láhví.

Šumivý bezový nápoj

Potřebujeme

  • dva velké květy černého bezu
  • 400 g cukru
  • 4 l vody
  • 1 citron
  • 1/8 l ovocného nebo obyčejného octa

Jak na to

Do převařené vychladlé vody vložíme bezové květy, cukr, omytý a na plátky i s kůrou nakrájený citron zbavený jader a přilijeme ocet.

Sklenici převázanou plátnem postavíme do tepla a třikrát denně promícháme její obsah.

Po devíti dnech přecedíme tekutinu přes plátno, nalijeme ji do láhví se šroubovacím uzávěrem, aby byly vzduchotěsné, a láhve uložíme na dva až tři týdny do studeného sklepa. Nápoj po otevření šumí.

Bezový čaj

Sušené květy je dobré nechat deset hodin ve vodě nabobtnat, léčivý účinek se tím zvýší.

Připravujeme ho ze sušených květů černého bezu.

Do šálku dáme lžičku sušených květů, přelijeme je vřelou vodou a pod pokličkou necháme ustát.

Bezový ocet

Využijeme ho při horečnatých onemocnění dětí – potíráme jím dlaně a chodidla. Opláchnuté a oschlé květy černého bezu nasypeme do větší sklenice a zalijeme je octem, aby byly květy potopené.

Sklenici zakryjeme a obsah necháme v chladu uležet dva až tři týdny. Potom ocet procedíme přes pláténko do láhví, které uzavřeme.

Polévka

Očištěný a opláchnutý květ bezu vaříme v mléce, přidáme cukr, špetku soli a potom zakloktáme žloutky. Jako zavářka se hodí sněhové noky.

Eliška Ďaďová, Libčice nad Vltavou

Kosmatice smažené v palačinkovém těstě

Potřebujeme

  • Ve variantách lze těsto ochucovat kořením, dalšími bylinkami, česnekem aj., ale i cukrem či medem a smažené květy pak sypat skořicí.

    Mléko nahradí víno i pivo.

    Těsto můžeme rovněž nadýchat kypřícím práškem a ušlehaným bílkovým sněhem. Stejně tak můžeme květy ponořit do obvyklého trojobalu z mouky, vajec a strouhanky.

    květy černého bezu
  • 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • hladkou mouku podle potřeby
  • olej na smažení

Jak na to

Květy opláchmene, lze je i namočit do slané vody.

Z mléka, vajec, mouky a soli připravíme těstíčko v palačinkové hustotě.

V něm namáčíme květy a smažíme je v rozpáleném oleji z obou stran.

Stopku, za kterou květ zprvu snadno držíme, odstřihneme až při obracení.

 

 

Doplňuji radu od Evičky z komentáře na FcB 

 

 

Loni jsem dávala do litrových sklenic od vodky(dostala jsem z hospody)nevyplachovat.

Nalela jsem téměř plné a navrch malého panáka rumu.

Ve sklepě v chladu vydržel téměř celý rok.Zkazila se jen jedna sklenice.

Měla jsem jich asi 12l.Otevřené jsem už dávala do lednice.

Letos se už chystám aspoň na 3 várky.Samozřejmě jsem i pár rozdala.

 

Zdroj: http://www.ireceptar.cz/