6.ČAKRA

19.11.2011 09:51

 

6. ČAKRA

ČAKRA adzna čakra čela, "třetí oko", příkazová čakra, vnitřní oko, oko moudrosti
NÁZEV adžňa
BARVA indigově (tmavě) modrá, žlutá, fialová
SMYSLOVÁ FUNKCE všechny smysly a nadsmyslové vnímání
POLOHA je uprostřed čela, jeden prst nad kořenem nosu. Otvítá se směrem dopředu
OTÁČENÍ u ženy se otáčí doprava a u muže doleva
ČÁSTI TĚLA obličej, oči, uši, nos, dutiny, malý mozek, centrální nervový systém
ŽLÁZY podvěsek mozkový (hypofýza)
HORMONY vasopresin (adiuretin), pituitrin
AROMATERAPIE máta peprná, jasmín
KAMENY indigově modrý safír, sodalit, ametyst,
SPÁNEK spánek a bdělý spánek, 4 hodiny

Šestou čakrou se dovršuje vědomé vnímání bytí. Je to sídlo vyšších duchovních sil, intelektuálních schopností rozlišování, paměti, vůle. Na tělesné rovině nejvyšší řídící centrum centrálního nervového systému. Vlastní barva je indigově modrá, žlutá, fialová, tyto barvy poukazují na rozdílné funkce na různých úrovních vědomí. Šestá čakra je v našem životě sídlem uvědomovacích procesů, můžeme tak vytvářet nové reality a staré rušit. Obvykle však probíhá proces automaticky, většina myšlenek, které určují náš život, je ovládána našimi zafixovanými emočními reakcemi a je programována našimi i cizími soudy a předsudky. A tak je často náš duch, sluhou emocemi nabitých myšlenek, které nás mohou částečně ovládat. Vývojem a postupným otevíráním našeho vědomí můžeme tento proces stále více ovládat.

blokace

Nejčastejší projev této čakry je zatížení hlavy. Jste člověk, který žije výlučně svým intelektem a rozumem. Tím, že se pokoušíte řídit rozumem, platí pro vás jen takové pravdy, které zprostředkovává vaše racionální myšlení. Vaše intelektuální schopnosti jsou možná opravdu výrazné a máte dar bystře analyzovat, avšak chybí vám celkový pohled a schopnost integrace do kosmické sounáležitosti. 
Je-li tok energie šestou čakrou výrazně omezen, je pro vás jedinou opravdovou skutečností vnější viditelný svět. Váš život zaručují materiální přání, tělesné potřeby a neovladatelné emoce. Duchovní diskuze jsou pro tebe namáhavé a neužitečné. Duchovní pravdy odmítáte pouze jako doměnky anebo nesmysly bez praktického významu. Vaše myšlení se orientuje podle předvládajícího mínění ve společnosti. V náročných situacích pak lehce ztrácíte hlavu. Možná býváte také zapomětlivý Poruchy zraku, které bývají s nedostatečnou funkcí čakry spojeny, jsou upozorněním, aby ses dívali více dovnitř a poznali i ty oblasti, které jsou pod viditelným povrchem.

nemoci

Tlakové bolesti hlavy, migréna, problémy s viděním, krátkozrakost, dalekozrakost, zelený zákal, skvrny v zorném poli oka, zánět horních cest dýchacích a potíže s dutinami, výtok z nosu, zánět vedlejších nosních dutin